Fostul primar din Cârna, condamnat definitiv la Craiova

Cornel Andrei a fost arestat preventiv în iunie 2011 și a fost eliberat din arest cinci luni mai târziu, pe 21 noiembrie (FOTO: Arhiva GdS)
Autori


Achitat în iulie 2014 de magistrații de la Judecătoria Segarcea, Cornel Andrei, fostul primar al comunei doljene Cârna, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat că a încheiat o serie de contracte păguboase pentru bugetul comunei.

Primar al comunei doljene Cârna din iunie 2008 și până în iunie 2011, când a fost arestat preventiv, Cornel Andrei a fost acuzat de procurorii din Segarcea de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acuzaţiile procurorilor au vizat fapte ce ar fi fost săvârşite de edilul-şef din Cârna în cursul anului 2008, în primele șase luni de mandat.

Concret, Cornel Andrei a fost acuzat că a făcut ce a vrut cu bugetul comunei, o mare parte din bani fiind cheltuiți pe lucrări care nu se justificau. Procurorii au menţionat în rechizitoriu că „inculpatul Andrei Cornel, în perioada iunie 2008 – decembrie 2008, în calitate de primar al comunei Cârna şi ordonator principal de credite, a prejudiciat bugetul local şi a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al instituţiei pe care o conduce prin încheierea unor contracte de executare a unor lucrări publice cu nerespectarea procedurii legale privind achiziţiile publice – reparaţii şi întreţinere drumuri comunale, reabilitare construcţie garaj, reabilitare magazie lemne, demolare şcoală generală, colectarea deşeurilor de pe raza comunei Cârna, achiziţionare ornamente electrice pentru sărbătorile de iarnă“.

Și asta nu e tot. Contractele ar fi fost atribuite cu „dedicație“ unor firme preferate, după cum au mai explicat anchetatorii.

„Sub pretextul efectuării unor lucrări spre binele comunităţii locale, primarul a încheiat contracte cu anumite firme preferate, pentru a da o aparenţă legală folosirii unor bani publici, fără ca mare parte din lucrări să se justifice din punct de vedere al necesităţii şi oportunităţii lor, de exemplu, la garaj s-a executat termosistem la pereţi“, s-a mai reținut în rechizitoriul Parchetului.

Primarul „era legea“

Procurorii din Segarcea l-au descris pe inculpat ca fiind un adevărat dictator care, „folosindu-se de puterea conferită de funcţia obţinută la alegerile locale din iunie 2008, a instaurat în cadrul Primăriei Cârna un regim de lucru în care «el era legea» şi nimeni nu putea să-şi exprime punctul de vedere întrucât risca să fie dat afară, funcţionarilor nerămânându-le altceva de făcut decât să execute fără discuţii dispoziţiile primarului“. Cu alte cuvinte, primarul și-ar fi obligat subalternii să încalce legea pentru a nu-şi pierde pâinea. „Eludând prevederile legale privind organizarea de licitaţii prin scindare forţată a unei lucrări de pietruire a drumurilor în două lucrări distincte pentru a le putea încredinţa direct unei firme preferate, l-a determinat prin presiuni psihice pe consilierul principal din cadrul Compartimentului Achiziţii Publice – învinuitul Toma Atanasie – să întocmească în fals documentaţia necesară încheierii contractelor privind lucrările de interes public, pe secretară – învinuita Petrescu Aurelia – să falsifice registrul de corespondenţă al primăriei, determinând membrii comisiilor de recepţie să semneze procesele-verbale de recepţie a lucrărilor publice fără verificări pe teren a lucrărilor din punct de vedere cantitativ şi calitativ“, au mai reținut anchetatorii. Aceștia din urmă au calculat că, în numai cinci luni din anul 2008, Primăria Cârna a făcut plăţi nelegale în valoare de aproximativ 200.000 de lei.

Achitat la Segarcea, condamnat la Craiova


Cornel Andrei a fost trimis în judecată în iunie 2011, iar după trei ani, pe 25 iulie 2014, Judecătoria Segarcea a dispus achitarea inculpatului. Judecătorii din Segarcea au invocat art. 10, lit. a și d (fapta nu există și faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii) din vechiul Cod de Procedură Penală și a dispus achitarea inculpatului pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea nu au fost de acord cu această sentință și au formulat apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat luni, pe 21 martie.

Judecătorii craioveni au admis acțiunea procurorilor și au hotărât să-l condamne pe inculpat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la comiterea infracțiunii de fals intelectual și uz de fals.

De asemenea, instanța l-a obligat pe fostul primar să achite Primăriei Cârna suma de 44.014 lei drept despăgubiri civile, plus suma de 10.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. În final, Curtea de Apel Craiova a dispus desființarea mențiunilor false înscrise în Registrul General al Primăriei Cârna. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

Un dosar „confecţionat“

După ce a fost arestat, fostul primar Cornel Andrei a susținut în fața judecătorilor din Segarcea că este nevinovat, că este vorba de un dosar „confecționat“ şi „sunt interese mari în Cârna“. Ulterior, în fața judecătorilor din Craiova, inculpatul a explicat că „sunt 1.200 de hectare de luciu de apă în comuna Cârna, sunt interese foarte mari acolo. Atât am avut de spus“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 24 martie 2016

Actualitate

» Concluziile consiliului JAI după atentatele de la Bruxelles
» Radovan Karadzic, condamnat la 40 de ani de închisoare pentru genocidul de la Srebreniţa
» George Copos și Camelia Voiculescu, achitați definitiv în dosarul Loteria II
» MAE: Cei trei români răniţi la Bruxelles sunt în stare stabilă
» Carti pentru copiii romani din Timoc
» Mioriţa varianta Ostroveni
» Academia de training pentru tineri antreprenori din Craiova
» Plăţi mari pentru suprafeţe mari
» Un elev electrocutat și doi dispăruți
» INHGA: Cod Galben de inundații în cinci bazine hidrografice din opt județe
» Prognoza meteo pentru vineri
» Transportul feroviar de călători trece la ora de vară
» Teroristul Ibrahim el Bakraoui, care a provocat masacrul de la aroportul din Bruxelles, a fost expulzat din Turcia de două ori 
» Condamnări în dosarul Microsoft
» DNA: Bombonica Prodana, fostă Dragnea, cercetată pentru abuz în serviciu
» Membrii ISIS vorbesc despre următoarele ţinte

Publireportaj

» HELICOBACTER PYLORI – CÂT ESTE DE PERICULOASĂ ȘI CUM POATE FI DEPISTATĂ?

Local

» Industria, salvarea comunei Izvoru Bârzii

Dolj

» Elena Călin: „În Bănie nu se mai poate înființa nici o farmacie“
» Primul deces de gripă porcină în Dolj, confirmat
» Subvențiile APIA, diminuate drastic pentru micii fermieri
» JCI – Academia de training
» Parcarea subterană – recepție cu probleme
» Concluzia Avocatului Poporului în urma sinuciderilor din sistemul de asistenţă socială – Lipsa personalului calificat omoară tineri
» Circulaţia rutieră pe Aleea IV Şimnic se închide pentru mai bine de o zi
» Parcare inundată după reabilitarea străzii Calea București
» Primarul din Băilești a pierdut procesul cu ANI
» Unde se află Craiova ca transport și infrastructură
» Un elev electrocutat și doi tineri dispăruți
» Poliţia Locală a început o campanie pentru menținerea curățeniei
» Craiova: Concurs interjudețean “Artă sau violenţă? Tu alegi!”
» Craiova: Tânără accidentată pe trecerea de pietoni de un șofer neatent
» Gorj: Manifestare dedicată Unirii Basarabiei cu România
» Craiova: Se închide circulaţia rutieră pe Aleea IV Şimnic
» Cod galben de vânt în Dolj şi Mehedinţi
» Controale la firmele de panificaţie pentru combaterea evaziunii fiscale

Gorj

» Pandurii sunt calificaţi în Cupele Europene şi nu au stadion
» Numărul disponibilizaţilor de la Minprest a crescut la 800
» Gorj: Bătaie pe alimente gratis de la supermarket

Sport

» „Sateliții“ Olteniei se ciocnesc la Ișalnița (update)
» Pascu atrage suporterii cu premii
» SCM își încearcă norocul pe terenul campioanei
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (25-28 martie)
» Fostul fotbalist şi antrenor Johan Cruyff a încetat din viață
» Fotbal / UEFA ar putea modifica formatul Ligii Campionilor din sezonul 2018/2019
» Fotbal / România U19, surclasată de Cehia U19 în primul joc de la Turul de Elită

Sanatate

» Colegiul Medicilor: 232 de medici reclamaţi în 2015, 23 au primit sancţiuni

Magazin

» Horoscop
» Cartierul în care chiria unui apartament costă mai puţin de 1 euro pe an
» Bancul zilei

Top