9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădina Botanică își poartă povestea în straie sezoniere

Grădina Botanică își poartă povestea în straie sezoniere

Grădina Botanică a fost fondată în 1952, sub conducerea științifică a profesorului dr. univ. Alexandru Buia de la Cluj (care a devenit mai apoi rectorul Institutului Agronomic din Craiova), pe terenul fostului parc orășenesc „7 Noiembrie – Fântâna Jianu“, pentru a asigura practica studenților. Acest loc din inima Craiovei încântă în aceste zile privirile vizitatorilor cu culorile date de covoarele de lalele. Așezate în special în zona serelor, aceste flori sezoniere redecorează și păstrează povestea de început a acestui loc, în care se află mii de soiuri de plante, arbori și arbuști. Directorul grădinii, ing. Ion Stan, ne-a purtat pașii pe alei și ne-a făcut cunoștință cu cele șapte zone principale, ne-a împărtășit secretele îngrijirii plantelor și arborilor și ne-a dezvăluit ce noutăți vor apărea în procesul de modernizare aflat în derulare.

Grădina Botanică „Alexandru Buia“ din Craiova este în această perioadă o explozie de verdeață și culori provocată de florile de primăvară, care își etalează frumusețea petalelor. Mii de lalele țes covoare colorate, cu forme diverse, conturate de verdele crud al gazonului. E un peisaj splendid, lângă care cei pasionați de fotografie zăbovesc minute în şir. Și sunt mulți cei care vor să imortalizeze frumusețea lor, mai ales că este un decor sezonier, de care se pot bucura pentru puțin timp. „Lalelele stau înflorite între două și patru săptămâni, în funcție de vreme. Cei care vor să vadă și să se bucure de acest peisaj din Grădina Botanică, în care sunt 30.000 de fire de diverse soiuri, aduse din Olanda, mai au la dispoziție o săptămână“, a declarat inginerul Ion Stan, directorul Grădinii Botanice.
Galbene, roșii, mov, lalelele sunt plantate de-a lungul serelor, așezarea lor în acest fel nefiind deloc întâmplătoare. Ea respectă planul de început al grădinii, care este alcătuită din șapte sectoare, fiecare cu denumirea sa. Facem un tur al grădini însoțiți de directorul Ion Stan. „Cel mai vizibil loc în Grădina Botanică pare a fi acesta al florilor, în care se află acum lalelele, procurate de Primăria Craiova. Ele nu sunt plantate întâmplător, ci respectă planul de constituire al grădinii, care are prevăzut în zona serelor sectorul Plantelor Ornamentale, în care se găsește și unul din cei doi arbori seculari din grădină, un stejar vechi de 150 de ani. Se continuă cu sectorul Flora Globului, care este o aleea cu pomi din diverse locuri ale lumii, cum ar fi China, Iran, America de Nord, America de Sud, în care este inclusă și grădina japoneză amenajată pe insula celui de-al doilea lac, unde se ajunge pe podurile colorate în roșu, pentru a privi îndeaproape aranjamentele din conifere pitice. În această zonă a grădinii japoneze urmează să fie adus și un foișor realizat în stil japonez“, a explicat Ion Stan.
Tot în partea din spate a Grădinii Botanice se mai află, potrivit managerului grădinii, alte două sectoare, cel al Plantelor Cultivate, unde se găsesc graminee, năut, linte, și sectorul Pepiniera, care conține livada de meri. „Este cunoscut faptul că Grădina Botanică din Craiova a fost concepută imitând zonele de relief ale României. Toate acestea se găsesc în sectorul Flora României, care începe de la intrarea principală și se întinde de-a lungul blocurilor de pe bulevardul Nicolae Titulescu, imitând lanțul muntos al României, podișurile și câmpia. De asemenea, tot de la intrare, din zona primului lac, începe și sectorul Sistematica plantelor, care este paralel cu zona ce imită formele de relief ale României, dar și cu zona cu lalele. Sectorul Sistematica plantelor arată evoluția plantelor de la mușchi, licheni, arbuști și arbori. În acest sector se găsește cel de-al doilea arbore secular, un platan, situat paralel cu lanțul muntos. De asemenea, pe partea cu zona lalelelor se află magnolii, dar și un arbore de lalele“, a explicat directorul grădinii.

Urmează trandafirii, bujorii, mușcatele

Decorarea Grădinii Botanice cu plante și flori de sezon a fost și rămâne o preocupare continuă. Covoarele de lalele de care se bucură acum privirile miilor de vizitatori o să dispară în curând. „Odată ce o să cadă florile, lalelele vor fi retezate de la suprafața pământului. Vor rămâne însă plantați bulbii, care vor răsări primăvara viitoare. Nu-i scoatem deocamdată pentru că sunt plantați în acest an. De obicei, bulbii lalelelor se scot după doi-trei ani, pentru că încep să se exfolieze sau se duc prea mult în pământ. Odată scoși, bulbii de lalele se păstrează până toamna și se replantează. Anul acesta nu vom face acest demers, dar pe locurile lalelelor vom planta mușcate, petunii, gazania, o plantă care înflorește ziua și se închide noaptea, crăițe și floarea de nu mă uita. Toate florile vor fi fertilizate cu îngrășământ lichid pe bază de azot, fosfor și potasiu“, a menționat directorul Grădinii Botanice. De asemenea, în curând, trecătorii se vor bucura de înflorirea bujorilor, care au fost puși pe o porțiune din fața serelor. „Sunt bujori din pădurea Plenița, care vor înflori în maximum două săptămâni. Cei care iubesc această floare trebuie să știe că trebuie așezată într-o zonă în care să i se asigure și umbră“, a mai spus ing. Ion Stan. Tot în această zonă a Grădinii Botanice se vor putea admira agavele, flori de ghiveci cu frunze cărnoase și mari, specifice deșertului, care în perioada iernii sunt ținute în sere, acestea reprezentând al șaptelea sector al grădinii.
O atracție a Grădinii Botanice din Craiova o constituie și rozariul, care adăposteşte 43 de specii de trandafiri. Acesta se găsește la intrarea de pe strada Constantin Lecca și va deveni vizibil abia în luna mai, când vor începe să apară primele flori. „Sunt trandafiri unici, creați de profesorul Wagner de la Cluj, care vor putea fi admirați în curând. Studenții de la Peisagistică se ocupă în această perioadă de îngrijirea lor. Un trandafir bine îngrijit înflorește din luna mai până toamna târziu și trăiește între 35 și 40 de ani“, a precizat Ion Stan. Flori o să putem admira și pe luciul lacurilor, după cum ne asigură angajații grădinii. „O să apară nuferii. Mai avem două specii de nuferi în primul lac, care au floare roz. În rest, o să apară nuferi care sunt comandați și vor fi introduși în lacuri în ghivece“, a dezvăluit directorul. Prin urmare, cei ce iubesc plantele, în perioada următoare vor putea să admire noi peisaje.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS