17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPărinţii cu venituri reduse primesc tichete pentru a-şi duce copiii la grădiniţă

Părinţii cu venituri reduse primesc tichete pentru a-şi duce copiii la grădiniţă

Maria Gheorghiu, cofondator Asociaţia OvidiuRo
Maria Gheorghiu, cofondator Asociaţia OvidiuRo

Mii de preşcolari doljeni care provin din familii cu o situaţie materială precară vor primi, începând din această lună, tichete sociale în valoare de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie. Prin această lege, se extinde astfel, la nivel naţional, programul-pilot „Fiecare Copil în Grădiniţă“, lansat de Asociaţia OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei în urmă cu aproximativ şase ani. Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a avut loc sesiunea judeţeană de informare a primarilor, respectiv a directorilor de grădiniță asupra modului de implementare a programului național reglementat prin Legea nr. 248/2015. „Ne bucurăm foarte mult că am demarat acest proiect la nivel naţional, iar acum trăim emoţiile şi îngrijorarea privind modul în care va fi implementat. Orice familie care are un copil la grădiniţă şi are venituri mici, sub 284 de lei pe membru de familie, trebuie să depună cât mai repede o cerere la primărie pentru a beneficia de aceste tichete sociale. Pe lângă această cerere, părinţii trebuie să solicite reprezentanţilor unităţilor şcolare o adeverinţă din care să reiasă că sunt înscrişi la grădiniţă cei mici. Practic, noi am conturat cadrul general, să asigurăm finanţare de la bugetul de stat, dar succesul proiectului depinde în fiecare comunitate de modul în care cei din echipele locale se implică.
„Fiecare Copil în Grădiniţă“ a debutat inițial în 11 comunităţi din România, dintre care două din Dolj: Podari şi Amărăştii de Jos. Apoi, în Dolj s-au adăugat alte opt comunităţi, iar astăzi avem aproximativ 400 de beneficiari, însă estimăm să avem peste 4.000“, a spus Maria Gheorghiu, cofondator Asociaţia OvidiuRo.

Tichetele vor fi distribuite de primării

Acordarea tichetelor sociale este condiţionată de prezenţa regulată a copiilor la grădiniţă. Normele de aplicare precizează că totalul absenţelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maximum trei) şi scutirile medicale nu pot depăşi 50% din numărul total de zile de grădiniţă din luna respectivă. Stimulentele acordate sub forma tichetelor sociale pot fi utilizate pentru achiziţionarea produselor alimentare, de igienă, rechizite şi îmbrăcăminte. Se interzice utilizarea tichetelor pentru cumpărarea de ţigări sau băuturi alcoolice ori valorificarea acestora prin transformarea în bani. Stimulentele educaţionale nu se ia în calcul la stabilirea unor obligaţii legale de întreţinere şi nici la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistenţă socială sau alte prestaţii sociale. Tichetele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezenţă completat de educatori. Banii necesari pentru plata stimulentelor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată. Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familii defavorizate dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: vârsta minimă a copilului este de trei ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent – copiii pot fi înscrişi la grădiniţă şi înainte să împlinească vârsta de trei ani, dacă spaţiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de trei ani; vârsta maximă a copilului este de șase ani, împliniţi după 1 septembrie a anului şcolar curent; venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS