11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPloile, mană cerească pentru fermierii doljeni

Ploile, mană cerească pentru fermierii doljeni

Perioada de semănat are o mare influenţă pentru viitoarea recoltă de grâu (Foto: deere.ro)
Perioada de semănat are o mare influenţă pentru viitoarea recoltă de grâu (Foto: deere.ro)

După seceta prelungită, care a pârjolit peste 36.000 de hectare de teren din Dolj, precipitaţiile căzute în ultima perioadă sunt mană cerească pentru fermieri. Ploile au venit la timp şi îi ajută pe agricultori să facă însămânţările de toamnă. Reprezentanţii Direcţiei Agricole spun că aceasta este perioada optimă pentru astfel de lucrări şi îi îndeamnă pe oameni să iasă pe câmp.
„Venind după o vară secetoasă, precipitaţiile căzute în ultima vreme fac foarte bine terenurilor. Perioda optimă de însămânţat la grâu este până pe 15 octombrie. Le recomandăm fermierilor să profite de aceste zile pentru a ne încadra în termen. Se poate intra pe câmp în majoritatea zonelor din judeţ, mai puţin în partea de nord, unde sunt soluri mai grele, cu un conţinut mai mare de argilă şi acolo pot fi ceva probleme din cauza ploilor. Totuşi, în câteva zile se pot continua însămânţările şi în această zonă“, a spus Ovidiu Meca Obleagă, purtător de cuvânt la Direcţia Agricolă Dolj.
La nivelul judeţului, au fost deja însămânţate 7.200 de hectare de rapiţă, 312 hectare de grâu, 40 de triticale şi 63 de hectare de orz. Specialiştii de la Direcţia Agricolă spun că este posibil ca fermierii să îşi mărească suprafeţele cultivate cu păioase, având în vedere faptul că în ultimii ani seceta a decimat producţiile la culturile însămânţate în primăvară.
„Culturile de toamnă sunt mult mai sigure. Vedem ce păţim de doi ani încoace şi ce probleme avem din cauza secetei, care afectează în general porumbul şi floarea-soarelui, cultivate în primăvară. Am avut 49 de comune care ne-au raportat probleme, am avut o suprafaţă totală de 36.710 hectare centralizate la nivelul Direcţiei Agricole şi trimise către Ministerul Agriculturii. Porumbul a fost afectat pe o porţiune de 14.475 de hectare, iar floarea-soarelui, pe 16.932 de hectare. La nivelul judeţului Dolj, la porumb s-a obţinut o producţie de 3.500 de kilograme la hectar, iar la floarea-soarelui, 2.000 de kilograme la hectar, producţii mici, din cauza lipsei de precipitaţii. Acest fenomen care se înregistrează în vară face ca suprafaţa culturilor însămânţate în toamnă să fie din ce în ce mai mare“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Dolj.

A plouat, dar nu destul

A plouat mult în ultimele zile, dar nu suficient cât să acopere deficitul de apă din sol. Meteorologii susţin că judeţul Dolj încă se află în secetă pedologică moderată.
„Având în vedere că există un deficit mare de apă în sol, precipitaţiile au fost benefice, dar nu au acoperit tot deficitul. Judeţul Dolj încă se află în secetă pedologică moderată, deci ar trebui să mai plouă ca să se refacă rezerva de umiditate. Ultima decadă a lunii septembrie a adus temperaturi mai scăzute decât în mod normal. Putem spune că au fost specifice mai mult lunii octombrie. Săptămâna aceasta, vremea va fi în general frumoasă, dar răcoroasă noaptea şi dimineaţa. Maximele vor fi undeva între 19 şi 24 de grade Celsius, iar minimele se vor situa între 6 şi 11 grade. Se mai întrevăd ploi slabe şi izolate duminică“, a spus Mietta Colan, meteorolog la Centrul Meteorologic Regional Oltenia.
Perioada de semănat are o mare influenţă pentru viitoarea recoltă de grâu. Pentru zonele de câmpie din sudul ţării, grâul se seamănă în intervalul 25 septembrie – 15 octombrie, iar pentru zonele colinare, între 15 septembrie şi 1 octombrie.
În ceea ce priveşte recoltatul culturilor de primăvară, în Dolj acesta a fost realizat în proporţie de 95% la floarea-soarelui şi 90% la porumb.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS