9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFac bani în străinătate cu instrumentele de la Liceul de Arte

Fac bani în străinătate cu instrumentele de la Liceul de Arte

Lucia Croitoru, directoarea Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova, a precizat că întâmpină dificultăți în recuperarea instrumentelor muzicale încredințate elevilor pentru studiu
Lucia Croitoru, directoarea Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova, a precizat că întâmpină dificultăți în recuperarea instrumentelor muzicale încredințate elevilor pentru studiu

Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova rămâne anual fără câteva instrumente muzicale. Elevii care pun mâna pe respectivele obiecte pleacă în străinătate cu ele și nu se mai întorc pentru a le returna. Conducerea unității școlare spune că situația este creată de lipsa unor prevederi legislative clare pentru a recupera aceste instrumente la timp.

Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova la clasele de muzică dă în folosință elevilor instrumente muzicale, în funcție de opțiunea făcută. Instrumentele muzicale sunt încredințate pe durata unui an școlar, însă în cazurile în care elevii părăsesc țara în timpul studiului, urma instrumentelor se pierde ușor. Conducerea unității spune că nu de puține ori s-a întâmplat ca elevii să ajungă să cânte în străinătate pe vase de croazieră sau chiar pe străzile din Italia.
„La începutul fiecărui an școlar le oferim elevilor profesori calificați și instrumente muzicale. Cu aceste instrumente muzicale avem foarte mari probleme. Deși se dau pe bază de act de identitate al părinților, de multe ori avem și surprize neplăcute, în sensul că instrumentele ni le aduc fie deteriorate la sfârșitul anului, fie nu ni le mai aduc deloc, pentru că sunt plecați din țară. De obicei, pleacă în străinătate în cursul anului școlar, fără să facă fișa de lichidare. Iau instrumentele muzicale și cântă pe vase de croazieră sau pe străzile din Italia“, a precizat Lucia Croitoru, directoarea Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. Managerul unității școlare spune că, și atunci când revin cu instrumentele muzicale uzate, nu există cadru legislativ să le impute uzura sau faptul că au fost utilizate în străinătate.

Viorile și chitarele, ușor de luat

În general, instrumentele muzicale pe care le recuperează greu sau pe care nu le mai pot recupera sunt viorile și chitarele. Acestea sunt, potrivit conducerii Liceului de Arte, și cele mai scumpe. Lipsa lor este vizbilă la sfârșitul anului școlar, când elevii trebuie să le predea.
„Cele mai multe probleme sunt la clasele mici, la învățământul primar. Elevii care pleacă cu părinții în străinătate sunt greu de găsit. Aceștia optează, în general, să studieze la vioară sau la chitară, care fac parte din instrumentele greu de achiziționat, pentru că sunt foarte scumpe. Noi ne dăm seama că lipsesc instrumentele în luna august când le cerem pentru verificări, reparații și lustruit. Întâmpinăm dificultăți mari să le recuperăm pentru că nu avem un control asupra părinților. Acum avem viori și chitare care lipsesc. Am mai avut și cazul unui elev de clasa a X-a care a plecat cu un fagot și nu s-a mai întors“, a mai spus directorul liceului din Craiova.
Unul din cazurile speciale a fost al unei familii cu cinci copii. Fiecare elev a luat câte un instrument, iar la sfârșitul anului școlar, potrivit directorului liceului nici un membru al familiei nu era de găsit pentru a se face lichidarea. În cele din urmă elevii au apărut, însă cu întârziere. Managerul liceului spune că nu poate lua nici decizia ca elevii care nu returnează instrumentele la timp sau care le returnează deteriorate să nu mai aibă dreptul în alt an școlar să mai primească în folosință alt instrument de studiu.
„Dacă nu le dăm instrumente, ne reclamă că nu respectăm legea“, a precizat Lucia Croitoru, directoarea Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. Un nou inventar pentru a stabili dacă în acest an școlar mai lipsesc instrumente muzicale va fi realizat în luna decembrie a acestui an școlar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS