17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVulpeni, comuna cu 1.000 de vaci

Vulpeni, comuna cu 1.000 de vaci

Situată la limita cu județul Dolj, comuna olteană Vulpeni este una din localitățile cu cei mai mulți crescători de bovine. Localnicii își vând produsele lactate în toate piețele Craiovei.

Primarul Dan Iova şi-a început astfel prezentarea comunei pe care o conduce: „Cine merge în Piața Mare, în Piața Veche, în Piața Craioviței sau în piața de la Gară din Craiova este imposibil să nu fie întâmpinat de un localnic din Vulpeni care să-l roage să guste brânza sau laptele“.
Situată la limita cu județul Dolj, comuna Vulpeni din județul Olt este recunoscută pentru numărul mare de crescători de bovine. În Vulpeni, conform recensământului din 2011, sunt 2.255 de persoane și 1.000 de bovine.
„Este localitatea cu cel mai mare număr de bovine din județul Olt. Nu există gospodărie care să nu aibă cel puțin o vacă. Laptele îl folosim pentru consumul propriu, iar ce depășește ducem la piață. Noi avem o vacă gestantă acum, dar, după ce fată, la două luni, înțărcăm vițelul și începe perioada de lactație și zilnic dă 16 litri. Vindem și laptele, și brânza. Nu e ușor de crescut. Iarna trebuie să-i asigurăm hrana uscată, fân, ovăz uscat și coceni de la porumb. Vara o ducem pe terenurile noastre la păscut, punem lucernă ca să aibă ce mânca. Avem satisfacția că asigurăm produsele lactate pentru familie și mai facem și un ban“, a spus Ioana Dumitrașcu din Vulpeni. Femeia are, ca și ceilalți săteni, și alte animale în curte. „Mai avem trei scroafe, un porc pentru îngrășat și 11 purcei de două luni. O să mai dăm la copii în gospodării și ce rămâne mai dăm cu plată. Un purcel se vinde cu 50 sau 100 de lei. Sunt mulți purcei în localitate și nu se vând“, a spus localnica. Principalele ocupații ale localnicilor din Vulpeni sunt creșterea animalelor și agricultura.

Tinerii și-au făcut PFA-uri

Localnicii din Vulpeni, în special cei tineri, au învățat să acceseze și fonduri europene. 120 de persoane și-au înființat astfel PFA-uri și au făcut proiecte pentru ferme de subzistență.
„Au fost sprijiniți să acceseze Măsura 141 din Programul Național de Dezvoltare Rurală, prin care timp de cinci ani primesc 1.500 de euro anual. Condiția principală era să aibă sub 40 de ani. La început, prin 2011, au fost reticenți. Dar în 2012 s-au înființat cele mai multe PFA-uri. Sunt 120 la nivelul comunei, având ca obiect principal de activitate agricultura. Aici, la noi, se cultivă porumb, grâu, floarea-soarelui“, a precizat primarul comunei, Dan Iova.
De altfel, o parte din localnici lucrează și în construcții, fie în Dolj, fie în străinătate.
„Mai sunt și din cei care au locuri de muncă în Craiova sau în Balș. Dar și la Balș o fabrică mare și-a închis porțile, este vorba de Întreprinderea de Osii și de Boghiuri, unde lucrau mulți care acum sunt pensionari de acolo. Este greu cu locurile de muncă în zonă. Mai sunt și din cei care pleacă în străinătate. În general, pleacă câte un membru al familiei și copiii rămân acasă, cu celălalt părinte“, a spus primarul Dan Iova.

S-au făcut și investiții pe fonduri europene

De altfel, pentru a asigura câteva locuri de muncă și în localitate, Primăria Vulpeni a accesat fonduri europene pentru o societate de economie socială.
„Am făcut, prin Programul Operațional de Dezvoltare a Resurselor Umane, împreună cu șapte comune din zona Olteniei și din Moldova și cu două ONG-uri, un proiect prin care am înființat o societate de economie socială. Este vorba de o brutărie, ce urmează să fie deschisă. S-au înființat astfel șapte locuri de muncă“, a spus primarul din Vulpeni. Tot pe fonduri europene se va asigura și iluminatul public. Comuna Vulpeni împreună cu comunele doljene Mischii și Șimnicu de Sus au construit un parc fotovoltaic.
„Nu vom mai avea cheltuieli mari cu iluminatul public și iluminatul instituțiilor. Acum plătim curentul electric aproape 100.000 de lei pe an. În curând, nu o să mai dăm acești bani. CEZ-ul ne va reține ceva pentru serviciul de a ne aduce curentul electric produs de fotovoltaice la consum. Cu banii economisiți sperăm să îmbunătățim serviciul de iluminat public, să trecem de la becurile economice la becurile cu led. Este o investiție mare, care va aduce beneficii în timp, pentru că becurile cu led au o durată de viață mai mare“, a explicat edilul. Altă reușită recentă este un parc cu bănci și teren de sport, o investiție de 70.000 de euro, în apropierea școlii.
În Vulpeni, mai sunt însă multe de făcut. Speranțele sunt legate de fondurile europene, cel puțin pentru rețele de apă și canalizare. Un asemenea proiect a mai fost făcut, însă nu a primit bani din cauza punctajului mic. Totodată, reprezentanții administrației locale au în plan și modernizarea drumurilor.
„Am așteptat foarte mult deschiderea noii sesiuni pentru depunerea de noi proiecte pe fonduri europene. Am depus în septembrie două proiecte în valoare de 2,5 milioane de euro pentru sistem de  apă și canalizare în comuna Vulpeni și un proiect de un milion de euro pentru modernizarea drumurilor de interes local“, a spus edilul. La nivelul comunei este și o grădiniță în lucru, construită pe bani de la Banca Mondială.

S-au pregătit de Sărbători

Lipsiți de grijile cotidiene sunt însă cei mici, care s-au pregătit pentru Sărbătorile de iarnă. Cu mic cu mare, l-au așteptat pe Moș Crăciun. La grădinița din Vulpeni, sunt două grupe de preșcolari, care au depus toate eforturile pentru a convinge că au fost cuminți și merită cadourile cerute.
„Copiii de la grădinița din Vulpeni vin din toate satele comunei. Sunt două grupe. La grupa mare sunt 20 de copii“, a spus profesoara Elena Stancu. Cei de la grupa mare scriau de zor pagini întregi cu litere, cifre, spuneau poezii și învățau cântece pentru serbare.
„Am scris litere. Am făcut doar două rânduri de A mare de la ață, albină. M-am pregătit cu o poezie pentru Moș Crăciun“, a spus Marius Dogaru. Fetele scriu cifrele. „Am scris cifra 2. Știu să fac și pe 1. M-am pregătit cu poezii și cântece. O să facem bradul pentru a-l primi pe Moș Crăciun“, a spus Medeea. Bradul perfect a fost desenat și colorat și pe planșe. „Am desenat un brad așa cum îmi doresc eu. Și pe altă planșă îl am pe Moș Crăciun. Costumul lui e roșu și sacul albastru. Vine de la Polul Nord. El aduce cadouri dacă știm să scriem. Îl aștept cu mare nerăbdare. Vreau să îmi aducă o mașină de curse cu telecomandă“, a spus Daniel, alt copilaș de la grupa mare.
Cei mici învață prin joc primele deprinderi pentru clasa pregătitoare. Absolvenții din Vulpeni devin ulterior elevi la liceele din Craiova și Balș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS