Poveste impresionantă în Spitalul de Urgenţă Craiova: O tânără de 23 de ani şi-a riscat viaţa pentru a deveni mamă

Autori


În timp ce anual zeci de femei îşi abandonează bebeluşii fără nici un pic de milă, la numai 23 de ani, o tânără din judeţul Dolj şi-a riscat viaţa pentru a deveni mamă. Nu a mai contat nimic pentru ea, dorinţa de a da viaţă copilului pe care îl purta în pântec a fost mai presus de orice. Nu au impresionat-o nici rugăminţile celor din familie, care o implorau să renunţe la sarcină, nu au speriat-o pericolele expuse de medici. A dat semnătură pentru a duce sarcina la bun sfârşit. Nu a împiedicat-o nimic, nici măcar faptul că bărbatul cu care a conceput copilul nu îi este alături. Este o mamă singură, a cărei şansă de supravieţuire pe termen lung este doar transplantul renal.

O reuşită medicală, un miracol. O echipă multidisciplinară, formată din 14 cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a o ţine în viaţă în timpul operaţiei de cezariană pe Ancuţa Mirela Nica.

De cinci săptămâni, aceasta era internată în spitalul judeţean, unde zilnic i s-au efectuat analize, ecografii pentru monitorizarea bebeluşului și unde a fost ţinută sub observaţie.

„Am rugat-o să se gândească bine, că este mult prea tânără ca să moară“

Ancuţa Mirela Nica are o poveste impresionantă. În urmă cu aproximativ cinci ani, după o infecţie puternică, au început problemele de sănătate. În ciuda vârstei, tânăra are o lungă listă de diagnostice: boală cronică de rinichi, stadiul cinci, de cinci ani aflându-se pe dializă; insuficienţă mitrală; anemie; risc înalt cardiovascular şi obstetrical. Acestea sunt cele mai grave dintre ele, diagnostice ce i-au determinat pe medicii care o ţineau sub observaţie să îi explice toate riscurile unei sarcini. A înţeles, a semnat, a refuzat să renunţe la copil. Le-a spus părinţilor, dar şi medicilor, că chiar dacă ea va muri, copilul trebuie să trăiască. Înainte de a intra în operaţia de cezariană şi-a rugat mama să îi fie aproape până în ultima clipă şi să îl crească pe copil. I-a impresionat pe toţi prin puterea ei de a lupta, prin dorinţa ei de a aduce acest copil pe lume. „Nu ne-a spus că este însărcinată până la patru luni şi jumătate. De ziua mea, însă, a venit şi mi-a mărturisit că este gravidă. Am fost şocată pentru că toţi medicii îi spuseseră că ea nu va avea copii. Am fost devastată în acelaşi timp. Pur şi simplu mi-a venit rău, am implorat-o să renunţe la copil pentru că ştiam că medicii ne-au spus, în toţi aceşti ani de când ea a început şi dializa, că o sarcină o va omorî. Am rugat-o să se gândească bine, că este mult prea tânără ca să moară. I-am spus să aştepte să facă transplantul după care poate decide dacă vrea sau nu un copil, însă nu acum, nu în starea gravă în care se afla. Mi-a spus că ea nu renunţă la copil pentru nimic în lume. Îmi spunea că speră să îl poată vedea pentru câteva clipe înainte de a muri. Cumplit, au fost luni de coşmar. Am încercat să o conving să renunţe la această sarcină, i-am spus că sunt dispusă să adopt un copil pe care să îl creştem împreună. Aş fi făcut orice doar pentru a-i salva viaţa. Mi-a spus însă că este decizia ei şi că, dacă cineva încearcă să o împiedice să devină mamă, îşi va lua zilele…“, a povestit Ioana, mama tinerei.


Naşa fetiţei va fi medicul de la dializă, iar moaşa – asistenta medicală

Marţi, 23 februarie, medicii au decis că Ancuţa trebuie să nască. A intrat în sala de operaţie şi a adus pe lume, la numai şapte luni, o fetiţă de 1.900 de grame. Din fericire, atât copilul, cât şi mama au trecut cu bine de operaţie, ambele se află în prezent la terapie intensivă. Ancuţa a fost dusă ieri din terapie la dializă, după care a fost mutată iar, sub atentă supraveghere, la reanimare. „Nu am dormit de sâmbătă nici măcar o secundă. Nu am putut închide ochii gândindu-mă că poate aceste zile sunt ultimele în care îmi voi vedea fata în viaţă. A fost cumplit. Toţi medicii mi-au explicat sincer înainte de cezariană că şansele să supravieţuiască sunt minime… Dumnezeu însă a fost alături de noi. A scăpat și ea, şi copilul. Are o fetiţă minunată căreia i-a pus numele Cristina Maria. Maria numele ei şi Cristina, numele doamnei doctor de la dializă care a decis să îi fie naşă. Moaşa fetiţei va fi doamna asistentă de la dializă, un cadru medical de excepţie, care i-a fost alături“, a adăugat Ioana.

De aproximativ doi ani, tânăra se află pe listă în programul naţional de transplant. Mama Ancuţei a dorit să îi doneze un rinichi, însă analizele au demonstrat că nu este compatibilă. Apoi, când, în sfârşit, găsiseră un donator, era extrem de bolnavă, slăbită, iar transplantul nu a reuşit. „A fost îngrozitor. Sperăm însă într-un nou miracol. Sperăm ca într-o zi Ancuţa să fie operată. Merită acest lucru, copilul ei are nevoie de mamă. Fata mea trăieşte dintr-o pensie de 200 de lei, deoarece în urmă cu câteva luni a pierdut dreptul la însoţitor. Trăieşte în condiţii precare, într-o locuinţă fără sobe, împreună cu bunica ei care nu vrea să o accepte deoarece a rămas însărcinată“, a adăugat mama Ancuţei.

„Riscurile au fost enorme“

Cazul tinerei de 23 de ani dispusă să îşi dea viaţa pentru a aduce pe lume un copil a impresionat întregul colectiv medical al spitalului. Potrivit medicilor, mediul uremic este toxic pentru produsul de concepţie, incompatibil cu ducerea la bun sfârşit a unei sarcini în absenţa dializei. Foarte puţine femei aflate în aceste stadii avansate de insuficienţă renală reuşesc să rămână însărcinate. „Putem spune că este vorba de un adevărat succes medical al unei echipe multidisciplinare din spitalul nostru. Riscurile au fost enorme, cel mai mare fiind riscul ca mama să moară. Înainte cu o zi de a intra în sala de operaţie a făcut dializă, la fel şi azi, la o zi după ce a născut. A avut nevoie de medicamentaţie, de atenţie specială, supraveghere, analize. Exista riscul unui blocaj renal, al unui accident vascular, al unei hemoragii. Atât copilul, cât şi mama se află în terapie intensivă. Copilul este ţinut la incubator. Am avut, de-a lungul anilor, femei care-şi asumă un asemenea risc, dar este vorba de femei cu alte probleme medicale şi nicidecum cu afecţiunile grave ale acestei tinere. Cu insuficienţă renală cronică pe dializă, plus problemele cardiace foarte rar femeile decid să rişte tot pentru a deveni mame. De cele mai multe ori renunţă pentru că înţeleg că îşi riscă viaţa, că bebeluşii lor se pot naşte cu anumite malformaţii. În acest moment (ieri, n.r.) starea lor este stabilă, copilul este bine. Vor fi ţinuţi sub atentă observaţie“, a spus Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 25 februarie 2016

Actualitate

» Kovesi: Am avut alături cetățenii României care au strigat „corupția ucide“
» Radu Chifu, validat consilier județean
» Cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori, urmăriţi penal de DNA în 2015
» Cezar Spânu – noul rector al Universității din Craiova
» Deputatul Nicolae Păun, reținut de DNA
» Dr. Bălgrădean: Trei copii veniți miercuri seară la “Marie Curie” au gastroenterocolită
» Ministrul Sănătății: Au fost identificate cauzele îmbolnăvirii copiilor din Argeș – o tulpină de E-coli
» Senatoarea Doina Tudor, reținută de DNA

Publireportaj

» Studioblitz realizează filmul cinematic al nunții tale

Local

» Broșteniul și ale lui povești de odinioară
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Doi copii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, infectaţi cu E-coli

Dolj

» CJ Dolj se asociază cu Partida Romilor, condusă de urmăritul penal Nicolae Păun
» Puterea şi Opoziţia, staţionare liniştită în parcarea subterană
» Restricţii de circulaţie pe mai multe străzi din Bănie
» Cezar Spînu este noul rector al Universității din Craiova
» Șofer condamnat în lipsă pentru un accident produs în 2005
» S-a urcat băut la volan și a „zburat“ pe Calea București
» Percheziții într-un dosar de evaziune
» Ezitări în privinţa datei de naştere a lui Marin Sorescu
» A început evaluarea copiilor pentru înscrierea la pregătitoare
» Arestați pentru trafic de droguri
» Pietonii în atenția polițiștilor rutieri craioveni
» Dolj: Patru noi cazuri de gripă AH1 au fost confirmate
» Patru cazuri de gripă A H1, în Dolj
» De rău şi de bine în învăţământul doljean
» Vor străzi cu nume de eroi
» Comunicarea şi pasiunea, reţeta succesului
» Monografie Ion Țuculescu
» Craiova: Autorii unui furt şi mai multor tentative de furt din autotrisme, identificați
» Craiova: Săptămâna Bulgariei în Stagiunea „Europa” la Filarmonica “Oltenia”
» Dolj: Acţiuni de punere în legalitate cu acte de identitate a locuitorilor din nouă comune
» Evenimente marca Bitdefender la Universitatea din Craiova
» Restricţii de circulaţie pe mai multe străzi din Craiova

Gorj

» Mamă şi fiică, înmormântate împreună
» CJ Gorj a finalizat evaluarea directorilor de la instituţiile de cultură din subordine
» Gorj: 2.000 de oameni protestează împotriva mutării sediului CEO la Bucureşti
» Gorj: Creşte fondul de salarii pentru drumari
» Dascălu îi ia locul lui Parepa în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Gorj

Olt

» Olt: Doi copii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina sunt infectaţi cu bacteria E-coli
» Simulare de incendiu la o societate din Slatina

Mehedinţi

» Acţiuni ale pompierilor mehedinţeni în ultimele 24 de ore

Sport

» Vătăjelu: Față de anul trecut suntem mai slabi
» Silviu Bogdan, solitar la şefia AJF
» Pascu trage semnalul de alarmă
» Handbalistele de la SCM vor reabilitarea cu Slobozia
» Fotbal / Liga Europa, play-off (retur)

Magazin

» Horoscop
» Vottovaara – locul sacru unde oamenii se închină rocilor
» Bancul zilei

Top