20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMandatul lui Călinoiu, decis de instanţa de judecată

Mandatul lui Călinoiu, decis de instanţa de judecată

Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj
Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj

Revocarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, sau rămânerea sa pe post va putea fi decisă doar de instanţa de judecată. Potrivit unei adrese transmise Prefecturii Gorj de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), orice decizie privind încetarea mandatului lui Ion Călinoiu va trebuie să ţină cont de decizia definitivă a instanţei de judecată. Ion Călinoiu a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, întrucât a ocupat simultan postul de preşedinte al CJ Gorj şi postul de expert remunerat, în cadrul unui proiect iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. Ion Călinoiu a contestat în instanţă raportul ANI, însă contestaţia a fost respinsă definitiv prin netimbrare. Ulterior, a fost depusă o altă contestaţie, care acum a ajuns pe rolul Curţii de Apel din Alba Iulia, după ce a fost aprobată o cerere de strămutare.

Prefectura a cerut lămuriri

Prefectura Gorj a cerut recent lămuriri în privinţa aplicării sau nu a raportului privind starea de incompatibilitate, în ceea ce îl priveşte pe Ion Călinoiu. Într-un răspuns trimis Instituţiei Prefectului, Agenţia Naţională de Integritate precizează că înainte de luarea unei decizii este necesar ca instanţa de judecată să se pronunţe definitiv: „Sancţiunile aplicabile urmare a reţinerii unei stări de incompatibilitate sau de conflict de interese de natură administrativă sunt aplicabile numai de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare prin care s-au constatat aceste situaţii, respectiv, în cazul dat, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti pronunţate de către instanţa de contencios administrativ“, se arată într-o adresă trimisă de ANI către Prefectura Gorj.

Susţine că este linşat mediatic

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, susţine că este supus unui linşaj mediatic în cazul problemelor pe care le are cu Agenţia Naţională de Integritate, care l-a găsit incompatibil şi în conflict de interese. Şeful Consiliului Judeţean a spus că a uitat să îşi timbreze prima contestaţie depusă la instanţa de judecată, luat cu treburile pe care le are. Călinoiu a menţionat că nu înţelege de ce cazul său este intens mediatizat, în condiţiile în care a vorbit de fiecare dată public despre acesta. „Sunt supus unui linşaj mediatic din partea unor oameni părtinitori. Pe mine nu mă deranjează de nici un fel pentru că lumea ştie cine sunt şi ce am făcut. Este limpede pentru mine, stau cu fruntea sus. La instanţă nu m-am prezentat, am depus documentele şi am omis să timbrez. Aşa s-a întâmplat, nu am urmărit acest lucru. Am fost luat cu treburile pe care le am“, a declarat Ion Călinoiu.

Aşteaptă verdictul instanţei

Ion Călinoiu a mai declarat că doar instanţa de judecată va face lumină în cazul său şi că nu are ce să îşi impute, decât faptul că a omis să îşi completeze declaraţia de avere. Şeful CJ Gorj a mai spus că veniturile sale obţinute ca expert în proiectul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj au fost evidenţiate la Administraţia Fiscală. „Eu cred că purtăm cu toţii o responsabilitate de a nu face presiuni pe justiţie. Nu am nici o problemă. Eu cred că nu este un capăt de ţară dacă aşteptăm să se termine acest proces. Pentru mine a fost un singur lucru pe care mi-l imput, că nu am luat în serios această treabă. Am ştiut că au fost reclamaţii. Cei 600 de lei şi 800 de lei nu au fost ascunşi, au fost evidenţiaţi la impozitele şi taxele locale. Erau pe card. Sunt în veniturile vizibile. Nu am avut intenţia de a ascunde aceste venituri, ci a fost omisiune“, a menţionat Ion Călinoiu. Acesta susţine că nu a influenţat niciodată justiţia şi că nu a avut nici un fel de relaţii cu magistraţii din Târgu Jiu şi din Gorj. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj mai susţine că nu înţelege unde este pericolul social în faptele de care este acuzat.

Cercetat pentru fals în declaraţii

Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit incompatibil pe şeful Consiliului Judeţean Gorj, care, în timp ce a ocupat funcţia publică, a fost expert în cadrul unui proiect educaţional derulat de ISJ şi a fost remunerat pentru activităţile respective. Mai mult decât atât, ANI a depus o sesizare şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, Călinoiu fiind cercetat pentru fals în declaraţii în formă continuată. „Dosarul se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu şi se efectuează cercetări faţă de inculpatul Călinoiu Ion, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată. (…) În fapt, s-a reţinut că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, în cursul anilor 2012-2013, cu intenţie, prin încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 161/2003 şi Legii nr. 176/2010 şi aflându-se în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Călinoiu Ion nu a declarat veniturile realizate în baza contractelor încheiate între acesta şi Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, în cuantum de 1.563 de lei. Aceste venituri nu au fost menţionate în declaraţia de avere nr. 202/11.06.2013 din anul 2013 (suma de 687 de lei aferentă anului 2012) şi declaraţia de avere nr. 235/12.06.2014 din anul 2014 (suma 876 de lei) aferentă venitului din anul 2013) cu scopul de a ascunde starea de incompatibilitate reţinută de către Agenţia Naţională de Integritate“, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS