Peste o mie de copii din judeţul Gorj trăiesc fără unul sau ambii părinţi, care sunt plecaţi la muncă în străinătate. Potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, părinţii au fost nevoiţi din cauza lipsei banilor să aleagă drumul străinătăţii, în căutarea unui loc de muncă temporar sau permanent. Din statistica anului trecut rezultă că în situaţia de a creşte fără unul sau fără ambii părinţi se aflau la finalul anului trecut 1.067 de minori. Unii dintre aceştia au ajuns chiar în centrele de plasament: „La finele anului trecut erau înregistrate 925 de familii cu 1.067 de copii unde unul sau ambii părinţi muncesc în străinătate. Un număr de 197 au ambii părinţi plecaţi la muncă în afara ţării. La 750 dintre copii doar unul dintre părinţi este plecat în afara ţării, iar la 120 de copii singurul părinte unic întreţinător de familiei monoparentale este plecat la muncă peste hotare. Un număr de 855 de copii 22 în grija unor asistenţi maternali, iar 42 au ajuns în centre de asistenţă publice sau private”, a declarat Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
12 bebeluşi lăsaţi de mame
Corina Drăgan, care este şi psiholog în cadrul Direcţiei, a precizat că există şi 12 copii sub un an, lăsaţi în grija rudelor. Mamele au fost nevoită să plece în afara ţării, la muncă: „Pe grupe de vârstă situaţia copiilor este de-a dreptul dramatică, în condiiile în care 12 dintre ei nici măcar nu au împlinit un an. Din cei 584 de băieţi şi 483 de fete care care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate 18 au vârsta cuprinsă între 1 şi 2 ani, 155 între 3 şi 6 ani şi 237 între 7 şi 9 ani. Cei mai mulţi copii sunt lăsaţi în grija rudelor au între 397 au între 10 şi 13 ani. Potrivit legii, toţi părinţii care îşi lasă copiii singuri acasă, când pleacă la muncă în străinătate, sunt obligaţi să notifice serviciul public de asistenţă socială de care aparţin, cu cel puţin 40 de zile înainte, şi să desemneze o persoană care se va ocupa de aceştia. O consecinţă directă a migraţiei părinţilor este aceea a privării copilului de afectivitatea parentală şi de supravegherea necesară dezvoltării normale a acestuia”, a mai spus Corina Drăgan.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.