19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLoganul polițiștilor de la Rutieră, avariat în intersecție de un șofer din Balș

Loganul polițiștilor de la Rutieră, avariat în intersecție de un șofer din Balș

Doi polițiști din cadrul Biroului Rutier Craiova au fost transportați la Spitalul de Urgență Craiova, marți seară, după ce Dacia Logan în care se aflau s-a tamponat cu un autoturism la intersecția străzii Pașcani cu Calea Severinului.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, Dacia Logan în care se aflau cei doi agenți ai Biroului Rutier circula pe strada Pașcani cu semnalele sonore și luminoase în funcțiune, iar în intersecția cu Calea Severinului a intrat pe culoarea roșie a semaforului. Aici, mașina polițiștilor a acroșat un autoturism Audi condus dinspre Filiași către centru de Ștefan Nicolae, de 48 de ani, din orașul Balș. În urma impactului, autoturismul Audi a fost proiectat pe un scuar și s-a oprit într-un semnafor, pe care l-a îndoit. În schimb, Loganul avariat al oamenilor legii s-a oprit în mijlocul intersecției.
Polițiștii doljeni au mai precizat că cei doi polițiști au fost transportați la Spitalul de Urgență Craiova, unde li s-au acordat primele îngrijiri medicale. Din fericire, deși autoturismul Audi a fost avariat mult mai grav, nici șoferul acestuia și nici cei doi pasageri nu au fost răniți.
După accident, șoferul autoturismului Audi a susținut că Loganul polițiștilor avea girofarele pornite, însă nu și semnalele acustice, dar și că el a trecut pe culoarea verde a semaforului. Ulterior, cercetările făcute de colegii polițiștilor au arătat că și Loganul polițiștilor, și autoturismul Audi au trecut pe roșu, însă mașina oamenilor legii avea prioritate având în funcțiune semnalele sonore și luminoase. Mai exact, autoturismul Audi ar fi forțat culoarea galbenă a semaforului și a ajuns în intersecție pe coloarea roșie, fiind lovit în partea stânga-spate de Loganul cu girofar, care a intrat tot pe roșu în intersecție.
„După primele cercetări s-a stabilit că șoferul din Balș a pătruns în intersecție la culoarea roșie a semaforului electric și nu a acordat prioritate de trecere autospecialei de poliție, care avea semnalele acustice și luminoase în funcțiune. În urma impactului, cei doi colegi au fost transportați la unitatea medicală, însa nu au avut nevoie de spitalizare. În cauză se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală din culpă“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.

Polițiștii pot trece pe roșu, însă trebuie să fie atenți

Potrivit Codului Rutier, mașinile polițiștilor au prioritate de trecere chiar dacă semaforul indică roșu, însă numai în anumite condiții.
Astfel, mașinile polițiștilor au regim de circulație prioritară atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni cu caracter urgent. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore.
Mai departe, Codul Rutier spună că polițiștii aflați în misiune pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulație, cu excepția celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată.
La art. 62 se precizează că, la intrarea în intersecțiile unde lumina roșie a semaforului este în funcțiune ori indicatoarele obligă la acordarea priorității de trecere, conducătorii autovehiculelor de poliție „trebuie să reducă viteza și să circule cu atenție sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulație, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS