20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljImpozite uriașe pentru „cotețele“ nerezidențiale

Impozite uriașe pentru „cotețele“ nerezidențiale

Pentru locuințele construite în extravilanul localităților ca exploatații agricole și pentru anexele gospodărești  trebuie făcută evaluare și depusă la primărie (Foto: Arhiva GdS)
Pentru locuințele construite în extravilanul localităților ca exploatații agricole și pentru anexele gospodărești
trebuie făcută evaluare și depusă la primărie (Foto: Arhiva GdS)

Cei care au anexe gos­podărești la exploatații agricole trebuie să facă evaluarea acestora și să o ducă la primării până pe 31 martie. În caz contrar, ei vor plăti la primărie impozit de zece ori mai mare decât se cuvine. Vă arătăm cazul concret al unui craiovean care e nevoit să plătească pe o anexă gospodărească de 11 metri pătrați, folosită ca depozit, un impozit de 2,5 ori mai mare decât cel pe casa de 93 de metri pătrați.

Mare atenție, agricultori! De anul acesta, cei care au depozite, grajduri și alte acareturi în câmp sau pur și simplu în extravilanul localităților, spații în care se depozitează utilaje agricole, unelte sau di­verse alte lucruri necesare agriculturii trebuie evaluate și depuse acele evaluări la primării. Pentru acele clădiri, fermierii vor plăti impozite majorate față de anul trecut, la fel ca și pentru toate clădirile care figurează ca exploatații agricole construite pe teren extravilan.

Un craiovean plătește pentru o anexă cât pentru 2,5 case

Impozite mari se plătesc și în Craiova pentru anexele gospodărești care figurează ca nerezidențiale (nu sunt de locuit). Așa a pățit un craiovean care locuiește pe strada Buciumului. El are o casă de 93 de metri pătrați, pentru care datorează impozit pe proprietate la Primăria Craiova de 130 de lei, conform deciziei de impunere eliberată de Direcția de Impozite și Taxe (DIT). Totodată, pentru o anexă gospodărească de 11 metri pătrați, care figurează în evidențele primăriei ca fiind clădire nerezidențială, craioveanului i-a venit un impozit de plată de 2,5 ori mai mare decât pe casa propriu-zisă, respectiv 332 de lei. Cetățeanul a contestat decizia de impunere de la DIT, pe motiv că i-a fost calculat eronat impozitul pe acea anexă de 11 metri pătrați pe care omul o folosește ca depozit al uneltelor de prin curte.
După noul Cod fiscal care se aplică de la 1 ianuarie 2016, de anul acesta se impozitează diferit clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice, adică acelea care nu sunt de locuit. Pentru acestea, cota de impozitare din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) este mult mai mare decât anul trecut. Aceste aspecte legate de impozitarea clădirilor și anexelor gospodărești sunt importante atât pentru cei care locuiesc în jurul Craiovei, cât și pentru cei din județ.

Agricultorii sunt vizați de noile prevederi fiscale

Fermierii vor plăti impozite pe proprietate mai mari decât anul trecut. Chestiunea impozitului pe locuințe și anexe gospodărești „priveşte câteva zeci de mii de persoane fizice, care au în proprietate «Anexe gospodăreşti ale exploataţiilor agricole», pentru care trebuie să facă evaluarea, până la 31 martie 2016, pentru a nu plăti impozitul pe clădire cu o cotă de zece ori mai mare, respectiv cu 2%, în loc de 0,2%“, spune specialistul în fiscalitate Grigorie Lăcrița.
Dacă nu se face evaluarea acelor clădiri și anexe gospodărești ale unor persoane fizice, atunci impozitul urcă la 2% din valoarea impozabilă. De exemplu, în Craiova, conform Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. 395/2015 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pe 2016 se prevede la art. 4: „Pentru clădirile nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice, a căror valoare nu a fost actualizată în ultimii cinci ani, anteriori anului de referinţă, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile calculate, conform art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal“. Acele persoane care au astfel de clădiri trebuie să depună, până pe 31 martie, la Direcția de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova o evaluare a acelor clădiri nerezidențiale, pentru a nu le crește impozitul de zece ori față de impozitul maxim care s-ar percepe pentru o clădire rezidențială.

Pentru clădirile și anexele din domeniul agricol trebuie să se facă evaluare

Codul fiscal prevede că pentru clădirile din domeniul agricol (nerezidențiale) se plătește impozit majorat față de ceea ce se plătea până acum. În Craiova, art. 5. din HCL nr. 395/2015 prevede „Cota impozitului pe clădiri, pentru clădirile nerezidenţiale utilizate în activităţi din domeniul agricol, aflate în proprietatea persoanelor fizice, se stabileşte la 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii“.
Impozite mai mari vor plăti toți cei care au exploatații agricole și anexe ale acelor exploatații. Potrivit legislației în vigoare, exploatațiile agricole sunt acele clădiri construite în extravilan. Deci prin coroborare cu Codul fiscal nu pot fi considerate clădiri rezidențiale acele clădiri din extravilanul localităților, ci doar nerezidențiale. În acest caz, și pentru anexele exploatațiilor agricole trebuie evaluare făcută și depusă la primărie, în cazul în care nu s-a evaluat clădirea respectivă (plus anexele) în ultimii cinci ani sau dacă nu a fost dobândită sau construită în ultimii cinci ani. „Orice clădire care este realizată de o persoană fizică în extravilanul localităţilor este o clădire nerezidenţială, fapt pentru care se supune evaluării în discuţie. „Anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole“ sunt destinate să adăpostească maşini agricole, utilaje, mici ateliere, scule, alte bunuri ale acestora, inclusiv animale, precum şi spaţii pentru cazare temporară pe timpul campaniilor agricole“, a spus specialistul în fiscalitate citat mai sus, care a preluat definiția anexelor gospodărești ale exploatațiilor agricole așa cum a fost prezentată în Legea nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
„În concluzie, din prevederile Codului Fiscal rezultă că „anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole” trebuie supuse evaluărilor în scopul stabilirii impozitului pe clădiri, începând cu 1 ianuarie 2016, în baza art. 458, 459 şi 495 din Codul Fiscal“, a mai spus Grigorie Lăcrița.

Ce activități intră în categoria activităților agricole

HG nr. 1/2016 reprezentând Normele de aplicare ale Codului Fiscal stipulează ce activități intră în categoria „activităților agricole“, astfel că se poate ști cu exactitate pentru ce activități se vor plăti impozite mai mari. „Din punct de vedere fiscal, se consideră ca fiind utilizate pentru activități din domeniul agricol numai acele clădiri folosite în exclusivitate pentru activitățile care corespund grupelor 011 – 016 din Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN“, se arată la punctul 42 din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal. În acea grupă de coduri CAEN intră cultivarea legumelor, a fructelor, a cerealelor, a viței-de-vie etc.
Dacă acele clădiri sunt în proprietatea persoanei fizice, dar sunt folosite pe firmă, impozitele se calculează la același procent de 0,4% din valoarea impozabilă, ca și cel aplicat persoanelor fizice cu clădiri nerezidențiale, potrivit art. 460, alin. (3) din Codul Fiscal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS