20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova, în pragul unui nou scandal imobiliar

Primăria Craiova, în pragul unui nou scandal imobiliar

Viitorul cămin studențesc ar urma să fie construit în fața acestui bloc de locuințe (Foto: Claudiu Tudor)
Viitorul cămin studențesc ar urma să fie construit în fața acestui bloc de locuințe (Foto: Claudiu Tudor)

Primăria a fost somată să anuleze un plan urbanistic zonal (PUZ), după ce inspectorii în construcții au descoperit că mai multe avize care stau în spatele lui nu sunt în regulă. Printr-un efect de domino, anularea PUZ atrage și desființarea autorizației de construire pentru un viitor cămin studențesc P+3 aflat în apropierea Spitalului de Urgență Craiova. Constructorii care au turnat deja fundația anunță că vor cere despăgubiri dacă primăria le anulează autorizația. Dacă nu anulează autorizația, funcționarii primăriei riscă plângeri penale.

Primăria Craiova a emis, pe 29 ianuarie 2016, o autorizație (AC nr. 93) pentru construirea unui imobil P+3 cu destinația de cămin studențesc, pe strada Victor Papilian nr. 2B (cartier 1 Mai). Terenul destinat viitorului cămin se află în imediata vecinătate a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, lângă un bloc de locuințe ridicat de investitori privați după 1990. Deranjați că noua construcție se află foarte aproape de blocul lor, locatarii au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), pentru a verifica dacă aceasta respectă reglementările în materie de urbanism. Controlând documentele din spatele autorizației de construire, inspectorii ISC au descoperit amănunte care pot arunca primăria într-un scandal imobiliar de proporții. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru locația amintită a fost aprobat prin hotărâre a consiliului local, în urmă cu aproape cinci ani (HCL nr. 34/26 ianuarie 2012). Documentele premergătoare aprobării PUZ nu sunt în regulă, spune ISC. Concret, există neconcordanțe între piesele cuprinse în documentație, în ceea ce privește funcțiunea și regimul de înălțime. Avizul de oportunitate PUZ se referă la „locuințe colective S+P+5“, avizul obținut de la CEZ se referă la „locuință“, iar avizul de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) vorbește din nou de „locuințe colective“, dar de data aceasta „P+1,2,3 parțial“. Continuând, cererea de aprobare PUZ se referă la „locuințe colective S+P+4“. În fine, autorizația de construire nr. 93/2016 face trimitere la „cămin studențesc P+3“. Concluzionând, inspectorii ISC spun că documentația nu a fost avizată conform Anexei 1 la Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul. În această situație, documentația este nulă, potrivit prevederilor art. 64, alin. (2) din aceeași lege. Printr-un efect de domino, AC nr. 93/2016 poate fi anulată dacă documentația care a stat la baza ei devine nulă. „Este necesar să vă adresați instanței judecătorești pentru a solicita confirmarea nulității PUZ, anularea HCL pentru aprobarea acestuia și, pe cale de consecință, a AC nr. 93/2016, și dispunerea opririi lucrărilor de construcții“, se arată în răspunsul pe care locatarii l-au primit din partea ISC Sud-Vest Oltenia.

Constructorii vor să ceară despăgubiri

Pe baza răspunsului primit de la ISC, avocații locatarilor au notificat Primăria Craiova și Prefectura Dolj pentru anularea HCL prin care a fost aprobat PUZ-ul buclucaș. „Vă solicităm să luați măsurile legale necesare pentru respectarea legii/intrarea în legalitate, în sensul de a revoca actele nule și a sesiza organele abilitate să sisteze lucrările de construire la imobilul în discuție, până la anularea AC nr. 93/2016. În caz contrar, ne vom adresa instanței de judecată cu solicitarea de anulare a actelor administrative atacate și vom solicita în temeiul Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ și răspunderea funcționarilor publici implicați“, se precizează în notificările transmise către cele două instituții.
Firma Alm Construct Avi SRL, investitorul în viitorul căminul studențesc, a apucat deja să toarne fundația. Lucrările au fost sistate temporar din cauza vremii. Reprezentanții societății spun că vor cere despăgubiri dacă le va fi anulată autorizația.
„În ianuarie 2016, când am luat noi autorizația, PUZ-ul era valabil. Când sunt consecvenți cei de la primărie? Dacă ne vor anula autorizația de construire, îi vom da în judecată și vom cere despăgubiri. Vom construi pe banii lor două blocuri, nu unul“, au declarat aceștia pentru GdS.
Alm Construct Avi SRL este o firmă specializată în construcții, patronată de cetățeanul israelian Hazi Avshalom și de Liviu Șăpcaru, cetățean român și israelian. În 2015, societatea și-a mutat sediul social de la Slatina la Craiova. Interesant este însă cum a fost aprobat PUZ-ul care poate declanșa scandalul. Tot ISC a descoperit că el a fost votat de plenul CL Craiova, deși avea avizul nefavorabil din partea comisiei de urbanism (nr. 8/24 ianuarie 2012) și a comisiei juridice (nr. 9/25 ianuarie 2012). Documentația PUZ a fost realizată de Aedilia Proiect SRL, societatea fostului consilier municipal Emilian Ștefârță, aceeași care a realizat și documentația pentru autorizația de construire obținută de Alm Construct Avi SRL. GdS a relatat recent alt caz imobiliar controversat, despre o autorizație de construire (nr. 1509/2015) emisă cetățeanului Abdul-Rahman Assani, pentru amplasarea pe strada Principatele Unite (nr. 6A) a unei construcții provizorii. În urma unui control derulat în acest caz, ISC a constatat că primăria a emis autorizația cu încălcarea legii și a recomandat Prefecturii Dolj anularea ei. Prefectura a chemat primăria în judecată, procesul fiind pe rol. Și în acest caz, documentația era realizată de fostul consilier municipal Emilian Ștefârță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS