11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul Craiovei atacă un martor din dosar, DNA reacţionează

Primarul Craiovei atacă un martor din dosar, DNA reacţionează

Doctorand în Matematici, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Romarta din Craiova, Petru Becheru (foto medalion), a intrat sub tirul jignirilor şi ameninţărilor cu moartea din partea susţinătorilor Olguţei Vasilescu. Deranjat că Becheru i-a făcut plângere penală la DNA şi că a fost trimis în judecată pentru mită şi spălare de bani, primarul a încercat să-l decredibilizeze pe acesta pe Facebook. DNA s-a autosesizat. (Foto: Arhiva GdS)
Doctorand în Matematici, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Romarta din Craiova, Petru Becheru (foto medalion), a intrat sub tirul jignirilor şi ameninţărilor cu moartea din partea susţinătorilor Olguţei Vasilescu. Deranjat că Becheru i-a făcut plângere penală la DNA şi că a fost trimis în judecată pentru mită şi spălare de bani, primarul a încercat să-l decredibilizeze pe acesta pe Facebook. DNA s-a autosesizat. (Foto: Arhiva GdS)

Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a reacționat la dezvăluirile GdS legate de dosarul de corupție în care acesta a fost trimis în judecată pentru mită și spălare de bani pentru reabilitarea fațadelor unor blocuri din Centrul Istoric. GdS a prezentat acum o săptămână decizia Asociației de Proprietari Romarta, condusă de Petru Becheru, unul dintre denunțători, de a se constitui parte civilă în dosarul penal cu un prejudiciu de circa 27.000 de lei. Începând cu 28 iulie, Olguța Vasilescu a publicat sistematic pe pagina sa de Facebook frânturi de stenograme din dosar cu înregistrările efectuate de Petru Becheru pe care le-a comentat tendențios, încercând să-l decredibilizeze pe acesta și acreditând ideea că procurorul DNA i-a fabricat dosarul. Primarul s-a folosit de handicapul fizic al denunțătorului, un tânăr matematician de 30 de ani, care și-a pierdut un ochi încercând să-și apere prietena de mai mulți huligani, și s-a complăcut în a găzdui pe pagina sa de socializare comentarii ale simpatizanților săi pe care îi invita să judece probele, în care Becheru era făcut „nenorocit“, „maimuță“, „pedofil“, „handicapat“, „retardat“ sau „drogat“ sau era amenințat cu moartea. Spre deosebire de imaginea negativă pe care încearcă primarul et comp. să i-o creeze, Petru Becheru este un tânăr care promite mult în domeniul matematicii. Absolvent al Facultății de Matematică din cadrul Universității din București, Petru a urmat tot aici masterul în domeniul inteligenței artificiale, iar în prezent își face doctoratul. Și DNA a reacționat în urma intimidării unuia dintre martorii din dosar și a precizat ieri într-un răspuns trimis GdS că a sesizat Consiliul Superior al Magistaturii. Descărcați de aici stenograma.

Primarul și-a început campania împotriva lui Petru Becheru pe 28 iulie, când a afirmat pe pagina sa de Facebook că decizia Asociației de Proprietari Romarta de constituire ca parte civilă în dosarul penal a fost ilegală, deoarece a fost luată de proprietarii a doar opt apartamente din 100. Din hotărârea anexată de primar rezultă că decizia a fost luată, de fapt, de circa 20 de proprietari, deoarece unii dintre ei aveau mandate de reprezentare. Până la un control al Serviciului Asociații de Proprietari din subordinea primăriei referitor la legalitate este cuvântul primarului contra cuvântului președintelui asociației, Petru Becheru, care a explicat că, fiind a doua convocare a Adunării Generale a Proprietarilor, decizia se putea lua cu majoritatea celor prezenți. A doua zi, primarul a început atacul asupra lui Becheru și a prezentat unul dintre denunțurile acestuia în care vorbea despre presiunea pe care a simțit-o după ce la ușa lui au sunat angajații unei firme de cablu pentru a-i monta internet, deși el avea cablu. De precizat că DNA a început urmărirea penală pentru fapte concrete, nu pe baza acelui denunț formulat în aprilie 2016, după ce primarul fusese deja reținut, arestat la domiciliu și apoi eliberat. „În imaginea de mai jos îl aveți pe principalul denunțător din dosarul «Fațada», Petru Ioan Becheru, și unul dintre denunțurile sale. Toate sunt formulate în aceeași «logică».(…) Ca să înțelegeți de ce intră primarii incomozi la închisoare, în baza a ce tip de denunțuri și cu ce probe (…) Eu nu comentez acest denunț. Vă las pe voi să o faceți… P.S. Vă rog să fiți decenți în comentarii. Omul, oricum, se simte terorizat de faptul că un cablu de electricitate îi trece pe deasupra blocului și că îl vizitează echipele RDS acasă“, spune primarul, atașând o fotografie în care handicapul fizic al lui Petru Becheru se poate vedea clar. De menționat că și primarul se simțea vânat de servicii, iar în primul an de mandat a reclamat existența unei mașini sub fereastra primăriei despre care spunea că este „tixită“ cu aparatură de înregistrare a SRI-ului. În realitate, mașina era a unui primar venit la o ședință la Prefectura Dolj.

Spălare de bani în glumă

În următoarele două zile, primarul a postat înregistrarea unei discuții între Petru Becheru și mai mulți oficiali din primărie efectuată și predată DNA tot de Becheru. Primarul a însoțit postarea cu un comentariu din care reiese că președintele asociației de proprietari nu a dorit niciodată reabilitarea fațadelor, ci doar să-i înregistreze pe cei prezenți, deși în stenograme Becheru insistă doar să se respecte legea, iar cei implicați din primărie se fac că nu înțeleg ce dorește. Becheru dorea patru lucruri: contract de sponsorizare scris, autorizație pentru lucrările de schimbare a culorii blocului, garanție la lucrare și să nu fie discriminări între proprietarii persoane fizice și proprietarii magazinelor de la parterul blocului. Potrivit declarațiilor sale, nici una dintre solicitări nu a fost respectată, iar lucrările s-au făcut ilegal.
În discuția din stenograme apare și directorul firmei de construcții Recon, Marian Petcu. Nemulțumit că nu se poate înțelege cu Becheru, Petcu spune, la un moment dat, că își spală singur banii la firmă. În comentariul care însoțește postarea pe Facebook, primarul susține că declarația acestuia a fost făcută „la nervi, sub formă de glumă“. Tot în discuție, Petcu spune la un moment dat că sponsorul lucrărilor de reabilitare a fațadelor blocului Romarta, firma UTI, ar spune „Doamne ajută“ dacă nu ar mai face sponsorizarea. Marian Petcu nu a putut fi contactat pentru a explica ce a dorit să spună.

Lături turnate în capul lui Becheru cu acordul primarului

După publicarea stenogramelor, pagina de Facebook a primarului a fost inundată de comentarii jignitoare la adresa lui Petru Becheru și a procurorilor DNA. Deși a intervenit sporadic, cerând decență în exprimare, în realitate primarul a încurajat injuriile, care, pe alocuri, s-au transformat în amenințări la adresa siguranței denunțătorului. Unii dintre cei care au comentat au funcții publice. Iată o parte dintre ele:
Celestin Agache: Bănuiam eu că e un schizofrenic; Gabi Zevedeanu: Ăsta e un drogat și un pedofil, bine că îi văzui fața, cum îl prind îl pun să zică tot și îl înregistrez. Pedofilule, fugi din Craiova!; Tina Buruiană: Ăsta se vede din privire că-i lovit cu leuca-n cap; Verginia Călinescu: Handicapat;
Mircea Dolhescu: Un nemernic!; Jianu Boice: Grădina Domnului este mare și numai procurori imbecili intră în ea!; Răzvan Leahu: Se vede după privirea aia inteligentă că are cabina defectă; Corneliu Stănescu (consultant Shandong, cartier chinezesc): După față pare să aibă un retard;
Adrian Șerban: Daa! Medicamente sunt necesare pentru el!; Fănel Văduva (consilier județean): Omul este un nebun, uitați-vă la fața lui!; Alexandru Ilie: De unde ați găsit retardatul ăsta?; Marius Mina: Înțeleg, omușorul are problemuțele lui, suferind, dezavantajat de mediu, ADN și alte complicații, dar ce diagnostic punem procurorilor DNA? Acolo e buba!“. La un moment dat, primarul intervine și spune: „Vă rog să păstrați decența în comentarii!“, dar nu șterge nici un un comentariu. Eugenia Ionika îi răspunde: „Cu toată decența, este un nenorocit!“. Urmează altă serie de injurii. De la apel la limbaj decent, trece la pus paie pe foc. „Citiți denunțul! Pentru că l-a vizitat o echipă RDS acasă, iar eu am citat un proverb, trebuie să fac închisoare, în accepțiunea lui. Culmea este că unii îl prezintă un om echilibrat ca să justifice arestarea mea“. Încurajați și supărați pe îndrăzneala omului, susținătorii primarului explodează. Iată continuarea: „Lucia Boruz: Cred că este un boschetar (…) Dar onoarea doamnei primar că este târâtă prin instanță cum este, nu vă spune nimic din cauza acestui nemernic putea s-o aresteze? Un idiot. Dacă l-aș vedea l-aș scuipa; Daniel Molete: Trebuie dat urgent în judecată pentru defăimare, jignire, denigrare în public, nu trebuie iertat!; Maria Taur: Băi, nenorocitule! Cine te plătește să faci asemenea înjosiri la adresa unui om nevinovat, fie el și primar de Craiova. Tu nu ai familie? Domnul să te aibă sub sabia lui; Mihaela Rodica Manda: Astfel de oameni, eu îi consider reduși mintal, iar cei care au luat în considerare plângerea i se alătură de bună voie… păcat de frumusețea de oraș pe care îl avem și de primărița noastră să ne defăimeze jegurile astea; Danciu Eugen: Oligofrenul ăsta știe să scrie? Nu vedeți ce față de saltea «udată» are? La ăsta nu s-a deschis parașuta când a sărit din avion… e chiomparliu ca văru Băsescu… La ăsta trebuie zugrăvită fața, nu fațada; Ionel Cilică: Acest psihopat portocaliu trebuie dat în judecată pentru denunț calomnios, în felul acesta se învață minte și alți psihopați să nu mai facă denunțuri la comanda unor cârtițe politice; Elena Forfuca: Măi, idiotule! Cum ai putut să faci acest denunț neadevărat manca-te-ar viermii să te mănânce și pe cine te-a pus să scrii!; Verginia Călinescu: Dar ăsta are față de nebun“. Primarul a intervenit din nou făcând apel la decență, dar în același timp postează următoarele propoziții: „Stați să ajungem la partea cu ghivecele de flori… Fii pe fază! Să vezi câți nebuni sunt pe metrul pătrat“. Injuriile au continuat, Petru Becheru fiind făcut când „maimuță antropomorfă“, „handicapat“, „schizofrenic“. Totul a culminat cu următorul comentariu al lui Danciu Eugen: „Să o dăm pe Gorghiu (copreședinta PNL – n.r.) pe mâna lui Becheru, asta e decent?! Cred că asta e încrucișarea fatală sau bomba cu noiintron! (neutron – n.r.)“.

Becheru: Ce treabă are handicapul meu cu dosarul penal?

Petru Becheru a declarat pentru GdS că s-a simțit jignit și amenințat și i-a cerut primarului să șteargă postările de pe pagina de Facebook. „De la o vreme (Olguța Vasilescu – n.r.) însă a început să se lupte cu sistemul, identificat cu poza mea, atent selecționată (…) pentru a evidenția handicapul meu fizic. Ce treabă are poza cu dosarul penal? Chiar căpușele de partid și de stat explică injurios în comentariile de la postări: dacă ai un handicap fizic nu poți sesiza infracțiuni de corupție, iar, dacă totuși sesizezi, nu trebuie să fii luat în seamă, indiferent dacă martorii (care, dacă nu sunt handicapați, sunt santajați de procurori) confirmă existența faptelor. Primarul Olguța Vasilescu are grijă să solicite periodic „decență în comentarii“, fără însă să șteargă afirmațiile care depășesc cadrul normal al libertății de exprimare și trec în sfera contravenționalului sau a penalului (amenințări cu violență fizică, injurii legate de handicapul fizic). Deduc faptul că și le asumă, inclusiv amenințările cu moartea. O rog pe această cale să șteargă acele comentarii pe care dânsa le consideră nepotrivite a fi pe pagina ei publică de Facebook“, a spus Becheru. Acesta a explicat că nu este schizofrenic sau oligofren, cum l-au catalogat comentatorii Olguței Vasilescu, ci și-a pierdut un ochi încercând să-și apere iubita de mai mulți huligani. „Handicapul meu fizic este urmarea unei agresiuni din 2009, când mi-am apărat iubita de niște băieți care o agresau, dar ce importanță are acest aspect când toată lumea știe că Olguța Vasilescu a fost președinta comisiei de egalitate de șansă.

Becheru: Lucrările au fost făcute ilegal

Legat de celelalte aprecieri ale primarului, Becheru a spus că sunt neadevărate. „Precizează că 80% din locatarii blocului nu mă cunosc (deși locuiesc în bloc de peste 25 de ani); că hotărârile asociației sunt nule pe motiv că nu a venit toată lumea (ea fiind probabil printre acei locatari care se duc la adunările asociației); că sunt deranjat de firul care trece pe deasupra blocului (în realitate este un fir gros și urât de comunicație și curent care merge, pe fațada blocului Romarta, de la primărie la clădirea Palas); că domnul Petcu de la Recon glumea când spunea că spală bani; că mi s-a oferit garanție (să arate hârtia); că am refuzat ghivecele de flori (deși în stenograme se vede clar că afirm că să i se pună cui le dorește); că solicit ca și proprietarii de la parter să nu plătească (fiindcă de fapt știam că «sponsorizarea» acoperea și partea de fațadă din dreptul lor, care oricum e proprietate comună). Din stenogramele publicate de dânsa rezultă că eu am cerut constant patru lucruri: contract de sponsorizare scris, autorizație pentru lucrările de schimbare a culorii, garanție la lucrare și să nu fie discriminări între proprietarii pe care îi reprezentam. Pentru că așa este legal. Cum s-au efectuat lucrările? Fără contract cu asociația, fără autorizație de construcție, fără garanție, cu presiuni făcute pe sponsori și cu presiuni făcute pe unii proprietari să plătească reparațiile“, a mai spus Becheru.

DNA denunță presiunile asupra martorului

Presiunile asupra martorului nu au trecut neobservate nici de DNA – structura centrală. Într-un comunicat trimis la solicitarea GdS, procurorii arată că au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii deoarece declarațiile primarului trimis în judecată pentru fapte de corupție subminează autoritatea judecătorească și pun presiune pe martorul – denunțător. „La 25 iulie 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii privind cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar în legătură cu unele declaraţii ale doamnei Vasilescu Lia Olguţa, primar al municipiului Craiova, făcute la un post de televiziune şi preluate de majoritatea instituţiilor de presă. În motivarea cererii se arată că declaraţiile respective cu privire la modul de desfăşurare a cercetărilor în dosarul penal în care Vasilescu Lia Olguţa a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie sunt tendenţioase, au impact deosebit asupra opiniei publice, creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditează ideea că activitatea procurorilor s-ar desfăşura cu încălcarea principiului legalităţii şi, în consecinţă, sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi să pună în discuţie deontologia profesională a magistraţilor. Ulterior, pe 1 august 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis, în completare la sesizarea iniţială către Consiliul Superior al Magistraturii, un set de materiale care apar pe pagina de facebook a acesteia şi din care rezultă faptul că doamna Vasilescu Lia Olguţa publică periodic probe din dosarul de urmărire penală, de natură a pune presiune pe martorul-denunţător şi îşi face apărări în spaţiul public, ci nu în faţa judecătorilor“, se arată în răspunsul DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS