13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoul termen pentru stadionul din Craiova: 20 iulie. Anul acesta.

Noul termen pentru stadionul din Craiova: 20 iulie. Anul acesta.

Compania Națională de Investiți (CNI), principalul finanțator al noului stadion din Craiova, a anunțat, la solicitarea GdS, că termenul de finalizare a lucrărilor este 20 iulie. Informația vine la nici o săptămână după vizita la stadion a șefului PSD, Liviu Dragnea, a ministrului muncii, Olguța Vasilescu, și a ministrului dezvoltării, Sevil Shaiddeh.

CNI a precizat ieri, răspunzând la o solicitare a GdS, că noul termen de finalizare a lucrărilor de construcții de la stadionul din Craiova a fost decalat pentru 20 iulie. „În cadrul Consiliului Tehnic-Economic al CNI SA din 5.05.2017 a fost aprobată prelungirea termenului de finalizare a investiției până la 20.07.2017“, se arată în răspunsul Companiei. Este al cincilea termen pe care CNI îl acordă constructorului, o asociere de firme formată din CON-A și ACI Cluj. Tot la solicitarea GdS, CNI răspundea în luna martie că lucrările ar fi trebuit finalizate pe 8 mai. Pe 10 mai, o delegație formată din președintele PSD, Liviu Dragnea, ministrul muncii, Olguța Vasilescu, și ministrul dezvoltării, Sevil Shaiddeh, a efectuat o vizită de lucru pe șantier, unde a discutat cu reprezentanții constructorului, care au promis că în luna iulie va începe recepția lucrărilor și că în toamnă stadionul va putea fi dat în folosință în funcție și de avizele care trebuie obținute. Cu aceeași ocazie, constructorul a anunțat că gazonul nu va mai fi însămânțat, așa cum prevede caietul de sarcini, ci va fi alcătuit din rulouri, fără să ofere un motiv plauzibil. Singura explicație a fost aceea că stadionul trebuie predat la timp și că soluția privind gazonul a fost aprobată fără probleme.

De ce au întârziat lucrările

În solicitarea adresată CNI, GdS a întrebat de ce Compania a anunțat atât de multe termene la interval de circa două luni în loc să anunțe unul realist. „Decalarea termenului de finalizare a lucrărilor de execuție s-a realizat prin acte succesive, deoarece situațiile ce au generat și au stat la baza justificării unei decalări de termen nu au operat dintr-o dată, ele fiind cauze care au intervenit în momente diferite pe parcursul derulării lucrărilor la obiectivul de investiții, fără culpa vreuneia dintre părțile contractante“, a răspuns CNI. Constructorul s-a plâns de-a lungul timpului că pânza freatică a fost foarte ridicată, ceea ce a îngreunat lucrările, deși proiectul a beneficiat de un studiu geotehnic în care se spunea că situația nu prezintă dificultăți majore. GdS a întrebat și care este motivul noii amânări. CNI a spus că de vină sunt un cablu de alimentare cu energie electrică și executarea unor lucrări la puțurile și drenurile de desecare. „Sistarea lucrărilor în zona peluzei sud și a tribunei a doua, impusă de distribuitorul de energie electrică zonal (…) prin adresa din 10.03.2017, cauza fiind cablul de alimentare cu energie electrică care traversează amplasamentul. În momentul realizării proiectului tehnic în vederea obținerii autorizației de construire, avizul ISU a fost condiționat de realizarea unui inel perimetral care să asigure fluidizarea evacuării spectatorilor. Prin urmare, SC Distribuție Energie Oltenia SA a solicitat efectuarea unui studiu de coexistență între instalațiile și elementele de structură proiectate și cablul LES 110KV, care va fi analizat în vederea aprobării de către comisia CTE, DEO pentru emiterea unui nou aviz de amplasament. Următorii pași vor fi realizarea unui proiect pentru devierea cablului și execuția efectivă a lucrărilor“, se arată în răspunsul CNI, care amintește apoi și de puțurile de desecare ca motiv pentru decalarea termenului. „Executarea lucrărilor necesare realizării puțurilor și drenului de asecare din zona peluzei nord și a tribunei a doua, ca urmare a finalizării proiectului tehnic faza PT/DDE (Proiect Tehnic/Detalii de Execuție – n.r.) urmare a finalizării studiului de inundabilitate“, mai spune CNI.

CNI, în urmă cu plățile, constructorul – în urmă cu termenul

Compania a precizat că valoarea inițială a contractului nu a fost suplimentată până în prezent și că gradul de execuție a lucrărilor este de aproximativ 85%, iar cel al plăților de aproximativ 60%. „În situația depășirii termenului de execuție a lucrărilor, asumat de către ambele părți contractante, din culpa antreprenorului, achizitorul, în speță CNI, are dreptul de a solicita penalități de întârziere prin utilizarea clauzelor precizate expres în cuprinsul contractului încheiat de către părți. În situația depășirii culpabile a duratei de execuție se pot percepe penalități de 0,1% pe zi din valoarea restului de executat (…) CNI nu va aplica penalități de întârziere în situația în care termenul de finalizare a execuției lucrărilor asumat de către cele două părți este respectat“, concluzionează CNI. Graba constructorului de a finaliza la termen chiar și prin montarea de rulouri în loc de gazon însămânțat arată că CNI este posibil să-și fi pierdut răbdarea. 20 iulie este a patra amânare și al cincilea termen de finalizare comunicat oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS