19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul are 1.400 de copii sub măsură de plasament - Locuri insuficiente pentru copiii părăsiţi şi tinerii cu handicap

Doljul are 1.400 de copii sub măsură de plasament – Locuri insuficiente pentru copiii părăsiţi şi tinerii cu handicap

Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj
Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj

Într-un sistem de asistenţă socială normal, numărul copiilor sau tinerilor care intră în sistemul instituţionalizat ar trebui să fie mai mic decât cel al celor care îl părăsesc. În realitate, însă, în Dolj, foarte mulţi copii sunt anual abandonaţi, abuzaţi, neglijaţi, exploataţi şi ajung să-şi petreacă și copilăria, şi adolescenţa în centre de plasament sau la asistenţi maternali. Potrivit reprezentanţilor DGASPC, în judeţul Dolj este nevoie de cel puţin încă patru apartamente de tip familial şi de alte centre pentru minorii şi tinerii cu handicap.

În ultimele patru luni, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a fost implicată în numeroase incidente extrem de grave. Doi tineri instituţionalizaţi de 14, respectiv 20 de ani şi-au luat viaţa, altul a încercat să se automutileze, o adolescentă de 15 ani a încercat să se sinucidă înghiţind mai multe medicamente, un minor cu dizabilităţi a fost lovit în unul din centrele instituţiei. Acestea sunt cazurile pe care Gazeta de Sud le-a mediatizat, însă, anual, la Direcţia Copilului ajung zeci de apeluri privind cazuri de abuz, neglijare, exploatarea copiilor.
Centrele rezidenţiale pentru copii şi adulţi ale DGASPC sunt ocupate, în mare parte, la capacitate maximă. În prezent, 1.400 de copii se află sub măsură de plasament. Dintre aceştia, aproximativ 400 sunt la asistenţi maternali profesionişti; 400 în plasament la rude, familie sau alte persoane; 300 în centre de plasament (au diverse tipuri de handicap şi au nevoie de atenţie specială); alţi 300 în case de tip familial. Foarte mulţi copii din Dolj sunt lăsaţi în grija rudelor deoarece părinţii acestora îşi câştigă pâinea peste hotare. Potrivit statisticilor celor de la DGASPC, în 2015 – 1.536 de copii din Dolj aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. „Doljul este un judeţ mare, cu foarte multe zone sărace în care inevitabil apar probleme sociale. Fiecare centru are o capacitate de 40 de locuri. Minorii sunt internaţi pe perioade determinate deoarece, aşa cum cere legea, trebuie găsite soluţii pentru reintegrarea acestor copii în familia biologică sau extinsă sau pentru a ajunge în adopţie. Pentru adulţi avem patru centre specializate, unul în Craioviţa Nouă, altul la Dioşti şi două în Filiaşi. În plus, avem şi patru locuinţe protejate în Craiova în care sunt găzduite aproximativ 60 de persoane cu handicap. Şase tineri instituţionalizaţi, cu boli psihice cronice, sunt internaţi pentru tratament la Spitalul Poiana Mare. Este o problemă reală, cei care au probleme psihice trebuie să urmeze tratament pentru că altfel boala se agravează, însă de multe ori ne aflăm în imposibilitate să îi determinăm să înţeleagă acest lucru şi atunci suntem nevoiţi să îi trimitem în unităţi medicale de specialitate din Craiova sau din judeţ. Avem 40 de psihologi care lucrează pe diferite competențe care monitorizează cei 1.400 de copii care se află în sistem. Pe lângă aceştia, însă, avem alţi aproximativ 1.000 de copii doljeni care au nevoie de intervenţie în familie“, a spus Florin Stancu, director DGASPC Dolj.

Este nevoie de încă patru apartamente de tip familial şi trei centre pentru cei cu dizabilităţi  

Din cauza numărului mare de copii care ajung anual în sistemul instituţionalizat, reprezentanţii Direcţiei intenţionează să achiziţioneze noi locuinţe pe care să le transforme în centre rezidenţiale. „Avem nevoie de cel puţin încă patru apartamente. Sunt foarte mulţi minori care ajung în grija noastră la 14, 15 ani, vârstă la care este foarte greu să îi mai integrezi la un asistent maternal profesionist şi cea mai bună soluţie pentru ei este să îi ducem în apartamentele de tip familial. Sperăm ca în acest an să reuşim să achiziţionăm cel puţin două apartamente. Şi în judeţ este însă o problemă, avem nevoie de spaţii suplimentare. Tocmai din acest motiv intenţionăm să deschidem trei noi centre. Am dorit iniţial să ne axăm pe mediile urbane din Dolj, însă, din păcate, nu am identificat locaţii în toate aceste localităţi. Vom deschide un centru de plasament pentru copiii cu handicap la Segarcea cu o capacitate de 40 de locuri şi alte două pentru tinerii cu handicap la Ciupercenii Noi şi la Călăraşi, în clădirile unor foste şcoli“, a adăugat Florin Stancu.

20 de copii au solicitat să nu mai fie în grija rudelor

În 2015, reprezentanţii DGASPC Dolj au înregistrat zeci de solicitări pentru ieşirea din sistemul instituţionalizat. Cele mai multe cereri primite au fost de la tinerii care locuiau în centrele de plasament sau se aflau în grija rudelor. „Din sistemul rezidenţial s-au înregistrat 52 de încetări a măsurii de protecţie specială, dintre care 20 au fost voluntare, adică tinerii au depus solicitare pentru a părăsi sistemul. Alte 34 de măsuri de încetare a protecţiei speciale s-au dat pentru cei care se aflau la asistenţi maternali profesionişti. În două cazuri, copiii au solicitat să plece de la asistenţi maternali. Alţi 28 de copii au fost adoptaţi, iar patru reintegraţi în familie. Pe lângă acestea, am înregistrat alte 46 de ieşiri din sistem din rândul copiilor care se aflau în plasament la rude. 20 au fost încetări voluntare, şapte tineri au plecat în străinătate, doi copii au fost adoptaţi, 14 au fost reintegraţi în familie, iar pentru ceilalţi s-a instituit tutela“, a precizat directorul DGASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS