14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPremiul Europa pentru Teatru, la Craiova

Premiul Europa pentru Teatru, la Craiova

Regizorul Silviu Purcărete va primi Premiul Special din partea președintelui juriului (Foto: intelart.blogspot.com)
Regizorul Silviu Purcărete va primi Premiul Special din partea președintelui juriului (Foto: intelart.blogspot.com)

Manifestările celei de-a XV-a ediţii ale Premiului Europa pentru Teatru (PET), cea mai prestigioasă recompensă europeană din domeniul teatrului, vor fi găzduite la Craiova în zilele de 24, 25 şi 26 aprilie, imediat după desfăşurarea celei de a X-a ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare. Vor poposi în Cetatea Banilor peste 60 de jurnaliști de la cele mai faimoase publicații din Europa, dar și din Statele Unite ale Americii, regizori de notorietate internațională și artiști recunoscuți la nivel mondial.
Premiul Europa pentru Teatru, ediția a XV-a, îi este conferit lui Mats Ek, coregraf și regizor suedez de renume internațional, creațiile artistice ale acestuia punându-și amprenta în mod decisiv asupra evoluției dansului contemporan. „Un aspect important al Premiului Europa pentru Teatru este că a reușit să acopere în totalitate construcția unui spectacol de teatru și să premieze cam toate domeniile care participă la construirea unei piese“, a precizat în cadrul unei conferințe de presă Alessandro Martinez, secretar general Premiul Europa pentru Teatru.
Premiul Special îi este acordat din partea președintelui juriului, în cadrul acestei ediții, regizorului Silviu Purcărete, un reprezentant al artei dramatice prețuit în țară și în străinătate.
Cel de-al XIII-lea premiu „Noi Realităţi Teatrale“ va fi acordat lui Viktor Bodó (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Juan Mayorga (Spania), National Theatre of Scotland (Scoţia/ Regatul Unit al Marii Britanii) și Joël Pommerat (Franţa). Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în seara zilei de 26 aprilie.

Piese de teatru în cadrul manifestării

În perioada manifestării Premiul Europa pentru Teatru, la Craiova vor fi prezentate mai multe spectacole ale câştigătorilor, precum „Ultimul vis pe pământ“, al Teatrului Naţional din Scoţia (24 aprilie, ora 20.00), o piesă foarte actuală pe tema migranţilor, „Reykjavik“ de Juan Mayorga (25 aprilie, ora 21.30), o piesă ce întruchipează viziunea autorului asupra teatrului ca „artă a imaginaţiei“ şi, de asemenea, două scene extrase din „Golem“, noua sa piesă.
Andreas Kriegenburg va prezenta o versiune cu adevărat originală a piesei „Nathan the Wise/Nathan der Weise“ (26 aprilie, ora 16.30), o piesă clasică a teatrului german, scrisă de G.E. Lessing, iar Mats EK va fi pe scenă în dublu rol, de coregraf şi de dansator, în „Romanian Memory“, o creaţie special concepută pentru Premiul Europa pentru Teatru, precum şi în rolul de coregraf în „Axe“, două spectacole de balet ce închid cea de a XV-a ediţie a manifestărilor, în seara de 26 aprilie, după ceremonia de premiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS