20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCursuri printre grămezi de moloz

Cursuri printre grămezi de moloz

Toalete insalubre, buruieni şi moloz depozitat în curtea unităţilor de învăţământ, structuri ale şcolilor aflate în plin şantier, acesta este tabloul pe care l-am găsit cu trei zile înainte de începerea şcolii. Managerii, proaspăt numiţi, consideră însă că şcoala poate începe fără probleme, că deficienţele cu care se confruntă sunt minore. Ei mai susțin că situaţia în care se află şcolile este cauzată şi de faptul că părinţilor de la sate nu li se cer bani pentru întreţinerea şcolii, cum se practică la oraş.

Ca în fiecare an, înainte de începerea şcolii, am mers în judeţ să vedem cât de pregătite sunt unităţile de învăţământ pentru a primi copiii. Luni va fi o zi specială, mai ales pentru cei mici, ce vor păşi pentru prima dată la grădiniţă sau la şcoală, care pentru mulți vor începe printre grămezi de moloz, materiale de construcţii, praf, în clase făcute pe ultima sută de metri, în bătaie de joc, doar pentru a spune că sunt gata. În multe din aceste şcoli, copiii sunt nevoiţi să meargă la toalete insalubre, adevărate focare de infecţie.

Grădiniţă neîncăpătoare, la Plopşor

La 40 km de Craiova, în comuna Sălcuţa, în noul an de învăţământ sunt înscrişi 300 de copii, faţă de 320 câţi au fost şcolarizaţi anul trecut. Numărul celor care vor urma însă cursurile variază foarte mult de la o perioadă la alta, căci mulţi dintre copiii din această localitate îşi urmează, de obicei, părinţii, care merg de câteva ori pe an la muncă în străinătate.

În comuna Sălcuţa, la fel ca în cele mai multe unităţi din mediul rural, cea mai mare problemă rămâne cea a toaletelor. Reprezentanţii şcolii susţin că au fost făcute igienizări, curăţenie, şi că a fost nevoie de ajutorul asistaţilor social pentru a tăia buruienile din curte. În unitate însă, domnesc praful şi mizeria. „Avem deficit de personal pentru curăţenie. Avem doar cinci persoane de serviciu, din care una în concediu medical, la cele patru structuri: Plopşor, Sălcuţa, Tencănău, Mârza. Sunt încadrate fie cu sfert de normă, fie cu jumătate de normă“, a spus Gilberto Vădeanu, manager la Şcoala Gimnazială Sălcuţa.

Cele mai grave deficienţe se găsesc la Grădiniţa Plopşor. Şi în acest an, copiii vor sta înghesuiţi într-un spaţiu extrem de mic, unde aerul este irespirabil. „Grădiniţa Plopşor este foarte mică comparativ cu numărul copiilor ce frecventează cursurile, număr care a crescut odată cu introducerea tichetelor sociale acordate copiilor care provin din familii nevoiaşe. Am avut deja o întrevedere cu primarul localităţii, am primit promisiuni că, în limita bugetului, se ia în considerare extinderea grădiniţei. Din lipsa resurselor finaciare, nu putem face nimic în acest moment“, a adăugat managerul şcolii. Toaletele din curtea şcolii nu au sursă de apă, chiuvetele sunt ruginite, ţevile smulse din pereţi, cabinele cu WC-uri turceşti sunt focare de infecţie. Oglinzile de la toalete sunt sparte, punând copiii în pericol. La intrarea în toaleta fetelor nu este uşă, însă managerul ne-a asigurat că până luni va fi montată.
La Mârza, condiţiile sunt mult mai bune. În fostul conac al boierului Boicescu funcţionează școala cu clasele I-IV și centrul de zi after school.

Mangerul se laudă că şcoala e pregătită să primească copiii

Ajungem în comuna Izvoare, formată din satele Corlate, Domnul Tudor și Izvoare. Nici una din aceste unităţi nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. Deşi an de an prezentăm situaţia acestei şcoli, în loc să vedem îmbunătăţiri, constatăm din ce în ce mai multe probleme. La conducerea unităţii de învăţământ, la fel ca la Sălcuţa, a fost numit manager nou la acest început de an şcolar. Acesta ne dă asigurări că grădiniţa şi şcoala pot începe fără probleme. „Pe ultima sută de metri, sper să punem la punct tot ce mai e de făcut. La Grădiniţa Corlate s-au zugrăvit pereţii, s-au reparat, s-au pus termopane, muncitorii mai au să pună parchet şi suntem gata. Problema cea mai mare rămâne la școala din centru, Izvoare, unde avem toaletele situate peste drum. Primăria a alocat 130.000 de lei pentru realizarea unor noi toalete în curtea şcolii, ca elevii să nu mai fie nevoiţi să traverseze strada. Unele în incinta unităţii ar costa foarte mult şi nu sunt fondurile necesare. Avem promisiunea că până la 31 decembrie noile toalete vor fi gata. Mare lucru nu mai e de făcut la şcoli, poate doar o rampă pentru copiii cu dizabilităţi, nişte garduri, mobilier, un videoproiector, un laptop, două camere de supraveghere. Cea mai mare problemă rămâne cea a toaletelor“, a spus Fica Velcu, managerul Şcolii Izvoare. Celebrele toalete din Izvoare, construite cu aproximativ 160.000 de lei, sunt focare de infecţie. Acoperişul este spart, uşile nu au mânere, chiuvetele din pereţi au dispărut, scaunele de WC sunt mizerabile, geamurile sunt sparte.

Grădiniţa Corlate e în şantier

Am mers apoi să vedem în ce stadiu sunt lucrările de la Grădiniţa Corlate. În fosta casă boierească este şantier. Doar trei muncitori lucrau joi după-amiază, gletuiau pereţii. Cineva a găsit de cuviință să fie micşorate ferestrele conacului pentru a se pune termopane, iar restul ferestrei a fost îmbrăcat cu zăpadă artificială. E greu de imaginat că, luni, în acest loc va suna clopoțelul. Parterul imobilului are trei încăperi, dintre care în una încă sunt cabinele de vot, câteva bănci distruse şi materiale de construcţii. Muncitorii au povestit că au fost chemaţi la această grădiniţă cu o săptămână în urmă şi că li s-a spus că până luni trebuie să fie gata cele două clase destinate preşcolarilor. Ei consideră că au nevoie de două luni pentru a termina întreaga lucrare: gletuit, pus parchet, tencuit clădirea pe exterior. Buruienile uscate din curtea grădiniţei au fost arse. Maldăre de ţiglă, moloz și gunoaie sunt depozitate în jurul clădirii.

Şi la Grădiniţa Izvoare, în care s-au băgat anul trecut peste 240.000 de lei, sunt probleme mari. Nici măcar treptele pe care sunt nevoiţi să coboare copiii pentru a ajunge în curtea unităţii nu au fost reparate. În spatele grădiniţei, o fostă magazie de lemne stă să cadă. „Lucrările la această grădiniţă au fost făcute fără proiect, iar în acest moment nu pot obţine autorizaţie. În una din clase plouă, în alta, reprezentanţii primăriei au decis să ţină şedinţele Consiliului Local, parchetul pus anul trecut s-a umflat, apa se infiltrează în ziduri. Pentru a pune în legalitate ceea ce au făcut de mântuială, au chemat nişte proiectanţi, care au spus însă că nu se justifică suma care a fost investită şi care, la rândul lor, au cerut 30.000 de lei pentru a le da aviz. Şi sobele au fost construite prost, când se face focul în una din clase, fumul iese în clasa de alături“, a spus Mariana Stoian, fost manager la Şcoala Izvoare.

Şi la Grădiniţa Domnul Tudor, în care s-au investit, de asemenea, sume importante pentru reabilitare anul trecut, multe ferestre au fost modificate. S-a pus termopan la nişte ochiuri de geam, iar copiii vor avea puțină lumină naturală în clase. Cele povestite de fosta directoare au fost confirmate şi de primarul localităţii, Ionel Voicu, care a spus că în prezent există un dosar la poliție și se efectuează cercetări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS