11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComuna Gângiova investește în oameni

Comuna Gângiova investește în oameni

Comuna Gângiova, situată la 58 km de Craiova, își schimbă înfățișarea, îmbrăcând straie noi și moderne. Din 2012 au început să se facă investiții pentru a le asigura locuitorilor un trai decent, la standarde apropiate de cele de la oraș. Primul domeniu vizat de eforturile autorităților a fost educația. Elevii învață în școli și grădinițe reabilitate, care sunt dotate cu centrale termice și în care s-au realizat lucrări de termoizolație. Cadrele didactice sunt bine pregătite, iar cele care sunt nevoite să vină din orașele din apropiere au naveta asigurată de primărie.
„Din respect pentru eforturile pe care profesorii și învățătorii le fac pentru a le preda copiilor din Gângiova și a-i ajuta să devină oameni, noi avem grijă să le oferim microbuzele necesare pentru transport“, a adăugat primarul Cristache Preda.
În Gângiova, zeci de copii profită adesea de drumul de la școală spre casă pentru a încinge o partidă de fotbal. Edilul-șef al comunei își dorește să finalizeze în primăvara anului acesta construcția unei baze sportive moderne, dotată cu dușuri pentru sportivi și locuri pentru spectatorii care vin să-i încurajeze.

Crearea de locuri de muncă pentru tineri

Altă problemă stringentă a tinerilor din mediul rural, pe lângă educație, este cea a locurilor de muncă. Cei mai mulți aleg să se îndrepte către orașele din apropiere sau chiar să plece peste hotare, atrași de mirajul unor locuri de muncă bine plătite.
Satele și comunele românești se golesc, casele rămân părăsite, iar populația din mediul rural este îmbătrânită. Pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple în comuna sa, primarul din Gângiova a hotărât să vină în sprijinul tinerilor care doresc să muncească și a înființat, cu ajutorul fondurilor de la Uniunea Europeană, un atelier de tâmplărie.
La acest atelier au fost angajate șase persoane din comună, după ce au urmat cursuri de formare.
„În prezent, tinerii noștri se ocupă în atelierul lor de confecționare a obiectelor de mobilier care servesc drept decorațiuni interioare, dar și cu diverse obiecte funerare. Cei care lucrează acolo știu meserie și realizează lucruri de calitate, la prețuri mai accesibile decât cele din oraș“, a spus Cristache Preda.

Agricultura și apicultura sunt ocupații de bază

Solariile, în care se cultivă legume pentru consumul propriu, dar care sunt apreciate și la târgurile din apropiere, nu mai sunt o raritate la Gângiova. Se produc mai ales varză și roșii, iar multe dintre aceste legume ajung și pe tarabele piețelor din orașele apropiate. De asemenea, de ceva vreme încoace, tot mai mulți locuitori din comună au început să se ocupe și cu apicultura. Deși nu este o activitate ușoară, rezultatele îi ambiționează pe locuitori să nu renunțe.
Agricultura este, în continuare, o ramură înfloritoare în Gângiova, mai ales că în 2015 producția de grâu și porumb a fost destul de bună, în ciuda vremii capricioase.

Investiții multe pentru oamenii comunei

În localitate au fost deschise un cabinet stomatologic și farmacii de la care locuitorii să-și poată cumpăra medicamentele prescrise, să nu mai meargă după ele la oraș, și se urmărește înființarea unui centru de permanență cu sprijinul CAS Dolj. Aici urmează să fie aduși trei medici care să stea la dispoziția locuitorilor din comună, ca oamenii să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la Segarcea sau la Craiova atunci când întâmpină probleme de sănătate.
Nici cei în vârstă nu sunt dați uitării. Anul acesta, la sfârșitul primăverii, vor începe lucrările la un cămin de bătrâni care se va ocupa de îngrijirea celor ce nu mai au putere să își poarte singuri de grijă.
„Sunt oameni ai căror copii sau nepoți sunt plecați departe să-și croiască un rost al lor, iar bătrânii rămân singuri. Nu mai pot să aibă grijă de ei, de gospodăriile lor, motiv pentru care au nevoie de tot sprijinul nostru“, a precizat primarul Cristache Preda.
Deși, în 2016, bugetul alocat primăriei este mai mic cu aproape 30% față de anul anterior, toate proiectele propuse vor fi duse la îndeplinire. Anul acesta vor începe lucrările de asfaltare ale drumurilor comunale și cele la canalizare. Se va investi, în continuare, și în modalități de petrecere a timpului liber. După ce căminele culturale vor fi reabilitate, ele vor putea găzdui evenimente care să-i bucure pe locuitori. Aici se vor desfășura serbările elevilor, iar primarul se gândește să aducă mai multe trupe de teatru din orașele apropiate care să-i distreze pe copii, după ce ultimul eveniment de acest gen s-a bucurat de succes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS