14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFemei care îşi riscă viaţa pentru a deveni mame

Femei care îşi riscă viaţa pentru a deveni mame

Prof. univ. dr. Nicolae Cernea (FOTO: GdS)
Prof. univ. dr. Nicolae Cernea (FOTO: GdS)

Tânăra de 23 de ani care şi-a riscat viaţa pentru a aduce pe lume un copil se află internată în continuare în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. În urmă cu aproximativ o lună, v-am prezentat în Gazeta de Sud, în articolul „Poveste impresionantă în Spitalul de Urgenţă Craiova: O tânără de 23 de ani şi-a riscat viaţa pentru a deveni mamă“, cazul Ancuţei Mirela Nica, tânăra diagnosticată cu boală cronică de rinichi, în stadiul cinci, care de cinci ani face dializă, și care mai suferă de insuficienţă mitrală, anemie, risc înalt cardiovascular şi obstetrical. În prezent, Ancuţa Mirela Nica se află internată în Clinica de Cardiologie deoarece problemele ei cardiace s-au agravat. În plus, de trei ori pe săptămână face dializă. Povestea acestei femei a impresionat toate cadrele medicale care au monitorizat-o în timpul sarcinii, dar şi după ce a născut. „Cazuri de femei care aduc pe lume copii deși suferă de insuficienţă renală cronică cu dializă sunt extrem de rare, în general, în lume. S-ar putea ca într-o viaţă de medic să nu întâlneşti nici măcar unul! În primul rând, pentru că aceste femei rămân foarte rar însărcinate, apoi acestea ştiu că orice sarcină le-ar agrava evoluţia bolii sau fătul riscă să nu se dezvolte în parametrii optimi. Riscurile sunt extrem de mari, mergând până la decesul mamei înainte de a aduce pe lume copilul. Cred că am mai avut un astfel de caz în urmă cu şapte-opt ani, care a avut, de asemenea, un final fericit. În cazul de faţă, pacienta a fost în monitorizarea noastră cred că de la 22 de săptămâni. A fost urmărită permanent de o echipă de medici, de la Nefrologie, de la Cardiologie – deoarece existau riscuri de complicaţii severe, de la Ginecologie. În general, orice afecţiune preexistentă sarcinii, pe parcursul sarcinii se poate agrava, începând cu trimestrul al treilea. De aceea, este recomandat ca orice persoană care doreşte să aibă un copil şi are o patologie anterioară să se adreseze în primul rând medicului curant, dar şi medicului ginecolog, pentru a afla de la început care sunt riscurile“, a povestit prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU Craiova.

„Un caz dramatic este cel puţin o dată la două luni!“

Sunt însă şi cazuri când femeile cu probleme medicale grave se prezintă la medicul ginecolog când sarcina este avansată. Cel mai nefericit caz este al ignoranţei şi al necunoaşterii, când femeile nu ştiu că apariţia unei sarcini poate agrava o boală preexistentă, susţin medicii. „Există o vorbă că o femeie face orice ca să aibă un copil, la fel cum sunt femei care ar face orice să nu aibă un copil. De multe ori, îşi riscă viaţa pentru a avea un copil, a se simţi împlinite. Am avut cazuri de femei cu neoplasme care au ţinut cu orice preţ să devină mame. Altele aveau hipertensiune, tumori cerebrale, afecţiuni cardiace sau diabet sever, care sunt deja la ordinea zilei. Din păcate, au devenit relativ curente şi cazurile gravidelor cu obezitate morbidă, cu 120, 140 sau chiar 160 de kilograme. Pentru aceste femei nu a contat nimic altceva. Este impresionant, iar un astfel de caz nu se află în atenţia unui singur medic, ci a unui colectiv întreg. Este greu, un astfel de caz se acceptă cu strângere de inimă, cu emoţii mari, femeia trebuie monitorizată atent, trebuie decis momentul optim pentru a finaliza sarcina. În cazul acestei tinere, am decis să intervenim când fătul avea 33 de săptămâni, întrucât pe de o parte acesta atinsese un grad de maturitate suficient încât să aibă şanse mari de supravieţuire, iar pe de altă parte, starea de sănătate a mamei se agravase, iar riscurile erau foarte mari. Costurile unor astfel de cazuri sunt fabulos de mari. Doar în momentul în care considerăm că suntem depăşiţi le îndrumăm spre alte centre. A fost cazul, spre exemplu, în urmă cu câţiva ani, al femeii cu obezitate morbidă pentru care eram depăşiţi din punct de vedere tehnic, nu aveam dotarea necesară… Un caz dramatic este cel puţin o dată la două luni!“, a precizat prof. Nicolae Cernea.
Au fost situaţii când gravidele au suferit ruptură de ficat, însă s-a intervenit la timp şi atât copilul, cât şi mama au fost salvaţi. Medicii susţin că unei femei care are probleme grave de sănătate sarcina îi scurtează viaţa cam cu 10-15 ani comparativ cu starea în afara sarcinii. „Pe termen lung, singura şansă a tinerei de 23 de ani este transplantul renal. Pentru noi, ca medici, reuşita medicală în astfel de cazuri este imensă, greu de exprimat în cuvinte. Aduce satisfacţii incomparabile, ne face să trecem peste celelalte greutăţi ale meseriei. Sfatul meu este ca toţi cei care doresc să devină părinţi să facă o analiză atentă a ceea ce înseamnă acest lucru. Vârsta femeilor care aduc pe lume copii a crescut foarte mult. Avem două categorii: fie persoane care au sarcină până la 22 de ani, fie categoria peste 30 de ani, când se consideră că şi-au rezolvat problemele ce ţin de educaţie, problemele sociale, materiale. Avem femei care nasc şi la 45 de ani, însă riscurile sunt mari. Trebuie ţinut cont că de la natură sarcina este făcută să fie mai devreme. Pe măsură ce femeia avansează în vârstă, şansele de a deveni mamă sunt mai reduse, riscul de a obţine o sarcină cu anumite anomalii e mai crescut“, a spus şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS