20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȚăranii, POS-ul și plata cu cardul

Țăranii, POS-ul și plata cu cardul

Violeta Cicoare din Racarii de Sus.jpg/Caption: Violeta Cicoare spunea că de la prima oră a dimineții și până la ora 11.00 încasase doar 20 de lei din vânzarea produselor din magazinul ei (Foto: Bogdan Grosu)
Violeta Cicoare din Racarii de Sus.jpg/Caption: Violeta Cicoare spunea că de la prima oră a dimineții și până la ora 11.00 încasase doar 20 de lei din vânzarea produselor din magazinul ei (Foto: Bogdan Grosu)

O lege intrată în vigoare de la 1 ianuarie obligă anumiți comercianți care vând cu amănuntul să accepte plata cu cardul în magazine și, dacă vor antreprenorii, atunci pot să elibereze numerar în magazin de până la 200 de lei pe zi. Comercianții din mediul rural nu au nici conexiune la internet și nici vorbă de POS. În multe localități rurale, până și cardul bancar este un lux. Nici în Craiova nu există POS-uri instalate în toate magazinele care ar trebui să ofere posibilitatea clienților să achite cu cardul. Comercianții spun că legea e stupidă, fără legătură cu situația reală din economie, și că le creează costuri suplimentare, în timp ce Fiscul recunoaște că nu are tematici de control pe această temă, pentru că nu sunt norme metodologice.

Legea nr. 209/2016, care modifică OUG nr. 193/2002, obligă toate firmele din sfera comerțului cu amănuntul care au avut anul trecut o cifră de afaceri de cel puțin 10.000 de euro să accepte plata cu cardul în magazinele proprii. De asemenea, legea prevede posibilitatea (nu obligația) ca acei comercianți care acceptă plata cu cardul să elibereze numerar în magazin, de pe cardul clienților, până la maximum 200 de lei pe zi, în limita disponibilului din casierie și să îi informeze pe aceștia despre comisioanele percepute la retragerea de numerar.
În teorie, legea pare excelentă și ar da posibilitatea multor oameni care au carduri și se află departe de bancomatele băncilor să retragă numerar din magazinele din comune, însă în practică, actul normativ este aproape imposibil de aplicat în multe zone. Pentru a se poate face transferul bancar este nevoie de conexiune la internet, iar cei din cele mai îndepărtate cătune nici curent electric nu au tras în micile magazine.
GdS a verificat mai multe magazine din patru comune doljene și dintr-un cartier mare al Craiovei. Niciunul dintre comercianții vizitați, la întâmplare, nu a avut POS (Point Of Sales, adică un dispozitiv care permite plata cu cardul) și nici măcar acces la internet nu aveau în magazine, pentru a se permite transferul bancar de pe cardurile clienților și eliberarea de numerar în magazin.

„N-avem noi card, mamaie!“

Am întrebat o bătrânică din comuna Răcarii de Sus, care trecea pe uliță, dacă a văzut POS-uri pe la magazine sau dacă plătește cu cardul la magazin. „N-am văzut eu, maică, de-alea. Nu știu ce sunt alea! Dacă îmi spui ce sunt alea, poate o să știu. N-avem noi card, mamaie! Nu e deloc pe la noi, pe aici, card. Decât la Filiași este. Noi cumpărăm cu bani. Nici pe caiet nu luăm, maică. Mai bine răbdăm, decât să luăm pe caiet. Așa ziceau părinții mei că, dacă iei pe caiet, luna de vine trebuie să-i dai înapoi și iar iei, iar iei și înainte nu mai dai!“, a spus Ana Niță, din Răcarii de Sus.
Mulți cumpărători de prin comune nu au carduri și tot ce cumpără de la comercianții locali plătesc cu numerar. Jane Roman este un bătrân din comuna Brădești. El a ajuns la magazin cu 2,5 lei. „Am banii ficși, de o bere. Nu e devreme la 10.30, e târziu acum. Beau când mi-e poftă. Ce e ăla POS? N-am auzit de așa ceva și nici card n-am eu, doamnă! Nu știu eu de carduri. Eu iau pensia de la Poștă. Nu mă interesează de carduri. Pe datorie nu iau niciodată, că nu vreau să își facă omul impresia că nu mai vin cu banul niciodată“, a spus nea Jane Roman.

„Nu ne-a cerut nimeni plata cu cardul“

Un comerciant din Almăj a spus că nimeni nu a mers să achite cu cardul vreodată în magazinul său (Foto: Bogdan Grosu)
Un comerciant din Almăj a spus că nimeni nu a mers să achite cu cardul vreodată în magazinul său (Foto: Bogdan Grosu)

Un comerciant din Brădești era revoltat de apariția legii care obligă acceptarea plății cu cardul în magazine. „Nu avem POS instalat și nici plata cu cardul nu ni s-a solicitat până acum. Știu de legea respectivă, dar dacă va fi neapărată nevoie o să o aplicăm și noi. Nu știu ce să vă zic despre eliberarea de numerar în magazin. Nu m-am gândit dacă accept. Oricum, internet în magazin nu avem, ci avem doar în casă. La noi, la țară, nu au venit să plătească deloc cu cardul. Nici nu are toată lumea carduri. Poate doar salariații, dar pensionarii iau pensia în numerar. Vin cu bani cash oamenii la magazin. Legea nu mi se pare ok. Este o lege care nu prea corespunde cerințelor noastre“, a spus Izabela B., proprietara unui magazin din Brădești.
În Coțofeni, sub protec­ția anonimatului, deținătorul unui magazin a spus că „legea asta e o prostie! La mine vine omul cu 90 de bani ca să cumpere o pâine. De unde carduri pe aici? Asta e o tâmpenie! Nu am nici internet în magazin și nici nu o să accept să eliberez numerar în magazin. Mie abia îmi ajung banii să plătesc marfa, doamnă! De unde să le dau numerar?“, a spus bărbatul.
Alți comercianți nici nu știau că legea este în vigoare. „Am auzit de această lege. Inițial se pusese problema să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Nu avem cerere pentru plata cu cardul. Oamenii primesc pensia de la Poștă. Niciodată nu a venit nimeni să achite cu cardul. Dacă va fi nevoie, ne vom instala și POS-uri, dar am înțeles că vor să mărească cifra de afaceri de la care să fie obligatoriu. Și atunci nu vom mai intra noi în calcul, cei mici. Noi oricum avem cifra de afaceri sub 10.000 de euro“, a spus Mariana Florescu, din Coțofeni.

„Aici, la țară, nu prea sunt oameni cu carduri“

Violeta Cicoare, o comerciantă din Răcari, a precizat: „Nu am montat POS și nu accept plata cu cardul pentru că nu prea se face vânzare. Aici, la țară, nu prea sunt oameni cu carduri. Niciodată nu am văzut un client să vină cu card ca să ia marfa. Chiar dacă o să ne oblige legea, tot nu o să accept plata cu cardul că nici așa nu prea am vânzări. De azi-dimineață și până la ora 11.00, am vândut de 20 de lei. Uitați-vă și dumneavoastră!“. Comercianții abia mai acceptă plata pe datorie sau „pe caiet“, cum se mai numește, adică să ridice oamenii produsele din magazin, dar să le achite când încasează salariile, pensiile sau ajutoarele sociale. „Eu nici pe datorie nu dau marfă pentru că, dacă nu are bani să îmi plătească acum, de unde va avea să îmi dea mai târziu? Dar plata cu cardul? De unde să aibă? Mai bine iau zece lei bani și îi bag la mine în buzunar decât să dau pe datorie. Eu mă duc să iau marfa. Predau banii și iau marfa“, a mai spus proprietara magazinului respectiv, adăugând că nu are internet în magazin și că vânzările nu îi permit să aibă așa ceva.
În comuna Almăj, încă o comerciantă a spus că nu are POS-uri și nici nu va accepta plata cu cardul. „Eu abia fac vânzări cât să merg să cumpăr din nou marfă, dar să le mai acord și avans de pe carduri. Exclus așa ceva. Mi se pare o lege proastă aceasta cu cardurile și cu POS-urile. Nu am de gând să instalez așa ceva, din moment ce nimeni nu plătește cu cardul“. Puțin mai sus, pe deal, la alt magazin, situația este inversă: nu ar dori clienții să dețină carduri și să facă plăți în magazin. „Nu acceptă clienții plata cu cardul, că le ia comision mare și nu vor. Nici prea multe carduri nu au că le ia impozite prea mari și comisioane. Nu am POS, nici conexiune la internet și nici nu o să îmi instalez. Se merită la cei care au afaceri mai mari, cu deschidere mai mare, dar pentru firmele mici nu se merită“, a spus și Victoraș Călin, din Almăj, care ne-a povestit ce a pățit chiar el cu un card bancar care i-a adus costuri suplimentare uriașe, deși lăsase în cont, pe card, 50 de lei.

Doar o firmă a avut POS-uri, în trecut

Nici unul dintre comer­cianții vizitați de noi, în patru comune doljene, nu avea POS-uri și nu le putea facilita clienților plata cu cardul bancar. Un singur magazin acceptase, la un moment dat, plata cu cardul, însă antreprenorii au renunțat la această facilitate de curând. Este vorba despre un magazin general din Răcarii de Sus, unde s-a acceptat plata cu cardul până anul trecut, numai că băncile și-au retras POS-urile din cauza lipsei tranzacțiilor. „Am avut POS-uri montate, dar au fost plăți foarte puține și le-au ridicat cei de la bancă. Nu se justificau. Sunt foarte puțini oameni care lucrează și au carduri și este mai greu. Am zis că dacă va fi nevoie, facem cerere de POS-uri și le vom instala din nou. În trecut, s-au făcut doar trei plăți cu cardul într-o lună“, a spus Mihaela Enache, proprietara magazinului cu pricina.

Comerciant din Craiova: „În șapte ani, un singur client a vrut plata cu cardul“

Nici magazinele de cartier din Craiova nu sunt toate dotate cu POS-uri. O comerciantă din Craiovița Nouă ne-a declarat: „În şapte ani, de când am magazinul aici, un singur client a întrebat dacă poate plăti cu cardul. Este o lege stupidă! Nu se poate aplica. Ei au spus că trebuie să accepte plata cu cardul cei care au avut cifra de afaceri de peste 10.000 de euro. Au gândit bine, că ne încadrăm aproape toți cei din oraș, pentru că trebuie să faci vânzare de 100 – 200 de lei pe zi. Și intrăm toți sub incidența legii, dar nu s-au gândit câți vin să achite cu cardul. Cât despre eliberarea de numerar, eu nu sunt de acord. Dacă vin două – trei persoane pe zi să le eliberezi numerar de pe card rămâi fără încasări pe ziua respectivă. Sperăm să modifice legea aceasta și să se încadreze cei cu cifră de afaceri mai mare, așa cum ziceau anul trecut“, a spus femeia. La câteva străzi mai încolo, alt comerciant a răspuns scurt: „Nu se poate plăti cu cardul aici. Nu se justifică montarea de POS în zona aceasta“.

Fiscul nu va face controale în curând pe această temă

Conștienți că legea nu se poate aplica efectiv de către toți comercianții, în special de cei din mediul rural care nu au nici conexiune la internet, reprezentanții Fiscului păsuiesc oarecum firmele care nu au POS-uri și spun că nu vor fi controlate în curând, pe această temă. „Legea nr. 209/2016 este în vigoare de la 1 ianuarie 2017, dar până la această dată nu au fost adoptate și publicate normele de aplicare. Fiscul nu are în tematica de control legată de existența POS-urilor, iar în lipsa normelor metodologice nici nu prea avem cum să aplicăm amenzi. Doar dacă persoanele cărora nu le este acceptată plata cu cardul de către un comerciant depun la noi o sesizare, o reclamație în acest sens, atunci vom fi obligați să demarăm un control“, a declarat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, Mihai Antonescu.
Potrivit legii amintite, toate instituțiile publice la care cetățenii achită impozite și taxe trebuie să accepte plata cu cardul. În cazul instituțiilor, legea se poate aplica fără probleme. Amenzile pentru instituțiile care nu acceptă plata cu cardul sunt cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS