20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProgramele guvernamentale de finanțare au avut un an slab în Oltenia

Programele guvernamentale de finanțare au avut un an slab în Oltenia

Radu Mihai Ghinea (centru), șef Oficiu Teritorial pentru Întreprinderi Mici, Mijlocii şi Cooperaţie Craiova
Radu Mihai Ghinea (centru), șef Oficiu Teritorial pentru Întreprinderi Mici, Mijlocii şi Cooperaţie Craiova

Șeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici, Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Craiova, Radu Mihai Ghinea, a precizat, în ședința de ieri a Colegiului prefectural, că programele guvernamentale de finanțare derulate în Oltenia au avut un an 2016 slab, fiind semnate puține contracte de finanțare. Spre exemplu, în Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare (START) s-au înscris, anul trecut, 26 de firme. Zece dosare au fost respinse de la finanțare, 13 planuri de afaceri s-au aflat în afara bugetului programului pentru anul 2016, fiind semnate doar trei contracte de finanţare. „Valoarea totală contractată a fost de 325.285 de lei, din care au fost finanţaţi un beneficiar din Dolj, unul din Mehedinți şi unul din Olt, fiind create 17 locuri de muncă“, se arată în raportul întocmit de OTIMMC Craiova.
Nici programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri (SRL-D) nu a mers prea grozav în 2016. Conform statisticii, în judeţele aferente OTIMMC Craiova s-au înființat, din 2011 până la 30 decembrie 2016, un număr de 2.977 SRL-D, alte 87 fiind în curs de înființare. În cadrul Programului, în anul 2016 s-au înscris, potrivit datelor instituției, 21 de firme, însă doar zece proiecte au fost acceptate, de principiu, la finanţare, și numai trei contracte de finanţare au fost semnate până la sfârșitul anului (două în Dolj și unul în Olt), creându-se șase locuri de muncă. În raportul OTIMMC Craiova se menționează că lansarea târzie a programului a condus în cele mai multe din cazuri la imposibilitatea implementării proiectului, din cauza timpului insuficient pentru accesarea creditului bancar. „Condiţiile de creditare stipulate în Convenţiile de colaborare încheiate cu băncile partenere au fost dificil de acceptat de către beneficiari, acestora solicitându-li-se garanţii imobiliare“, a explicat șeful OTIMMC Craiova. Alt exemplu de program cu un număr mic de contracte a fost cel de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă. Aici s-au înscris 43 de IMM-uri, au fost verificate 33 de dosare, din care doar cinci au fost contractate, în limita bugetului din 2016. Valoarea totală contractată a fost de 642.737 de lei, fiind finanțate două dosare în Dolj și câte unul în Olt, Gorj şi Vâlcea, numărul de locuri de muncă nou înființate fiind de 20, după cum se menționează în raport.
Radu Mihai Ghinea a mai anunțat și că se vor deschide două noi programe de finanțare nerambursabilă, unul pentru activități cum ar fi organizări de expoziții, achiziționări de siglă, de marcă, realizare de site-uri, celălalt denumit „Start-up Nation – Romania“. „Prin acest program se dorește înființarea a minimum 10.000 de start-upuri anual, cu o alocație financiară nerambursabilă de aproximativ 45.000 de euro, reprezentând sută la sută din valoarea planului de afaceri. Noi vom încerca să facem plata în avans, prin băncile partenere. Sperăm ca programele noastre să devină mai atractive anul acesta“, a conchis șeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici, Mijlocii şi Cooperaţie Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS