Trotuarele ocupate, pietonii puşi în pericolSupraaglomerarea cu maşini a Craiovei face ca şoferii să uite de regulile de circulaţie, iar modul în care parchează devine din ce în ce mai haotic. Indolenţa şoferilor şi unele greşeli ale municipalităţii fac ca pietonii care trec prin anumite zone ale oraşului să fie puşi în pericol pentru că se văd nevoiţi să meargă pe carosabil din cauza maşinilor parcate pe trotuare.

La o simplă plimbare pe străzile din Craiova se observă foarte des situaţii în care şoferii parchează la întâmplare, fără să se gândească la faptul că ocupă în totalitate trotuarele pe care ar trebui să circule pietonii. O astfel de situaţie întâlnim în fiecare zi pe strada Brestei, în faţa hotelului Golden House. Mai mulţi şoferi îşi parchează autoturismele pe trotuarul oricum foarte îngust, iar oamenii care trec pe jos prin acea zonă ori merg într-o dungă, ori merg direct pe stradă. Nu departe de această zonă, pe strada Iancu Jianu, vizavi de Tribunalul Dolj, parcarea din faţa hotelului Euphoria creează mari probleme pietonilor. În momentul în care parcarea hotelului este ocupată, trotuarul este complet blocat, iar cei care trec prin acea zonă au doar posibilitatea să meargă pe carosabil. Cel mai grav este că în apropiere se află un magazin de unde elevii Colegiului Național Economic „Gheorghe Chițu“ îşi cumpără mâncare. Şi ei trebuie să meargă tot pe carosabil pentru a ajunge acolo. „Sunt foarte prost parcate maşinile pentru că nu avem loc să trecem. Sunt elev la Colegiul Național Economic, iar parcarea maşinilor din faţa hotelului blochează aproape tot timpul trotuarul. Nu e prea bine că suntem nevoiţi să mergem pe stradă o porţiune pentru că ar putea să ne lovească maşinile care circulă“, a spus Daniel Guran. Acelaşi lucru se întâmplă şi pe strada Dumbrăveni, unde maşinile sunt parcate pe trotuarele de pe ambele părţi ale străzii.

Şoferii uită să lase loc pietonilor pe multe străzi din Craioviţa Nouă

În Craioviţa Nouă, multe trotuare sunt blocate de maşini. Pe porţiuni mari din străzile Elena Farago, Paltinului, Gorunului şi Magnoliei, oamenii merg tot pe carosabil. „Nu este bine ceea ce se întâmplă cu maşinile acestea. Eu o iau chiar pe stradă. Nu am ce face. Îmi e şi frică să nu dea vreo maşină peste mine, mai ales că sunt şi în vârstă. Iarna este mult mai greu, când alunecă pe jos. Ar trebui să se dea amenzi, că asta doare cel mai tare la buzunar“, a declarat Maria Rotaru, o femeie care locuieşte pe strada Elena Farago. Pe strada Paltinului, însă, nu doar maşinile parcate pe trotuar sunt problema. Câţiva stâlpi de electricitate sunt montaţi chiar pe mijlocul trotuarului, iar trecătorii trebuie să facă slalom printre ei.

Pe strada Dâmboviţa nu există trotuare


Cea mai gravă situaţie este pe strada Dâmboviţa, unde primăria a ales locurile de parcare în detrimentul siguranţei pietonilor. De ambele părţi ale acestei artere sunt maşini parcate, însă trotuare nu există, chiar dacă în faţa fiecărui bloc există grădini pe unde ar fi putut fi construite trotuare. Oamenii care trec pe acolo trebuie să meargă, obligatoriu, pe stradă. Şoferii nu sunt aici de vină pentru că ei parchează pe locurile special amenajate pentru acest lucru. Pietonilor ne le rămâne decât să fie foarte vigilenţi atunci când merg pe această stradă pentru că trebuie să facă slalom printre maşini. În condiţiile în care o persoană ar fi accidentată, este foarte dificil ca cineva să fie tras la răspundere. În aceste cazuri, poliţia recomandă multă prudenţă atât din partea şoferilor, cât şi din partea pietonilor. „În astfel de situaţii, şoferii trebuie să se deplaseze cu o viteză foarte redusă, iar pietonii să meargă cât mai aproape de marginea drumului, pe partea stângă a sensurilor de deplasare“, a declarat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Zona centrală, sufocată de maşini

În ultimii ani, a devenit aproape imposibil ca în zona centrală să găseşti un loc de parcare din prima încercare. Lipsa locurilor de parcare face ca şoferii comozi, care vor să ajungă cât mai aproape de instituţiile la care merg, să parcheze ilegal. De exemplu, în faţa sediului ANAF, pe strada Mitropolit Firmilian, era vineri aglomeraţie mare. Erau maşini staţionate peste tot, iar oamenii mergeau cu dificultate în zona acestei instituţii. Tot în zona centrală, pe strada Bujorului, trotuarele erau pline de maşini, iar spaţiul pe unde puteau circula pietonii era foarte îngust. În plus, trotuarele erau acoperite de gheaţă.

Cu toate acestea, reluarea procesului de ridicare a maşinilor mai are de aşteptat la Craiova. La nivelul Primăriei Craiova a fost constituită Comisia pentru atribuirea contractului de delegare a serviciului public de ridicare şi depozitare vehicule, care a elaborat Regulamentul privind ridicarea vehiculelor care staţionează neregulamentar pe partea carosabilă. Acest regulament urmează să fie pus în dezbatere publică, unde timp de 30 de zile cetăţenii interesaţi pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare. Aşadar, la Craiova va mai dura minimum o lună până ce maşinile parcate ilegal vor putea fi ridicate din nou.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Actualitate

» Gorj: O femeie și-a pus capăt zilelor după ce a consumat băuturi alcoolice
» România ocupă penultimul loc din UE la competenţe digitale
» Cinci răniți în incendiul din clubul Bamboo au rămas internați
» MAE: A fost identificat cel de-al doilea copil român dispărut în urma avalanșei din Italia
» Autoritățile austriece au arestat un tânăr suspectat că ar fi planificat un atac terorist
» Ministerul de Interne: Au fost făcute mai multe controale la clubul Bamboo
» Urmarire penală ”in rem” în cazul incendiului de la clubul Bamboo
» “Forumul Judecătorilor” cere Guvernului retragerea proiectelor de OUG privind justiţia
» Gorj: Scandal cu focuri de armă în cartierul Obreja din Târgu Jiu
» Vizibilitatea a scăzut sub 50 de metri pe DN6(Gura Văii – Drobeta Turnu Severin)
» Clubul Bamboo nu avea autorizaţie de funcţionare
» Dosar penal pentru distrugere în urma incendiului din Bamboo
» Linie telefonică deschisă după incendiul din Bamboo
» Raed Arafat: Continuă căutările victimelor de la Bamboo
» Incendiu puternic la clubul Bamboo din Capitală. 22 de persoane au ajuns la spital (VIDEO)
» 14 persoane au decedat din cauza rujeolei
» Dosarul corupției de la Primăria Slatina se mută la Severin

Local

» Dunărea este îngheţată în amonte de Barajul Porţile de Fier I
» Slatina, la 649 de ani de la prima atestare documentară

Dolj

» Craiova: Taximetrist rănit în urma unui accident
» Cod Galben de ceață în judeţele Dolj şi Olt
» A înghețat conducta de apă, CAO refuză să intervină
» Mașinile parcate neregulamentar nu pot fi încă ridicate
» Trotuarele ocupate, pietonii puşi în pericol
» Întreruperi energie electrică de luni
» Legumicultorul din valea verde a Dunării
» Urgența Spitalului Judeţean Craiova – refugiu pentru oamenii străzii
» Bătrână moartă în incendiu, pe strada Principatele Unite din Craiova

Gorj

» Control judiciar pentru angajaţii AJOFM acuzaţi de fraude
» Pensionari ucişi pe o trecere de pietoni din Târgu Jiu

Vâlcea

» Recomandări ale poliţiştilor pentru minivacanţa de Ziua Unirii

Sport

» Baschet (m): SCM-U Craiova, învinsă după prelungiri de Oradea
» Volei (m): SCM-U Craiova a obţinut trei puncte în meciul cu ACSVM Zalău
» Fotbal / ACS Podari a trecut la pas de Știința 2016 Craiova
» Fotbal / CS Universitatea Craiova, victorioasă cu FC Winterthur
» CSO Filiași și-a stabilit amicalele
» Alb-albaștrii dau piept cu FC Winterthur
» Geanimu, bucuros de împrumutul la Podari
» Craiova așteaptă campioana cu un jucător nou
» Obligați să câștige

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Cărţi care ne deschid mintea spre alte culturi
» Bancul zilei

Top