20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFost președinte de CJ, foști și actuali primari - cercetaţi pentru abuz în serviciu

Fost președinte de CJ, foști și actuali primari – cercetaţi pentru abuz în serviciu

Modificările aduse legislației penale dau speranțe multor demnitari, dar și funcționarilor mărunți, cercetați sau deja trimiși în judecată pentru abuz în serviciu.
Lista, în Olt, este deschisă de fostul președinte al Consiliului Județean Olt, Paul Stănescu, actual vicepreședinte PSD și senator. În cazul lui Stănescu, dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu a fost redeschis printr-o sentință a Tribunalului Olt în septembrie 2015, la solicitarea procurorilor DNA, deși, cu doi ani înainte, pentru aceleași fapte, obținuse NUP (neînceperea urmăririi penale).
Fostul președinte al CJ Olt este cercetat pentru finanțarea ilegală a echipei de fotbal FC Olt. Primul raport al Curții de Conturi viza alocarea în 2010 a peste două milioane de lei, ilegal, clubului de fotbal amintit. Același lucru s-a repetat în următorii doi ani, pentru ca în 2013, pentru a scăpa de acuzațiile inspectorilor, să se găsească soluția unui așa-numit regulament pe baza căruia să se atribuie fonduri pentru activități non-profit, prin concurs de proiecte. Deloc suprinzător, tot FC Olt a câștigat zecile de miliarde de lei vechi.
Dosarul se află în faza de cercetare penală și nu s-a transmis, deocamdată, valoarea prejudiciului constatat de anchetatori.

Fostul primar Minel Prina ar putea scăpa de ultimul dosar

Condamnat deja, pentru abuz în serviciu, la o pedeapsă cu suspendare, care nu l-a împiedicat să obțină, în februarie 2013, fotoliul de primar al Slatinei, Minel Prina a fost trimis, în toamnă trecută, în judecată tot pentru abuz în serviciu, într-un nou dosar, pentru fapte petrecute pe când ocupa funcția de administrator public al Slatinei. Prina este acuzat, alături de alți doi funcționari ai Primăriei Slatina – foști directori executivi ai Direcției Administrarea Patrimoniului Public și Privat – că l-a favorizat pe soțul fostei judecătoare Carmen Marinescu, la acel moment președintă a Tribunalului Olt, să-și adjudece un teren în Slatina pentru doar 9.300 de lei (bani obținuți, spun anchetatorii care au cercetat-o pe fosta judecătoare, din șpaga primită de la Sandu Anghel, zis Bercea Mondial), deși acest teren valora peste 32.700 de euro. Terenul a revenit în toamna anului 2015 în proprietatea municipalității, pe motiv că Severus Marinescu nu s-a achitat de obligațiile asumate prin contract, respectiv de a edifica pe acesta o construcție, însă procurorii DNA spun că măsura a fost adoptată tocmai pentru că se începuseră cercetările în urma cărora dosarul a și fost trimis în judecată.
Dosarul a fost transferat spre judecare Tribunalului Mehedinți.

Primarul Drăgăneștiului, în curs de judecată

Tot pentru abuz în serviciu este judecat și primarul orașului Drăgănești-Olt, Pantelie Rotaru (PSD). Acesta este acuzat că a plătit cu bani din buget reparațiile autoturismului pe care îl folosea soția sa, iar în documente a menționat că ar fi vorba de reparații la una dintre mașinile primăriei. Pantelie Rotaru este judecat pentru abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, prejudiciul estimat în acest caz de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt fiind stabilit la 12.590 de lei.
Tot pentru abuz în serviciu, cu un prejudiciu, însă, de peste 200.000 de lei, este judecat și fostul primar al orașului Scornicești, Constantin Nedelea. Acesta a fost trimis în judecată în 2015 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, care îl acuză de următoarele: „În perioada ianuarie-mai 2012, inculpatul Nedelea Constantin, în calitate de primar al oraşului Scorniceşti, judeţul Olt, a achiziţionat pentru Primăria oraşului Scorniceşti şi a dispus în mod nejustificat consumarea de carburant (benzină şi motorină) în valoare de 29.909,48 lei fără a întocmi documente de consum, folosind o parte din acest carburant în interes propriu, iar, în perioada 2009-2012, a angajat pe perioadă determinată un număr de nouă salariaţi cu încălcarea prevederilor OUG nr. 34/2009 în baza unor contracte individuale de muncă semnate numai de inculpat în calitate de angajator, fără viza persoanelor însărcinate din cadrul Biroului Resurse Umane“.
În cazul său s-a instituit sechestru pe mai multe bunuri, până la concurența valorii probabile a prejudiciului în sumă de 211.215,11 lei.

Dosare pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina au precizat pentru GdS că, numai în cursul anului trecut, au dispus urmărirea penală în 204 cauze penale care au avut ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu. În cursul anului 2016 au fost soluţionate 42 de cauze penale care au avut ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu, iar alte 44 de cauze au fost preluate de Parchetul ierarhic superior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS