11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTălpaş: Școala stă pe butuci și microbuzul e păstrat în folie

Tălpaş: Școala stă pe butuci și microbuzul e păstrat în folie

95 de copii învață la școala din comuna doljeană Tălpaș, în condiții greu de imaginat. În clădirea în care studiază elevii de gimnaziu, pereții sunt sprijiniți cu bârne de lemn, iar pardoseala este denivelată. Situația unității școlare a fost descrisă și la începutul anului școlar, iar pe atunci reprezentanții primăriei spuneau că fac demersuri pentru a începe lucrările de reabilitare. Nu s-a schimbat însă nimic până acum. Ba mai mult, a mai apărut o problemă. Comuna a primit în august 2015, din partea Ministerului Educației, un microbuz, care de atunci stă neclintit în fața primăriei, iar cei mici merg spre casă pe jos sau cu mijloace de transport particulare.

Copiii care învață la școala din comuna Tălpaș au vârste cuprinse între 6 și 14 ani. În fiecare dimineață sau la orele prânzului, o parte din elevi pot fi văzuți cum merg spre școală sau spre casă pe marginea Drumului Județean 605A. În funcție de locul din care vin, au de parcurs între doi și trei kilometri de acasă până la școală și invers. Cei cu posibilități sunt transportați de părinți sau de un microbuz particular, pe care îl așteaptă aproximativ 20 de minute.
Situația de la Tălpaș a fost luată în evidență de Ministerul Educației, care a găsit ca soluție alocarea unui microbuz pentru transportul elevilor, ce a fost distribuit în august 2015. Autoritățile locale l-au înmatriculat, au plătit și asigurarea RCA în valoare de câteva mii de lei, dar nu l-au pus în funcțiune. Așa se face că autoturismul are rol de decor, spre nemulțumirea părinților, dar și a localnicilor. „La ora 12.00 și apoi la ora 13.00, copiii stau pe marginea drumului și așteaptă microbuzul particular. Au mai fost zile în care au luat-o pe jos. Nu știu care a fost motivul. Copiii merg atât spre Craiova, cât și spre Dănciulești, în județul Gorj. Din moment ce avem un mijloc de transport, nu înțeleg de ce nu se folosește! De ce nu se rezolvă această problemă? De când l-au adus, nici măcar nu l-au mișcat. De când îl știu, stă în locul acela. Sunt multe luni de când ne întrebăm de ce stă, de ce nu are șofer, pentru ce șofer este păstrat…“, a spus Ana Barbu, localnică din Tălpaș.

„Știm doar că s-a aprobat postul“

Microbuzul nu este folosit pentru că nu a fost angajat șofer până în prezent. Postul a fost aprobat, dar nu și scos la concurs. Reprezentanții școlii ridică din umeri și spun că nu au cum să rezolve problema. „Pentru elevii din comună, distanța cea mai mare este de trei kilometri. Pentru cei din Dănciulești este un pic mai mare. Folosesc, de obicei, transportul în comun sau mașinile părinților. Microbuzul pentru transportul elevilor este repartizat pe primărie, deci nu este chiar al școlii. Sunt și microbuze la școli. Momentan nu este utilizat pentru că nu are șofer. Postul de șofer a fost aprobat în organigrama consiliului local, dar nu s-a susținut concurs“, a precizat Ion Valentin, directorul Școlii Gimnaziale Tălpaș. Contactat telefonic, primarul comunei, George Casiu, a spus că „s-au făcut demersurile pentru ocuparea postului, dar nu știu dacă a fost la concurs. Sunt plecat departe pentru o problemă medicală“. Angajații primăriei au spus că „e perioadă de campanie și nu se poate scoate postul la concurs“.

Pentru școală s-au alocat banii de reparații, dar nu se fac lucrări

Și clădirea școlii are mari probleme de rezistență. Doi pereți exteriori stau să cadă, fiind sprijiniți cu bârne de lemn. În luna septembrie, reprezentanții administrației locale promiteau că alocă banii și în scurt timp vor demara și lucrările. Au trecut de atunci șase luni și școala este în același stadiu. Într-una din clase învață elevii de gimnaziu. „Clasa cu pereții proptiți în bârne de lemn nu este utilizată. Se învață în altă sală. Acolo sunt copiii de gimnaziu“, a spus directorul școlii. În ceea ce privește demararea lucrărilor, managerul școlii a declarat că are informații doar despre alocarea banilor.
Am luat legătura cu primăria și mi-au transmis hotărârea de consiliu local prin care s-a repartizat suma de 520.000 de lei pentru începerea acestei reabilitări. Așteptăm ca primăria să țină licitația și să încredințeze lucrarea cât mai repede“, a explicat managerul Ion Valentin. Primarul spune că nu a reușit să încredințeze lucrarea până acum. „Este o lucrare mai mică de 100.000 de euro, au venit două firme și s-au interesat în urmă cu o lună, dar apoi nici una nu a luat decizia să preia lucrările. Sigur că este obligatoriu să punem și pe SEAP, și să vină firmele. Angajații primăriei trebuie să facă aceste demersuri. O să văd în ce stadiu sunt peste o săptămână, când mă voi întoarce de unde mă aflu acum“, a mai spus primarul George Casiu. Până se lămuresc reprezentanții administrației locale, elevii rămân în aceeași situație, învață într-o școală ce stă să cadă și merg spre casă fie pe marginea drumului, fie cu transport particular, până va fi pus în funcțiune microbuzul școlar parcat de opt luni în fața primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS