1.612 dosare „uitate“ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina

Tribunalul Olt si Parchetul Slatina (functioneaza in aceeasi cladire)
Autori


Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a descoperit, în urma unui control derulat în octombrie 2016, că peste 1.600 de dosare trimise de polițiștii judiciari la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina nu primiseră rezoluții de la procurori. Inspecția Judiciară a făcut un control mai amplu care a vizat eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către procurorii cu funcţii de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi a Parchetelor din Olt, Dolj şi Mehedinţi, derulat în cursul lunii octombrie 2016, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina.

„În îndeplinirea obiectivelor stabilite, conducerile unităţilor de Parchet au relevat că deţin capacitatea de a identifica deficienţele înregistrate în activitatea procurorilor şi personalului din unităţi şi de a lua măsurile necesare pentru corectarea la timp a acestora“, menționează autorii raportului, completând însă constatările cu următoarele: „Excepţie face identificarea, cu ocazia efectuării controlului, la data de 18.10.2016, într-unul din birourile utilizate pentru activitatea grefei Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, a unui stoc de 1.612 dosare penale primite de la organele de poliţie judiciară în perioada mai – octombrie 2016, având întocmite propuneri corespunzătoare de către organele de poliţie judiciară, nerezoluţionate de către conducerea unităţii şi nerepartizate spre soluţionare procurorilor unităţii“. Dosarele respective au fost ulterior repartizate procurorilor și rezoluționate chiar în timpul controlului.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina a fost taxat, în schimb, pentru modul în care manageriază activitatea. „Sub aspectul autorității necesare pentru exercitarea funcției, dat fiind stilul de conducere adoptat de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, care a fost apreciat, în cadrul discuțiilor purtate individual, ca fiind de natură să asigure o atmosferă de colegialitate în colectiv, a fost evidențiată ca fiind manifestată la nivel relativ scăzut fermitatea în luarea deciziilor și în privința unor acțiuni apte să dinamizeze activitatea unității conduse“.

Deficiențe și la alte structuri


Izolat, au mai fost găsite lucrări înregistrate pentru care nu au fost făcute mențiuni privind soluția dispusă sau s-a sesizat existența unor ștersături și a unor mențiuni în creion, precum și disfuncții în circulația și păstrarea dosarelor (la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina). La Corabia, un dosar care figura ca trimis Poliției Corabia în vederea efectuării de cercetări a fost găsit în fapt în fișetul conținând urmele dosarelor trimise la poliție.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt (Parchetele din Slatina, Balș, Caracal și Corabia sunt subordonate), Anca Anuța, a explicat că situația s-a creat din cauza deficitului de personal semnalat de ani buni, în cursul anului trecut Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina funcționând cu patru procurori mai puțin decât prevede schema, iar din cei care au lucrat efectiv „jumătate erau stagiari“. Situația este similară și în ceea ce privește grefierii, și nu doar la Slatina, motiv pentru care s-au operat delegări între structuri pentru ca toate Parchetele să-și poată efectua lucrările.

„Nu este vorba de dosare uitate în birouri, este vorba de deficit de personal, de aceea acest aspect nici nu a fost reținut în raport ca o deficiență majoră. (…) S-a văzut că n-a fost rea-credință. Ce să facem, să stăm aici de dimineața până seara? Deja facem asta!“, a declarat prim-procurorul. Raportul de inspecție este finalizat, de altfel, printre altele, cu propunerea de a se sesiza prim-procurorul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea suplimentării schemei privind personalul auxiliar la Parchetele unde există doar doi grefieri (în Olt au fost situații în care a lucrat chiar unul singur).Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 25 februarie 2017

Actualitate

» Bilanțul atentatului cu mașina-capcană din Siria a crescut la 77 de morți, dintre care 41 de civili
» IGPR: Aproape 2,5 kilograme de droguri, confiscate în perioada 3-16 februarie
» Accident pe DN 1, echipaje de descarcerare intervin pentru două persoane
» Opt sirieni ascunşi într-un microbuz, depistaţi la frontiera Calafat
» Explozie de cazuri de rujeolă în Belgia. Punctul de plecare ar fi o persoana întoarsă din România, susțin autoritățile sanitare
» Vânt puternic la Severin, mai multe acoperișuri s-au desprins
» Siria: Două sedii ale serviciilor de securitate din Homs,vizate de două atentate; cel puțin 14 morți
» Cod galben de inundații pe râuri din 14 județe, până sâmbătă la miezul nopții
» China a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei
» Două cutremure de 3 și 2,9 grade pe Richter în județul Buzău, în această dimineața
» Cod galben de vânt puternic în cinci județe, în orele următoare

Interviu

» Liviu Cotfasă: Am diversificat specializările la CN „Elena Cuza“

Local

» 1.612 dosare „uitate“ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina
» Poliţist cercetat pentru că a participat la proteste

Dolj

» Cine ridică gunoiul de pe spațiul verde al străzii Râului?
» Două maşini s-au făcut praf pe strada Bucovăţ din Craiova
» Bătrână găsită moartă printre mormanele de gunoi din propria casă
» Cimino, pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile
» Întreruperi energie electrică de luni
» Mii de pachete de ţigări confiscate de la contrabandişti doljeni

Sport

» Fotbal / Strategia lui Mulțescu nu a dat roade nici cu Dinamo. Prezența Craiovei în play-off depinde de meciul cu Mediaș
» Fotbal / Liga I, etapa a 25-a
» Fotbal / Dinamo a nimicit-o pe Craiova cu Nemec
» Volei: Victorie cu 3-0 pentru SCM-U la Piatra Neamţ
» Handbal (f): Victorie categorică pentru SCM la Galaţi
» Box: Lucian Bute, învins prin KO de columbianul Eleider Alvarez
» Voleibaliștii joacă în deplasare
» Pașca și Băbeanu ratează meciul cu Galațiul
» Readuceți liniștea!
» Pandurii vor să producă surpriza la Botoșani
» CSO Filiași a încheiat amicalele cu o înfrângere (galerie foto)
» Scor „alb“ la CS Universitatea II Craiova – ACS Podari

Sanatate

» Bogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova: Tratăm cam 6.000 de pacienți lunar, dar primim bani pentru 4.000

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Expoziție dedicată prințesei Diana
» Bancul zilei

Top