10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTentativă de „fraudă nigeriană“ în Craiova

Tentativă de „fraudă nigeriană“ în Craiova

Confirmarea virării banilor în cont părea că vine din partea Lloyds Bank, însă reprezentanții băncii au explica că nu trimit niciodată astfel de e-mail-uri
Confirmarea virării banilor în cont părea că vine din partea Lloyds Bank, însă reprezentanții băncii au explica că nu trimit niciodată astfel de e-mail-uri

Un craiovean, cititor GdS, era cât pe ce să cadă în capcana unei înșelăciuni prin internet, cunoscută drept „frauda 419“ sau „Frauda nigeriană“. Pe scurt, craioveanul a fost la un pas să fie convins de un „cumpărător“ să trimită un aparat de fotografiat în Anglia, în schimbul unei sume de bani care ar fi fost depusă la o bancă din Londra.

Povestea craioveanului B.S. a început după ce a pus un anunț pe OLX pentru vânzarea unui aparat de fotografiat cu suma de 1.400 de lei. La scurt timp a fost contactat prin e-mail de o anume Tereska Johnson din Southampton, Anglia, care a explicat că va achita atât costul aparatului, cât și contravaloarea transportului (300 de lei) până în Anglia.
Într-un alt e-mail, cumpărătoarea a precizat că vrea să achiziționeze cât mai repede aparatul de fotografiat, pe care urma să îl dea cadou fiului său de ziua lui. A cerut datele contului bancar al vânzătorului craiovean, după care acesta din urmă a primit un document care părea emis de Lloyds Bank. Citind cu atenție documentul, în care se preciza că o anume Sandra Martin a despus suma de 1.700 de lei într-un cont, craioveanul a intrat la idei.
„Am primit un e-mail de la Lloyds Bank, prin care menționau că banii vor fi transferați băncii din România atunci cand le voi transmite codul de urmărire a coletului. Având în vedere faptul că suma depusă și de plătit era menționată în lei, dar și că adresa de e-mail nu avea o structură firească ([email protected]), nouă ni s-a părut dubios și am încercat să luăm legătura cu banca. Am discutat cu banca și nu a putut să ne ofere informații despre persoana menționată ca fiind cea care a transmis banii, aceste date fiind confidențiale. În schimb, ni s-a spus că ei nu trimit niciodată astfel de e-mail-uri și cu siguranță este vorba de o înșelăciune. Ne-au mai spus că au mai fost sunați cu probleme asemănătoare și că ne roagă să le dăm și lor e-mail-ul primit pentru a începe o investigație“, a povestit craioveanul. Acesta speră ca prin publicarea poveștii sale, alte persoane să nu cadă în capcana acestei metode de înșelăciune prin internet.

„Frauda nigeriană“ sau „frauda 419“

Această metodă de înșelăciune este cunoscută drept „frauda 419“(după numărul articolului din codul penal nigerian care condamnă acest tip de înşelătorie) sau „Frauda nigeriană“.
De obicei, victimele primesc tot soiul de oferte de pariuri și loterii, proiecte de îmbogățire rapidă, cursuri și produse de vindecare miraculoasă, oferte de vânzare a unor bunuri inexistente ori oferte de cumpărare pentru diverse bunuri. Întotdeauna, scopul este același: de a obține bani! Ca și în cazul craioveanului, alții încearcă să obțină diverse bunuri, în general camere video, aparate de fotografiat ori laptopuri de la persoanele care acceptă să trimită așa-zisului cumpărător obiectele înainte de a primi contravaloarea acestora. Pe internet se găsesc o mulțime de forumuri care avertizează în privința acestui tip de înșelăciune, iar mai multe persoane activează pe 419eater.com, un site de luptă împotriva mai multor tipuri de înșelăciuni prin internet.
De exemplu, pe forumul romani-online.co.uk, un bărbat povestește cum a fost convins să trimită în Anglia un laptop evaluat la 340 de lire, metoda folosită de falsul cumpărător fiind aceeași cu cea prin care era cât pe ce să fie înșelat și craioveanul B.S.. Diferența a fost că documentul fals care confirma depunerea banilor într-un cont părea că a fost emis de HBSC Bank. Și de data aceasta au fost folosite adrese de e-mail de genul [email protected] ori [email protected].
Întrebați dacă au fost sesizați despre acest tip de fraude, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că, până în prezent, nici o persoană nu s-a plâns că a fost păgubită în acest fel. Există o sesizare care privește o modalitate asemănătoare de înșelăciune. Un craiovean s-a plâns la Secția 3 Poliție despre faptul că cumpărat de pe internet, de la o persoană de la Iași, un iPhone în valoare de 1.000 de lei. Problema a fost că în coletul primit acasă a găsit o cutie de telefon plină cu… bucăți de hârtie și carton. Polițiștii doljeni au precizat că cercetările în acest caz sunt încă în desfășurare.

Recomandările polițiștilor

Polițiștii doljeni le recomandă persoanelor care cumpără diverse produse de pe internet să achite contravaloarea acestora numai după ce verifică și conținutul coletului. De asemenea, persoanelor care scot la vânzare diverse produse pe site-uri specializate li se recomandă să verifice întotdeauna dacă a fost virată în cont contravaloarea acestora și apoi să livreze bunul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS