Studenții craioveni, împovărați cu o nouă taxă

Studenții care se vor caza în cămine vor plăti și fondul de garanție pentru pagube cu autor necunoscut, taxă contestată de organizațiile studențești și declarată de Ministerul Educației ca fiind fără temei legal


Studenții Universității din Craiova care au optat să se cazeze în cămine vor plăti din acest an, pe lângă utilități, și un fond de garanție pentru recuperarea pagubelor cu autor necunoscut. Decizia aparține Consiliului de Administrație al instituției de învățământ, care a fixat o taxă de 50 de lei pentru anul universitar 2016-2017. Acest tip de taxare a fost exclus de universități încă din 2010, când Ministerul Educației Naționale a transmis precizarea că nu există temei legal să perceapă taxe suplimentare pe lângă tariful de cazare. Cu toate acestea, reprezentanții Universității din Craiova spun că fondul de garanție respectă legislația în vigoare, fără să facă trimitere la legea care prevede acest lucru. În plus, au anunțat că taxarea variază în funcție de gradul de confort.

Pentru anul universitar 2016-2017, la Universitatea din Cra­­­­­iova au depus cere­ri de ca­­­­zare peste 2.700 de stu­den­ți. „Sunt 1.961 de solicitări de la studenții din anii mai mari și 797 de cereri de la cei din anul I. Universitatea dispune de 2.944 de locuri de cazare în căminele studențești“, a precizat Emil Staicu, reprezentantul Administrației cămine și cantine din cadrul Universității din Craiova. Toți acești studenți vor plăti, pe lângă cazarea care pornește de la 105 lei și ajunge la 245 de lei, la care se adaugă și utilitățile, încă o taxă suplimentară pentru cazare, ca fond de garanție, la care universitățile re­nunțaseră din 2010, când Ministerul Educației Națio­nale a anunțat că este fără temei legal. Anunțul ministerului a constat într-o notă pe care trimis-o către Autoritatea Națională a Studenților din România, care reclama costurile prea mari pentru cazare, implicând și taxele suplimentare. În nota Ministerului Educației se precizează că „nu există nici un temei legal în baza căruia universitatea să poată percepe taxe suplimentare cum ar fi fondul de rulment, fondul de garanție sau alte sume de bani, peste taxa de cămin plătită lunar de studenți. Eventualele pagube produse de studenți în cămine trebuie suportate de cei care le-au săvârșit, iar în eventualitatea în care aceștia nu pot fi identificați, conducerea universității, împreună cu organizațiile studențești, va stabili o modalitate de plată“. Cum s-a revenit la această taxă a fost prima întrebare adresată de GdS universitarilor craioveni. Răs­punsul a fost următorul: „Consiliul de Administrație al Universității din Craiova a hotărât, la propunerea organizațiilor studențești, constituirea unui fond de remediere a pagubelor în cămin cu autor necunoscut“. Potrivit deciziei din ședința Consiliului de Administrație din 14 septembrie „studenții vor plăti 50 de lei fondul de garanție pentru anul 2016-2017, pentru pagubele cu autor necunoscut“. Raportat la cei 2.758 de studenți care au solicitat să se cazeze în cămin, fondul de garanție ar însuma peste 130.000 de lei.

Reprezentanții insti­tu­ției de învățământ par că au revenit între timp asupra deciziei referitoare la taxare și în precizarea pentru GdS menționează că „fondul de garanție“ va fi perceput în funcție de confortul căminului. „Potrivit hotărârii, fiecare student va contribui cu sume în funcție de categoria căminului: categoria I – 50 de lei, categoria a II-a – 35 de lei și categoria a III-a – 20 de lei“, se arată în comunicatul Universității din Craiova pentru GdS.

Contraziceri pe utilizarea banilor

Ceea ce ridică în continuare semne de întrebare este de ce conducerea Universității din Craiova are totuși puncte de vedere diferite în ceea ce privește folosirea banilor din fondul de garanție. Pe pagina oficială a Universității din Craiova, în raportul ședinței Consiliului de Administrație scrie negru pe alb că „în cazul în care fondul de garanție nu este cheltuit integral, banii rămași vor fi cheltuiți pentru dotarea căminului de la care au fost colectați la sugestiile comitetului studențesc de cămin, în directă colaborare cu Direcția Generală Administrativă“. În punctul de vedere către GdS, se comunică exact opusul: „În cazul în care, în acest fond, banii rămân necheltuiți pentru că nu au fost produse pagube cu autor necunoscut sau pentru că au mai rămas bani după remediere, suma neutilizată va fi returnată proporțional studenților, în funcție de fiecare cămin“. În plus, în încheierea comunicatului se preciza că perceperea fondului de garanție respectă legislația în vigoare.


Studenții reclamă anual lipsa de transparență în universități

Chiria în cămine și taxele suplimentare reprezintă subiect de discuții și nemulțumiri pentru Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Aceasta cere anual ca universitățile să prezinte bilanțul de venituri-cheltuieli, măsură ce nu a fost implementată niciodată.

„Potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, regia de cămin nu poate fi mai mare decât diferența dintre cheltuielile totale de întreținere și valoarea subvenției de stat, iar universitățile trebuie să afișeze lunar bilanțul venituri-cheltuieli pentru fiecare cămin, în locuri accesibile studenților. Din păcate, acest lucru este departe de a se întâmpla în realitate, universitățile preferând să ignore aceste prevederi ale legii tocmai pentru a ascunde diferențele majore între regiile de cămin plătite de studenți și valoarea reală la care ar trebui să fie stabilite aceste regii. Acest lucru le permite să păstreze căminele ca mecanisme prin care obțin profit de pe urma studenților, deși acestea sunt subvenționate de stat și, conform legii, nu ar trebui să fie unități generatoare de profit“, susțin cei de la ANOSR.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 23 septembrie 2016

Actualitate

» Fiscul vrea să înființeze un magazin online pentru vânzarea produselor confiscate
» Volei feminin: România, calificată în turul al treilea al preliminariilor Campionatului European 2017
» Iohannis: E nevoie de o regândire a învățământului
» Simona Halep, în turul 2 la Wuhan
» Egipt: Peste 100 de morți în urma naufragiului unei ambarcațiuni cu imigranți
» UE în format de 27 de țări membre va organiza un nou summit în Malta, la începutul lui 2017
» ANM: Vremea va fi, în general, instabilă
» „În culise” cu violoncelistul Mircea Suchici
» Gabriel Oprea demisionează din Senat
» SRI: România este o ţintă a atacurilor cibernetice sponsorizate statal
» Iohannis: Nu sunt convins că există posibilitatea să se reia votul, dar Oprea poate să demisioneze
» Ministrul Muncii: Guvernul nu are cum să plătească tuturor magistraţilor salarii majorate cu 18%
» Restricţii de circulaţie în centrul Craiovei
» Nicuşor Constantinescu, urmărit penal de DNA pentru plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei
» Olt: Acţiuni pentru siguranţa cetăţenilor
» Surse: Consiliul de Administratie al TVR a aprobat participarea la Eurovision 2017
» Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul epidemiei de rujeolă
» Mehedinți: Acţiune de prevenire a accidentelor rutiere
» Restricţii de circulaţie pe mai multe străzi din Craiova
» ANAF nu mai primește pe hârtie declarațiile care se pot depune online, începând din 1 ianuarie 2017
» Circulaţia feroviară între Herculane şi Topleţ, blocată din cauza ruperii unei şine
» Coreea de Sud cere retragerea statutului de membru ONU în cazul Coreei de Nord
» Gabriel Oprea a cerut oficial reluarea votului
» Opt pompieri morţi într-un incendiu la Moscova
» Patronii clubului Colectiv, la DNA
» Protestele din Capitală împotriva lui Gabriel Oprea şi a senatorilor continuă şi astăzi

Interviu

» Interviu Dacian Cioloș: România are nevoie de o schimbare în modul de a face politică, schimbarea nu o poate face un om

Dolj

» „Bizonii“ de pe pistele pentru bicicliști din Craiova
» Întreruperi energie electrică de luni
» Cine nu demolează boxa din adăpost este amendat
» Un minor susţine că a fost răpit şi sechestrat la o stână
» Brâncuși e acasă la Craiova
» Un secol de avangardă
» Te inundă vecinul? Cheamă asociaţia!
» Simulare de amploare a pompierilor doljeni, la Maglavit
» Craiova: Spectacol- eveniment la Teatrul Naţional pentru “Cuminţenia Pământului”
» Craiova: Lecţie interactivă de circulație rutieră pentru copii
» I.P.J Dolj, campioana M.A.I. la minifotbal

Gorj

» Gorj: Prefectul scoate gorjenii la curățenie

Mehedinţi

» Mehedinți: Jandarmii, angrenați, în week-end, în misiuni de ordine publică

Sport

» Baschet (m): SCM-U Craiova, victorie facilă cu nou-promovata Baia Mare
» Măriți distanţa față de Botoșani!
» După victorie, le-au intrat și salariile
» CSU II Craiova, neputincioasă cu FCM Alexandria (galerie foto, video)
» Baschet (m): SCM-U Craiova, victorie facilă cu nou-promovata Baia Mare
» Volei (m): România a învins Estonia și păstrează șanse de calificare la Euro

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Homefront: Oraşul fără legi
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere – Oraşe spectaculoase sculptate de natură

Top