9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnați într-un dosar de evaziune cu cereale

Condamnați într-un dosar de evaziune cu cereale

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au dat, marți, o hotărâre definitivă într-un dosar în care opt persoane au fost acuzate că au păgubit bugetul statului cu aproximativ 2,5 milioane de lei prin comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
În septembrie 2010, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj anunțau că au început cercetările într-un dosar de evaziune fiscală cu cereale. Potrivit anchetatorilor, în urma anchetei s-a stabilit că Liviu Lăculeanu și Cristi Gae, ambii din Craiova, dar şi vâlceanul Alexandru Şoarece, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, împreună cu craioveanul Liviu Neacşu, între anii 2008 şi 2009, au comercializat cereale introducând în circuitul comercial facturi fiscale fictive. În acest fel, cei patru nu au mai plătit obligaţiile fiscale constând în TVA şi impozit pe profit, aducând un prejudiciu bugetului de stat de 2,5 miloane de lei.
Ancheta a durat până în 2013, când procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a opt inculpați. Este vorba de Liviu Lăculeanu, Cristi Gae, Alexandru Şoarece, Liviu Neacşu, dar și Alexandru Radu, Viorel Mihai, Dan Vienescu și Petrișor Cojocaru.
În noiembrie 2014, cei opt inculpați au fost găsiți vinovați și condamnați de Tribunalul Dolj la pedepse între doi și șase ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
În plus, instanța a dispus ca inculpații, în solidar cu SC Gabarit Trans SRL și SC Lidar SRL, să achite statului suma totală de 2.510.154 de lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.
Inculpații au formulat apel împotriva sentinței, iar marți, pe 1 martie, Curtea de Apel Craiova le-a respins acțiunea, așa că rămân cu pedepsele stabilite de Tribunalul Dolj.
Mai trebuie spus că, în iulie 2013, Lăculeanu a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare într-un alt dosar de evaziune fiscală. În plus, acesta a fost obligat să achite statului suma de 506.499 de lei.
Un alt inculpat, Cristi Gae, a fost condamnat în ultimii ani în mai multe dosare privind comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, acesta primind pedepse între doi și patru ani de închisoare.
Ieri, polițiștii din cadrul IPJ Dolj au anunțat că, în baza mandatelor de executare a pedepselor emise de instanță, i-au ridicat și dus la Penitenciarul Craiova pe Dan Vienescu, Florian Radu și Petrișor Cojocaru.

Percheziții într-un alt dosar penal

Tot ieri, ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au făcut mai multe percheziții într-un alt dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. „Poliţişti au ridicat de la locuințele suspecților şi de la societăţile comerciale pe care le administrau mai multe documente şi înscrisuri pentru documentarea activităţii infracţionale. Anchetatorii au stabilit că persoanele respective au emis și înregistrat documente fictive privind livrarea de mărfuri și servicii către mai multe firme, iar prin activitatea infracțională desfășurată au produs un prejudiciu de peste 350.000 lei“, au precizat polițiștii doljeni.
Unul dintre suspecți este chiar Dan Vienescu, care cu două zile în urmă fusese condamnat definitiv la cinci ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală cu cereale. În urma acțiunii, oamenii legii au ridicat mai multe documente și au dus la audieri patru persoane, suspectate de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS