Asistații social, punctul nevralgic al Doljului

La ultima întrunire a Colegiului Prefectural Dolj s-a adus în discuție și situația persoanelor din județ beneficiare de venit minim garantat (Foto: Lucian Anghel)
Autori


Două dintre instituțiile din Dolj care și-au prezentat rapoartele de activitate în Colegiul Prefectural de vinerea trecută au adus în discuție și situația persoanelor din județe beneficiare ale venitului minim garantat (VMG), în baza Legii nr. 416/2001. Dacă Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială susține că anual sunt oprite de la plată în jur de 2.000 – 3.000 de dosare de ajutor social și se impută sume cuprinse între 10.000 și 12.000 de lei, Inspectoratul Teritorial de Muncă afirmă că multe dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani beneficiare de VMG ar fi, în realitate, apte de muncă.

La întrunirea Colegiului Prefectural de la finele săptămânii trecute, Marius Simcelescu, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj, a precizat că, la nivelul județului, existau, anul trecut, 15.135 de persoane beneficiare de ajutoare sociale (venit minim garantat), pentru care s-au plătit pe tot parcursul anului 52.101.844 de lei. Simcelescu a ținut însă să precizeze că ancheta socială și aprobarea dosarelor de ajutor social țin de fiecare primărie, Agenția efectuând doar plata acestor drepturi bănești, pe baza dispozițiilor de acordare. Multe dintre persoanele care primesc ajutor social nu ar avea însă acest drept, AJPIS susținând că reduce anual numărul de dosare. „An de an, scoatem de la plată 2.000 – 3.000 de dosare, pentru că persoanele respective sunt depistate cu venituri, fie din pensii, fie din salarii, jocuri de noroc etc. Nu avem acces la baza de date a ANAF decât după un an, iar după ce facem verificările oprim de la plată și imputăm sume cuprinse între 10.000 și 12.000 de lei, pe care, de obicei, cei depistați nu și le achită“, a explicat Marius Simcelescu.

Acesta a și dat câteva exemple de primării controlate și sancționate în 2016. „Ca urmare a sesizărilor primite, au fost efectuate 46 de controale inopinate la primării din județ, fiind verificate 700 de dosare. Au fost luate 97 de decizii de recuperare debite, cuantumul acestora fiind de 170.377 de lei. Totodată, au fost acordate și opt amenzi, în cuantum de 22.000 de lei, pentru dosarele privind venitul minim garantat“, a mai menționat directorul AJPIS Dolj. Primăriile amendate sunt cele de la Izvoru (cu suma de 7.000 de lei), Vela (5.000 de lei), Carpen (2.500 de lei), Rojiște (2.500 de lei), Desa (2.000 de lei), Galicea Mare (2.000 de lei) și Plenița (1.000 de lei).

Agenția a mai controlat și alte șase primării, selectate aleatoriu la nivel central, verificând 89 de CNP-uri privind venitul minim garantat, majoritatea fiind cu probleme. Au fost luate, potrivit AJPIS Dolj, 57 de măsuri de încetare sau suspendarea de la plată și 24 de decizii de recuperare a debitelor, cuantumul debitelor constituite fiind de 154.851 de lei. „Pentru anul 2016, au fost inițiate verificări prin controlul intern al AJPIS Dolj la beneficiari de asistență socială prin suprapunerea bazelor de date cu CJPAS Dolj, AJOFM Dolj, ITM Dolj, APIA Dolj, DGFP Dolj, rezultând 1.732 de familii care au primit de la bugetul de stat sume necuvenite, în valoare de 404.076 de lei, din alocația de stat, venitul minim garantat, indemnizația de creștere a copilului, alocație de susținere a familiei sau alocația de plasament“, se mai precizează în raportul Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj prezentat vinerea trecută, la Colegiul Prefectural.

341 de asistați social, depistați cu contract de muncă

Datele comunicate de AJPIS Dolj au fost completate de Inspectoratul Teritorial de Muncă. În raportul privind activitatea ITM Dolj pe primul trimestru din 2017, prezentat de inspectorul-șef Cătălin Mohora, se vorbește și de beneficiarii Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. „Pot să vă spun că în ultimele două luni, februarie și martie, am verificat în baza noastră de date circa 41.000 de persoane beneficiare de venit minim garantat în baza legii și am depistat 341 de persoane care figurau cu contracte individuale de muncă. Am transmis aceste date mai departe colegilor de la AJPIS Dolj“, a precizat Mohora. „Interesant este că se tot discută de lipsa forței de muncă, de o problemă privind calificarea pe piața muncii, dar avem în Dolj circa 7.800 de persoane între 18 și 40 de ani care primesc acest venit minim garantat de la stat, iar dintre acestea eu cred că multe sunt apte de muncă“, a adăugat Cătălin Mohora.


Inspectorul șef al ITM Dolj a mai menționat că în primele trei luni ale anului au fost efectuate peste 450 de controale privind diminuarea muncii nedeclarate și semideclarate, constatându-se că s-au înregistrat în plus peste 2.800 de contracte de muncă, față de decembrie 2016. „Din 172.800 de contracte de muncă, aproximativ 19% sunt contracte cu timp parțial, iar 34% din numărul de contracte cu normă întreagă sunt la nivelul salariului minim pe economie, procent care s-a menținut constant din decembrie 2016“, a completat Mohora.

24.706 șomeri în Dolj

În ceea ce privește șomajul, Doljul rămâne un județ fruntaș. Din datele oferite în Colegiul Prefectural de Virgil Calotă, directorul executiv al Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, rata șomajului din județ, la nivelul lunii martie 2017, a fost de 8,98%, fiind consemnat un număr de 24.706 șomeri, dintre care 3.742 indemnizați. „În această perioadă, în evidențele instituției se află peste 1.700 de locuri de muncă vacante, 806 dintre acestea provenind de la Ford“, a mai anunțat acesta. Vorbind despre impactul asupra pieței forței de muncă prin modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Virgil Calotă a precizat că, de la începutul anului, opt persoane au solicitat prima pentru încadrarea în muncă la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul (0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi – n.r.), alte trei persoane din Dolj care și-au schimbat domiciliul pentru încadrarea în muncă solicitând prima de mobilitate de 12.500 de lei.

În ceea ce privește facilitățile acordate angajatorilor în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă, de la începutul anului au existat 49 de solicitări de subvenții din partea angajatorilor care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ (aceștia primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă egală cu 900 de lei, indiferent de studiile acestuia) și peste 270 de solicitări din partea celor care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale (suma primită lunar, pe o perioadă de 12 luni, este tot de 900 de lei).Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 3 mai 2017

Actualitate

» UPDATE – Protest faţă de legea graţierii, în Piaţa Victoriei. Manifestanţii strigă “Hoţii!”
» Grindeanu se delimitează de graţierea corupţilor: Amendamentele nu au susţinerea Executivului
» Iohannis, “surprins neplăcut” de decizia Comisiei juridice a Senatului în privința legii grațierii
» Igor Dodon a semnat ordinul numirii lui Andrei Neguţă în funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Rusia
» Piaţa maşinilor second-hand din import s-a dublat în primele trei luni din acest an
» UNICEF recomandă României să ia în calcul posibilitatea suspendării evaluării pentru clasa a VIII-a
» Comisia juridică din Senat: Faptele de corupţie vor fi graţiate. Toţi membrii PSD ai comisiei au votat “pentru”
» Iohannis: Niciunul dintre guvernele pe care le-am avut după ’90 nu a înțeles importanța infrastructurii mari
» Marea Britanie: Parlamentul a fost dizolvat, începe campania pentru alegerile legislative anticipate
» Premierul Sorin Grindeanu a fost operat la Spitalul Militar din Bucureşti
» Eugen Nicolăescu – propus viceguvernator la BNR de conducerea PNL

Publireportaj

» HARMONY DECOR organizează workshop dedicat sistemelor de izolare a locuinţelor

Local

» Prima clasă de școală profesională în sistem dual, în Olt, la cererea ALRO SA
» Cererile la APIA Mehedinţi, pe ultima sută de metri

Dolj

» Soț și soție, condamnați pentru dare de mită
» Craiova, prinsă în afacerea penală cu vagoane de la CFR Marfă
» Militarul acuzat că și-a incendiat iubita, judecat la Timișoara
» Marcajele rutiere de pe Calea București devin invizibile
» Oseminte umane, găsite într-un coşciug la marginea Craiovei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Îmbrăcăminte de primăvară-vară, la Târgul Contex
» Târgul Contex, deschis la Casa Tineretului
» Accidentul vascular cerebral, tot mai frecvent la tineri
» Oseminte umane, găsite într-un coşciug la marginea Craiovei
» Mario Ovidiu Oprea, candidatul PNL pentru funcţia de primar al Craiovei 
» Lucian Bernd Săuleanu şi-a lansat candidatura pentru Primăria Municipiului Craiova
» Craiova: O maşină a luat foc în trafic, pe strada Henry Ford

Gorj

» Constructorii nu găsesc muncitori pentru lucrările la cele două blocuri tip ANL
» Lucrările la varianta ocolitoare vor fi deblocate în zona Romaneşti
» Fabrică de volane şi parc industrial în Rovinari
» Gorj: Directorul Căminului de bătrâni de la Suseni a fost suspendat din funcţie
» Programul “Start-up nation Romania”, lansat şi la Târgu Jiu
» Gorj: Comisie de la MApN la podul de la Turcineşti
» Gorj: Ion Muscălescu, încă șase luni la comanda IPJ

Olt

» Olt: Zeci de solicitări pentru andocarea ambarcațiunilor în portul turistic din Corabia

Vâlcea

» Vâlcea: Minor de 15 ani, urmărit penal pentru că ar fi furat 150 de euro şi 800 lei dintr-o locuinţă
» Vâlcea: 180 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgăşani
» Vâlcea: Un bărbat de 63 de ani s-a ales cu dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Sport

» Micii spadasini se întrec la Memorialul „Dumitru Popescu“
» Marius Licuț și-a făcut încălzirea la Campionatul Național pentru Europene și Mondiale
» Alb-albaștrii lui Mogoșanu au depășit suta de goluri (galerie foto)
» Fotbal / Liga Europa, semifinale – tur
» Handbal (f): SCM Craiova s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei României
» Fotbal / “Elitele” lui Mogo au zdrobit Ploieştiul

Bani & Afaceri

» Când poți să îți retragi banii cotizați la pensiile administrate privat

Educatie

» Liceele organizează examene de admitere suplimentare în luna mai
» Grădinițele din Dolj au peste 4.000 de locuri la grupa mică

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Irespirabila Românie. O posibilă explicaţie pentru succesul lui Liviu Dragnea şi al Tel Drum

Top