Clădirile părăginite ale Craiovei, căutate pentru supraimpozitare

Autori


După ce a intrat în vigoare hotărârea de consiliu local privind aprobarea criteriilor de încadrare a unor clădiri şi terenuri în categoria neîngrijite, Primăria Craiova a și identificat mai multe imobile care s-ar afla în această situație și ale căror proprietari riscă să suporte o supraimpozitare de 500% din anul fiscal următor, potrivit legii. Într-un răspuns transmis GdS, municipalitatea a precizat că, în perioada martie – aprilie 2017, au fost identificate 13 clădiri cu destinaţia de locuinţe neîngrijite și nouă terenuri insalubre, pentru care a fost demarată procedura de notificare a proprietarilor. Unele clădiri au statut de monument istoric, altele sunt părăsite, iar altele sunt foste case naționalizate locuite de mai multe familii.

Primăria Craiova a început inventarierea clădirilor și terenurilor în paragină care ar urma să fie supuse supraimpozitării cu 500%, așa cum prevede Codul fiscal și cum a fost reglementat prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) nr. 9 din ianuarie 2017. După intrarea în vigoare a normelor de procedură privind stabilirea criteriilor de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite, municipalitatea a identificat, în perioada martie-aprilie 2017, 13 imobile în paragină și nouă terenuri insalubre, pentru care a fost deja demarată procedura de notificare a proprietarilor, după cum se precizează într-un răspuns oferit GdS.

„În conformitate cu normele de procedură privind stabilirea criteriilor de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite din intravilanul municipiului Craiova, aprobate prin HCL nr. 9/2017, Poliția Locală cu atribuţii în domeniul disciplinei în construcţii a demarat verificările privind identificarea acestor clădiri și terenuri și a descoperit un număr de 13 clădiri cu destinaţia de locuinţe neîngrijite și nouă terenuri insalubre. Până la data prezentei, au fost identificaţi proprietarii clădirilor și terenurilor aflate în paragină, aceştia aflându-se în procedura de notificare, urmând ca pe parcursul anului fiscal ei să efectueze lucrări de întreținere/îngrijire și să menţină în continuare clădirea/terenul în stare de întreținere/îngrijire“, se menționează în răspunsul Primăriei Craiova. „Ulterior, la împlinirea termenului prevăzut în notificare, reprezentanţii Poliției Locale se vor deplasa în teren în vederea verificării modului de conformare a măsurilor dispuse. Dacă după termenul stabilit prin notificare proprietarul nu a luat măsurile dispuse, Poliția Locală a municipiului Craiova va consemna aceste aspecte într-o notă de constatare privind neconformitatea, care împreună cu nota de constatare privind starea de fapt, fișa de evaluare privind starea fizică de fapt, notificarea însoțită de comunicarea acesteia și celelalte documente, se va transmite către Primăria Craiova – secretarul comisiei mixte constituite în baza Dispoziţiei Primarului Municipiului Craiova nr. 3468/2017“, a mai precizat primăria.

Ce se va întâmpla după aceea? Proprietarul identificat şi notificat care nu a făcut nimic pentru remedierea situației în termenul stabilit se va trezi, din anul fiscal următor, cu o supraimpozitare de 500% a clădirii sau terenului în cauză. Potrivit Regulamentului adoptat prin HCL nr. 9/2017, „impozitul majorat al clădirii/terenului neîngrijit se aplică automat şi în anii fiscali următori și va înceta cu anul fiscal aferent aprobării hotărârii de consiliu privind excluderea clădirii/terenului din categoria clădirilor/terenurilor neîngrijite şi încetării majorării impozitului clădirii/terenului, după caz“.

În Bănie există multe clădiri în paragină

 


Clădire neîngrijită este considerată, conform reglementărilor în vigoare, o construcție aflată în stare avansată de degradare, în stare de paragină, cu faţade nereparate/necurăţate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură şi care se încadrează în oricare din situațiile: șarpanta lipseşte parțial sau integral, învelitoarea lipseşte integral, pereţii exteriori lipsesc parţial, finisajul la pereţii exteriori lipseşte parţial sau integral sau tâmplăria exterioară lipseşte integral. În această situație se află multe imobile din Bănie, iar reprezentanți ai Poliției Locale spun că, pe lângă cele 13 clădiri identificate lunile trecute, ar mai exista un lot de 40-50 de case situate în zona centrală a orașului și în cartiere care se încadrează în categoria „neîngrijite“ și pentru care s-a început procedura de identificare a proprietarilor. „Mai sunt și case părăsite și se fac demersuri către instituțiile abilitate, Cadastru, Direcția de Impozite și Taxe, pentru depistarea proprietarilor și notificarea acestora“, au mai precizat polițiștii.

Printre clădirile deja identificate se numără cea de pe strada A.I. Cuza, nr. 16, unde a funcționat în trecut și Teatrul de Păpuși, precum celebrul imobil de pe strada Olteț (nr. 23), cunoscut mai nou drept „Casa cu copac“, din cauza vegetației care a pătruns prin zidurile prăbușite, sau casa de pe strada România Muncitoare, de la numărul 60, care s-a prăbușit în toamna anului trecut.

Pe lista primăriei se mai află și casa de pe strada România Muncitoare (nr. 70), casa părăsită de pe bulevardul 1 Mai (nr. 24), casa de pe strada Amaradia (nr. 2), casa de pe strada 13 septembrie (nr. 16) sau o altă clădire de pe strada 13 septembrie, cea de la numărul 4. Acest ultim imobil arată neîngrijit, având desprinse unele bucați de tencuială de pe pereții exteriori, însă aici locuiesc cinci familii. Unul dintre proprietari a precizat, pentru GdS, că nu are cunoștință de faptul că riscă să plătească un supraimpozit din cauza modului în care arată clădirea și că va face reparații, la nevoie. „Nu știu de impozitul ăsta. Și așa plătim mult cât este acum. Dar dacă ne pun să reparăm, ce putem să facem, reparăm. Suntem cinci familii de proprietari aici, o să plătim toți“, a declarat acesta.

În cazul imobilelor de locuinţe colective, Regulamentul prevede că notificarea se va face către reprezentantul legal al acestora, urmând ca supraimpozitarea să se efectueze pe fiecare proprietar al imobilului din locuinţa colectivă. În categoria clădirilor în paragină ar intra și unele case monument istoric, precum cea de pe strada Traian Demetrescu, colț cu Frații Buzești, Casa Geblescu, aflată pe strada 13 septembrie, sau Casa Verdeșteanu, de pe bulevardul Nicolae Titulescu.

În ceea ce privește terenurile încadratate în categoria celor neîngrijite, potrivit Regulamentului acestea sunt cele acoperite de buruieni, părăsite, insalubre, cu împrejmuiri neîntreținute/nereparate şi care se încadrează în oricare din situațiile: cu vegetaţie spontană, cu deșeuri sau cu lipsă parțială a împrejmuirii. „La terenurile neîngrijite este mai ușor, pentru că proprietarul ar trebui să le salubrizeze, nu ar fi mare lucru de făcut, dar la imobilele în paragină lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru că nu pot fi recondiționate de pe o zi pe alta. De aceea și termenul este unul generos, nu te duci direct să-l sancționezi pe proprietar“, au conchis reprezentanți ai Poliției Locale Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 23 mai 2017

Actualitate

» Zece miliarde de euro pe an ajutoare sociale: În România, cel mai bine plătit este statul degeaba
» 40% din tichetele Rabla s-au epuizat
» PNL sesizează CCR cu privire la legea pentru eliminarea avizului CSAT la numirea directorului DGPI
» APIA: Vânzările de autovehicule noi, creștere de 12,6%, în primele patru luni
» Ungaria și România discută despre ridicarea unui gard la frontiera comună
» A fost constituită și lansată oficial rețeaua de grupuri civice “Contract România”
» Vâlcea: Se deschide o nouă sesiune de cereri de proiecte pentru submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole
» A murit actorul britanic Roger Moore
» Proteste anunţate în București, astăzi, după ce senatorii au adoptat tacit Legea Grațierii
» Iohannis a promulgat Legea de aprobare a OUG 9/2017, care prevede majorarea cu 30% a indemnizatiilor alesilor locali
» Legea grațierii a trecut tacit de Senat, în forma dorită de Dragnea și Tăriceanu
» Ambasada Statelor Unite în România invită studenţii şi liceeni să participe la programul Elie Wiesel Study Tour
» Deputaţii votează marţea viitoare cererea DNA în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu
» MAE: Se fac demersuri pentru a afla dacă există români afectaţi de atacul din Manchester
» Marea Britanie: Un centru comercial din Manchester a fost evacuat. Martorii vorbesc despre o „bubuitură“

Publireportaj

» Mario Ovidiu Oprea: „Garantez pentru administrație fără figurație“
» Helin, un nume echivalent cu perfecțiunea în organizarea de evenimente
» HARMONY DECOR organizează workshop Ceresit în Craiova
» Adrian Prisnel: Dacă nu schimbi nimic nu se schimbă nimic

Local

» Nepoți bătuți crunt de bunicul patern, care îi avea în grijă

Dolj

» Nuntă cu peripeţii: Minivacanță și la căsătoriile civile
» Blonda lui Iliescu, la Parchet?
» Strada Henry Ford, două luni de reparații și restricții rutiere
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Primăria Craiova doarme cu Codul Rutier în brațe
» Fii sănătos. Alege serios!
» Studentii nostri pot mai mult
» Alegerile locale parțiale pentru primari vor avea loc în 49 de localități din 32 de județe
» Craiova: Promenadă artistică în Parcul “Nicolae Romanescu”
» Craiova: Circulaţia tramvaielor a fost reluată
» Dolj: Concursul “Cu viaţa mea apăr viaţa” şi-a desemnat câştigătorii

Gorj

» Disponibilizaţii de la CEO beneficiază de servicii de preconcediere
» Începe Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi“
» Motoare încinse şi muzică la Rockfest Transalpina
» Baza de Tratament de la Săcelu se deschide pe 15 iunie
» Gorj: Protecția Copilului cere revenirea în familie pentru copilul agresat de mamă
» Gorj: Festival studenţesc la Târgu Jiu
» Gorj: Daniel Şurlea a devenit preşedintele CAS Gorj
» Gorj: Femeie acuzată că a furat dintr-un supermarket

Olt

» Noul subprefect de Olt și-a preluat oficial atribuțiile
» Locuitorii Slatinei și ai comunelor învecinate se pot pensiona cu doi ani mai devreme

Sport

» Tenismenii craioveni, pe podium la Constanţa
» Ajax și United luptă pentru trofeul Ligii Europa
» Dinamyk și CSS s-au oprit în faza zonală
» Elevii lui Costel Dumitrașcu și-au primit medaliile
» Fotbal / Meci tare la Ișalnița

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Inspire Cinema Craiova în perioada 26 mai – 1 iunie

Opinii

» Oameni

Top