14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAngajaţii Agenţiei de Protecţie a Mediului vor dublarea salariilor

Angajaţii Agenţiei de Protecţie a Mediului vor dublarea salariilor

Timp de două ore, angajaţii APM Dolj au fost în grevă de avertisment (Foto: Bogdan Grosu)
Timp de două ore, angajaţii APM Dolj au fost în grevă de avertisment (Foto: Bogdan Grosu)

Angajaţii Agenţiei pen­tru Protecţia Me­diului Dolj au fost, ieri, în grevă de avertisment timp de două ore. Cu toţii au ieşit în faţa instituţiei şi au oprit activitatea. Aceştia spun că vor dublarea salariilor. „Este vorba despre o grevă de avertisment care pleacă de la faptul că nu se pune în aplicare Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 794, prin care se specifică o armonizare între câştigurile structurilor centrale şi cele din teritoriu. Acum este o mare discrepanţă. Agenţiile pentru Protecţia Mediului au ajuns la un nivel de salarizare extraordinar de mic, în comparaţie cu alte categorii de bugetari. Poate se reproşează că noi nu aducem bani la bugetul de stat. Dimpotrivă! Prin activităţile noastre de autorizare, efectuare de analize şi evaluări aducem sume importante la bugetul de stat. Considerăm că suntem îndreptăţiţi să fim luaţi în seamă şi să ni se ofere un salariu rezonabil. Cel mai mare salariu în aceste moment, cu tot cu sporuri, ajunge la peste 3.000 de lei, iar cel mai mic ajunge undeva la 1.200 de lei. Vrem ca salariile să se dubleze“, a declarat Ionel Bala, şef Serviciu laboratoare. Greva de avertisment a angajaţilor APM Dolj s-a desfăşurat între orele 10.00 şi 12.00, iar pe durata celor două ore niciun angajat nu a muncit. Sistemele automate care măsoară radioactivitatea, laboratoarele de calitate a aerului etc. nu au fost afectate de această grevă, funcţionând normal.

Grevă şi la Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea

Şi în Gorj, angajaţii APM au cerut mărirea salariilor
Şi în Gorj, angajaţii APM au cerut mărirea salariilor

Şi în judeţele Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea salariaţii din cadrul Agenţiilor pentru Protecţia Mediului au fost în grevă de avertisment. Potrivit Cristinei Merfu, purtătorul de cuvânt al APM Gorj, salariaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întreg sistemul bugetar, ei recurgând la această formă de protest pentru că guvernanţii nu au inclus şi această categorie de salariaţi pe lista bugetarilor care vor primi lefuri majorate. „Salariații APM Gorj au întrerupt programul de lucru, manifestându-și nemulțumirea profundă cauzată de adâncirea inechităților salariale din sistemul public, fapt care, zilnic, ne diminuează nivelul de trai. În prezent, salariile angajaților APM Gorj sunt cele stabilite în luna decembrie 2009, în contextul în care salariile colegilor noştri bugetari din aceeași familie ocupațională (direcțiile sanitar-veterinare județene, casele de asigurări de sănătate județene, casele județene de pensii, agențiile județene pentru plăți și prestații sociale, direcțiile de sănătate publică, consiliile județene, administațiile județene a finanțelor publice) au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substanțial“, a declarat Cristina Merfu. Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj se consideră discriminaţi şi spun că este posibil ca greva să continue. „Nu considerăm că este firesc să fim discriminați ca și categorie de salariați bugetari doar pe considerent numeric, toți angajații agențiilor județene și ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului însumând 1.845 de salariați în prezent. Pe această temă ne-am adresat în nenumărate rânduri, prin intermediul organizațiilor sindicale din care facem parte, atât conducerii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, cât şi Ministerului Mediului, în scris şi în cadrul unor întâlniri oficiale. Până la acest moment, revendicările noastre nu au fost soluționate în nici un fel. Dacă revendicarile noastre juste nu vor fi soluționate favorabil, suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat“, se arată într-un comunicat de presă transmis de salariaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.
Deocamdată, nu se ştie dacă această grevă va continua zilele următoare. Cum toate Agenţiile de Mediu din întreaga ţară au fost în grevă, o decizie privind continuarea acesteia se va lua la nivel central, după ce vor avea loc discuţii între toţi reprezentanţii acestor instituţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS