9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul din Caraula, demis de prefect

Primarul din Caraula, demis de prefect

Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a emis, vineri, Ordinul privind constatarea încetării de drept înainte de termen a mandatului lui Ştefan Vancea, primarul comunei Caraula. Emiterea ordinului a avut la bază atât Rapoartele de evaluare, cât şi o decizie irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, dată în decembrie 2015, când Ştefan Vancea a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI). În plus, la începutul lunii ianuarie, primarul Vancea a fost trimis în judecată și într-un dosar în care este acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, alături de fostul viceprimar Victor Șandru și de secretarul Primăriei Caraula, Aurel Matara, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Băilești. Procurorii susțin că cei trei bărbați sunt acuzați că au închiriat nelegal mai multe terenuri din comună.
În ceea ce-i privește pe inspectorii de integritate, aceștia au stabilit că Ştefan Vancea a fost aproape patru ani și primar la Caraula, și patron de firme. În raportul emis de ANI în iunie 2013, se preciza că s-a constatat „existența conflictului de interese și a stării de incompatibilitate în cazul lui Vancea Ştefan, primar al comunei Caraula, judeţul Dolj“, dar și că „starea de incompatibilitate și cea de conflict de interese au intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcții și calități, precum și a emiterii unor acte administrative de pe urma cărora au existat foloase materiale pentru persoanele evaluate, contrar prevederilor legale“. Concret, inspectorii ANI au stabilit că, între iunie 2008 și aprilie 2012, Ştefan Vancea a deținut atât funcția de primar, cât și pe cea de administrator al societăților comerciale VANAMY COM SRL și RV SAT SRL, lucru interzis de lege. De asemenea, în aceeași perioadă, primarul Vancea s-ar fi aflat în conflict de interese, „ca urmare a emiterii, încheierii, întocmirii și supunerii spre aprobare de către Vancea Ştefan, în calitatea sa de primar al comunei Caraula, a mai multor acte administrative de pe urma cărora a beneficiat de foloase materiale“, după cum a susţinut Agenția Națională de Integritate.

Încă doi primari din Dolj, găsiți incompatibili

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat vineri, printr-un comunicat, că a fost constatată starea de incompatibilitate precum și existența conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul a 24 de foști sau actuali aleși locali, dintre care 11 primari, opt viceprimari, un fost viceprimar și patru consilieri locali. Printre aceștia se regăsesc și doi primari din Dolj, Marian Marcu, primar al comunei Breasta, și Marin Vintilă, primar al comunei Poiana Mare, și un viceprimar, Irinel Mușuroi, „vicele“ municipiului Băilești.
Potrivit ANI, edilul Marian Marcu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 ianuarie 2013 – 26 iunie 2014, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar şi membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Breasta, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
În aceeași situație cu primarul din Breasta se află și viceprimarul din Băilești, Irinel Mușuroi, în cazul căruia ANI a constatat că „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2 august 2012 – 28 martie 2013, întrucât a deținut simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii nr. 5 ,,Aviator Petre Ivanovici“ Băilești, încălcând, dispozițiile aceluiași articol 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Ce a găsit ANI la primarul Vintilă

În ceea ce-l privește pe Marin Vintilă, primarul comunei Poiana Mare, inspectorii de integritate au stabilit că „în exercitarea funcției de primar a semnat contractul de închiriere pentru suprafețele de pajiști aflate în domeniul public al comunei Poiana Mare (încheiat între Primăria Poiana Mare, în calitate de locator, și Asociația Poiana Mare, în calitate de locatar), și procesul-verbal prin care Comisia Locală de aplicare a legilor de fond funciar Poiana Mare a predat amplasamentele pe care se află pășunile ce fac obiectul contractului mai sus menţionat, comisie în cadrul căreia Marin Vintilă ocupa funcția de președinte la acea dată“. „Soția persoanei evaluate este membru fondator al Asociației Poiana Mare și a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului Director al Asociației, în perioada 10 februarie – 7 decembrie 2015. Totodată, persoana evaluată a vizat Centralizatorul privind acordul, datele de identificare, numărul de animale deținute de către fiecare membru al Asociației Poiana Mare și suprafața alocată fiecărui membru, centralizator în care este menționată și soția sa cu un efectiv de 45 de animale și o suprafață de 27 ha teren“, se mai arată în raportul ANI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS