14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOFICIAL: Guvernul nu se grăbește cu anticipatele la Craiova

OFICIAL: Guvernul nu se grăbește cu anticipatele la Craiova

Om cu buletin de vot primar (Foto: Arhiva GdS)
Om cu buletin de vot primar (Foto: Arhiva GdS)

La solicitarea GdS, executivul spune că legislația nu stabilește un termen pentru organizarea alegerilor parțiale. Am putea avea primar-interimar, aflat la mâna majorității PSD din CL Craiova, până în 2020. Până în 2015, legea obliga autoritățile să organizeze anticipate în termen de 90 de zile de la vacantarea postului. Funcția de primar al Craiovei a rămas vacantă după ce Olguța Vasilescu și-a depus demisia în 4 ianuarie 2017.

În data de 4 ianuarie 2017, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, și-a depus demisia din funcție, ca urmare a câștigării unui mandat de deputat la alegerile din 11 decembrie 2016. Vasilescu a renunțat la mandat după ce a fost confirmată ca ministru al muncii în guvernul Sorin Grindeanu. Consiliul Local (CL) Craiova a luat act de demisie în ședința din 5 ianuarie 2017. Tot în acea ședință, viceprimarul Mihail Genoiu (PMP) a fost desemnat primar interimar prin votul majoritar al CL. Ulterior, prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a emis ordinul prin care a luat act de demisia Olguței Vasilescu și a înaintat un referat guvernului, care trebuie să organizeze alegeri anticipate. De precizat că, prin lege, ordinul prefectului rămâne definitiv dacă nu este atacat în contenciosul administrativ în termen de zece zile de la emitere.
Pentru că au trecut mai bine de două luni de la vacantarea funcției de primar al orașului, GdS a întrebat guvernul când vor fi organizate alegeri anticipate la Craiova. În răspunsul trimis, executivul se ferește să dea un răspuns clar. Autoritățile invocă art. 10 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, care spune că data desfășurării alegerilor se stabilește, prin hotărâre a guvernului (HG), cu cel puțin 35 de zile înaintea votării. Coroborând dispozițiile Legii nr. 215/2001 (privind administrația publică locală), cu Legea nr. 393/2004 (privind statutul aleșilor locali) și Legea nr. 115/2015 (privind alegerile locale), guvernul concluzionează în finalul răspunsului către GdS că aceste acte normative „nu stabilesc un termen pentru organizarea alegerilor parțiale în cazul încetării mandatelor de primar“. Ce înseamnă acest lucru? Că nefiind obligat de lege să organizeze alegeri într-un anumit termen de la vacantarea postului, executivul poate să fixeze anticipatele oricând în perioada 2017-2020, cu condiția să anunțe data prin HG, cu cel puțin 35 de zile înainte de votare.

Interimarul, un anonim la mâna partidului

Interesant este că până în 2015 existau prevederi clare pentru situația în care un oraș rămânea fără primar. Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală (art. 69, alin 6) spunea că guvernul este obligat să organizeze anticipate în cel mult 90 de zile după ce ordinul prefectului de constatare a încetării mandatului primarului rămânea definitiv (prin neatacare în zece zile). Prevederea despre care am vorbit mai sus a fost însă abrogată prin Legea nr. 115/2015 (art. 137, pt5), aceeași care consfințea alegerile locale într-un singur tur.
Rămâne de văzut când va binevoi guvernul să le permită craiovenilor să-și aleagă un nou primar. Alegerile anticipate sunt obligatorii, mai ales din punct de vedere al legitimității. Primarul ales prin vot direct de către cetățenii Craiovei are legitimitate și forță, vine pe un program politic anunțat și votat de oameni. Primarul interimar, în schimb, este vulnerabil, mereu la mâna șefului de partid și a majorității din CL. În cazul nostru, el se află la mâna PSD, care deține 19 din cele 27 de mandate ale CL Craiova. În cazul în care nu răspunde comenzilor, interimarul riscă să fie oricând schimbat cu altul. Practic, primul om al urbei poate rămâne un anonim manevrat de păpușarii din umbră.
Craiovenii chestionați ieri de reporterii GdS spun că orașul merită să aibă un primar ales direct de cetățeni, nu un interimar. „Trebuie să avem alegeri anticipate, iar tineretul trebuie să se implice mai mult. Ei trebuie să aibă o viață mai bună“, a spus Geta Dumitrașcu. „Eu zic că ar trebui să avem un primar plin, nu un interimar, pentru că atunci și-ar face datoria cu mai mult simț de răspundere“, a spus, la rândul său, Mihai Vilă.
„Sigur că trebuie să se facă alegeri anticipate. Trebuie făcute multe lucruri în Craiova, primarul trebuie să termine parcul acvatic și stadionul“, a afirmat alt craiovean nemulțumit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS