14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljISJ caută bani pentru repararea acoperişului de la Şcoala Calopăr

ISJ caută bani pentru repararea acoperişului de la Şcoala Calopăr

Cu doar câteva săptămâni înainte ca elevii să înceapă cursurile, Şcoala cu clasele I-VIII Calopăr are nevoie urgent de reparaţii. Cei 150 de elevi care învaţă în această şcoală nu pot începe cursurile până când acoperişul unităţii de învăţământ nu va fi reparat.
„Este o problemă extrem de delicată la Calopăr, acolo unde grindina căzută în luna iunie a distrus acoperişul şcolii. Am avut mai multe discuţii cu primarul din localitate, însă mi s-a spus că nu există finanţare pentru această problemă, neavând bani alocaţi la bugetul local. O să înaintăm o solicitare către Consiliul Judeţean Dolj, pentru a cere sprijin.
De asemenea, am transmis către minister această problemă, pentru că ni s-a solicitat o situaţie a şcolilor ce au fost afectate de fenomenele meteorologice care au avut loc în acest an. Sperăm să reuşim să găsim finanţare pentru că nu este vorba de o sumă mică. Este vorba de întreg acoperişul, peste 150.000 de lei, la o primă evaluare. Dacă acoperişul nu va fi reparat şi plouă în şcoală, există riscul să se distrugă şi plafonul, şi zugrăveala. Ideea este să obţinem foarte repede banii pentru a demara lucrările, pentru că o astfel de lucrare nu necesită prea mult timp“, a spus Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general la ISJ Dolj.
Potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, acoperişul dezafectat de la Şcoala din Calopăr este problema cea mai gravă din judeţ. Aceştia au menţionat că în Craiova se efectuează diverse lucrări şi reparaţii în peste 20 de şcoli.
„Le-am cerut directorilor în şedinţa din luna iulie să prezinte o situaţie a şcolilor pe care dumnealor le conduc, dar şi dacă au nevoie de sprijinul nostru în acest demers de a obţine finanţare. Cele mai frecvente probleme semnalate sunt în şcolile în care nu există toalete în interiorul unităţilor. Realizarea acestora însă, fie şi în exterior, presupune un efort financiar destul de mare. În rest, pentru igienizări, pentru reparaţii care nu necesită un efort financiar extraordinar de mare, s-au găsit soluţii“, a explicat Lavinia Craioveanu.
Ministerul Educaţiei a solicitat tuturor inspectoratelor şcolare din ţară să trimită situaţia unităţilor şcolare fără autorizaţie.
„Este foarte greu să îndeplinim toate condiţiile, mai ales în şcolile din localităţi izolate, fără apă curentă, fără utilităţi. De la ultima evaluare a şcolilor, sunt unităţi care au obţinut autorizaţie“, a completat inspectorul şcolar general.
În toamna anului trecut, potrivit raportului făcut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj, din 775 de clădiri cât au cele 193 de școli și grădinițe cu personalitate juridică, 284 nu aveau autorizație de funcționare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS