Fost primar, condamnat pentru a doua oară

Fostul edil din Giurgița (dreapta) și contabilul -şef al primăriei au fost arestați preventiv în iunie 2011 (FOTO: GdS)
Autori


Judecătorii din Segarcea au hotărât vineri să-l condamne la cinci ani și jumătate de închisoare pe fostul primar din comuna doljeană Giurgița, acuzat că a păgubit primăria pe care a condus-o cu peste 1,5 milioane de lei.

Fostul primar din Giurgița, Valentin Mitrică, a fost trimis în judecată de procurorii din Segarcea în iunie 2011, alături de Marin Nica, fostul contabil-șef al comunei doljene. Cei doi au fost acuzați că au cheltuit ilegal peste 1,5 milioane de lei, aducând practic comuna Giurgiţa în pragul falimentului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au descris o debandadă în bugetul Primăriei Giurgiţa, din care primarul şi contabilul-şef cheltuiau banii fără nici o acoperire legală. Anchetatorii au descoperit, de exemplu, contravaloarea unor prestări servicii achitate din bugetul primăriei către doi angajaţi ai instituţiei, însă nu au fost găsite documente justificative pentru serviciile care ar fi fost prestate aceștia. De asemenea, anchetatorii au stabilit că angajaţii primăriei, în frunte cu edilul Mitrică, luau avansuri în numerar din casieria instituţiei, uitând să le restituie sau aducând banii înapoi cu mare întârziere. Tot din bugetul local au fost decontate excursii în Italia făcute în interes personal de unii salariaţi ai primăriei, ba chiar şi o taxă pentru studiile de masterat ale unui funcționar al primăriei. Până şi poliţa de asigurare de viaţă a primarului Valentin Mitrică – întocmită de soţia sa, Ileana Mitrică, a fost decontată tot din bugetul local.

Principalele acuzaţii ale procurorilor au vizat însă atribuirea directă, fără licitaţie, a mai multor lucrări de reparaţii sau investiţii decontate de la bugetul local. Spre exemplu, la corpul B al Şcolii cu clasele I-VIII din Giurgiţa s-au achitat de la bugetul local lucrări neefectuate, efectuate parţial sau necorespunzător de aproape 90.000 de lei către firma SC Sed Impex SRL Giurgiţa.

De asemenea, edilul din Giurgiţa a fost acuzat că a reuşit să construiască o toaletă din scândură pentru o grădiniţă din localitate cu suma de… 90.000 de lei.

Altă metodă prin care Mitrică şi Nica au fost acuzaţi că au prejudiciat bugetul comunei o constituie încheierea unor contracte vădit în dauna bugetului local, în sensul că primăria se obliga, în caz de neplată la termen a facturilor, la penalităţi de întârziere enorme, cuprinse între 1-5% pentru fiecare zi de întârziere.

În final, anchetatorii au mai explicat că, „prin neexercitarea în mod corespunzător a atribuţiilor de serviciu conferite prin fişa postului pentru învinuitul Nica Marin şi de prevederile Legii nr. 215/2001 pentru Mitrică Valentin, au fost create prejudicii însemnate bugetului local, în valoare totală de 1.553.097 lei“.


Inculpați judecați și rejudecați

În martie 2014, judecătorii din Segarcea a dat o sentinţă în dosarul în care cei doi inculpați au fost acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, printre care se numără delapidarea, abuzul în serviciu sau falsul intelectual.

Instanţa l-a condamnat pe Valentin Mitrică la șapte ani şi jumătate de închisoare, iar pe Nica – la șase ani şi jumătate de închisoare. În plus, inculpaţii au fost obligați să achite prejudiciul adus Primăriei Giurgița, suma totală de 1.553.097 de lei.

Cei doi inculpați au formulat apel împotriva hotărârii Judecătoriei Segarcea, iar, în martie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca judecătorii din Segarcea să rejudece acest dosar.

Judecătoria Segarcea s-a pronunțat pentru a doua oară vineri, 30 octombrie. De data acesta, Valentin Mitrică a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare, iar Marin Nica a primit o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare, pedepse din care se scade perioada cât inculpații au fost arestați preventiv, de pe 16 iunie 2011 și până pe 3 februarie 2012. De asemenea, instanța i-a obligat pe cei doi inculpați să achite prejudiciul adus Primăriei Giurgița și a menținut sechestrul pus pe o casă, pe un teren și un Ford Mondeo ale lui Valentin Mitrică. Ca și prima hotărâre, și cea de vineri poate fi atacată cu apel de inculpați și procurori.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 31 octombrie 2015

Actualitate

» Un singur extinctor folosit pentru stingerea incendiului din clubul Colectiv
» Festivalul Haiducilor i-a bucurat pe micuții craioveni
» Tragedia din clubul Colectiv: Șapte persoane decedate, încă neidentificate
» Firma care a realizat tratamentul fonoabsorbant la clubul Colectiv: Patronii au refuzat sa cumpere material ignifug pentru că era mai scump
» Incendiul din Clubul Colectiv: Zece răniţii de la Spitalul de Arşi, în stare gravă, alți șase dintre pacienţii de la Spitalul Universitar, în stare foarte gravă
» Președintele Iohannis despre incendiul din Clubul Colectiv: Sunt revoltat că o asemenea tragedie a fost posibilă în mijlocul Bucureştiului
» Un avion rusesc s-a prăbușit în Peninsula Sinai. Aeronava avea 224 de persoane la bord
» București: Parchetul General a preluat ancheta privind tragedia din Clubul Colectiv
» Cum a izbucnit incendiul din Clubul Colectiv. Declarațiile impresionante ale unor supraviețuitori
» București: Sute de persoane au donat sânge pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv
» București: Incendiu într-un club, soldat cu 27 de morţi și 146 de răniţi
» „Sarea în bucate“ şi „Bună dimineaţa, noapte bună“ la „Colibri“
» „Poveștile noastre, povestea Craiovei“
» Începe Săptămâna TRADEM
» Colocviile „Scrisul Românesc“ – un proiect cultural solid
» „Haimanaua“, la Craiova
» Scurtmetraje româneşti la primul festival de animaţie din Stockholm
» Premieră națională la Opera Română din Craiova
» Craiova sub ocupația germană

Dolj

» Brestei, cartierul suferinței
» Fost primar, condamnat pentru a doua oară
» Prof. univ. dr. Andrei Bondari, cinci decenii în slujba medicinei
» Apa de ploaie s-a infiltrat în facturile asociațiilor
» Datornici, nedatornici stau în frig
» Face pușcărie pentru un accident din 2007
» Întreruperi energie electrică de luni
» Condamnaţi pentru că au golit contul unei bătrâne
» „Produse domestice“ – teatru investigativ pe scena Naţionalului craiovean

Gorj

» CJ Gorj a pregătit drumurile pentru sezonul de iarnă

Sport

» Rugby – Noua Zeelandă a învins Australia şi a câştigat pentru a treia oară Cupa Mondială
» Fotbal – LPF anunţă măsuri obligatorii pentru cluburile din Liga I, pe perioada doliului naţional
» Tenis: Agnieszka Radwanska, prima finalistă de la Turneul Campioanelor
» Astra i-a luat Craiovei punctul cu mâna
» Voleibaliștii craioveni joacă pe terenuri străine
» Sâmbătă aflăm finalistele la Turneul Campioanelor
» Fotbalistele lui Pătrașcu încearcă să învingă vicecampioana
» CSU II Craiova, ţinută în şah de Minerul Motru (galerie foto)
» Gorjenii vizează punctele cu Voluntari
» Fotbal – Programe, clasamente, rezultate

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Legenda Călăreţului Singuratic
» Bancul zilei
» Turnul Eiffel a fost construit printr-o tehnologie inventată în România

Top