20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRadu Gogoşoiu, chitarist de excepţie la doar zece ani

Radu Gogoşoiu, chitarist de excepţie la doar zece ani

Radu Gogoşoiu iubeşte foarte mult muzica şi vrea să devină un chitarist cunoscut în toată lumea (Foto: Bogdan Grosu)
Radu Gogoşoiu iubeşte foarte mult muzica şi vrea să devină un chitarist cunoscut în toată lumea (Foto: Bogdan Grosu)

Are zece ani şi este pasionat de chitară. Radu Gogoşoiu cântă piese ale unor mari compozitori. Ia lecții de chitară clasică în particular deoarece în Craiova nu există o instituţie în care să se pregătească. A câştigat deja foarte multe premii atât la concursurile naţionale, cât şi la cele internaţionale.

Radu Gogoşoiu este elev la Şcoala „Mircea Eliade“, iar în timpul liber studiază în particular chitară clasică. În urmă cu trei ani a descoperit acest instrument, iar de atunci visul lui este să ajungă unul dintre cei mai buni interpreţi pe plan naţional, şi nu numai. Radu a câştigat deja mai multe concursuri la care a participat, iar acum se pregăteşte să reprezinte România în noi competiţii muzicale internaţionale. Din păcate, în Craiova, în afară de o competiţie de pian pe care o organizează anual Liceul de Arte „Marin Sorescu“ nu este promovată muzica instrumentală clasică la copii. „Ştiu ca acum doi ani s-a organizat un concurs de chitară clasică la Casa de Cultură «Traian Demetrescu». Din păcate, acesta nu s-a mai reluat. Nu înţeleg de ce nu este promovată cultura muzicală la copii şi adolescenţi, deși la şcolile craiovene sunt foarte mulţi copii de vârsta mea care studiază instrumente în particular. Nu acelaşi lucru se întâmplă, de exemplu, în Cluj şi în Bucureşti, unde se organizează audiţii publice, concursuri, spectacole şi cursuri de măiestrie. Mă pregătesc în particular cu doi profesori excepţionali, Mihai Ghenea, profesor al Liceul de Arte «Marin Sorescu» din Craiova, dar şi la București, unde merg împreună cu tata odată la două săptămâni pentru a lucra cu maestrul Stan Zamfirescu, cel mai bun interpret din România, membru al cunoscutului Trio Zamfirescu, dar şi profesor la Colegiul Naţional de Muzică «George Enescu». Am avut ocazia să urmez cursuri de măiestrie şi cu profesorii Constantin Andrei şi Cătălin Ştefănescu, şefii catedrelor de chitară clasică de la Conservatorul din Cluj, respectiv Conservatorul Bucureşti, dar şi cu profesorul universitar doctor Ştefan Trifan, din Cluj“, a spus Radu.

La cei zece ani, zece premii importante

La cei zece ani, a câştigat deja zece premii naţionale şi internaţionale, a avut şansa să cânte într-un spectacol la Sala Conservatorului din Cluj, iar în Bucureşti, la Clubul de Jazz. „În noiembrie voi merge la o nouă competiţie internaţională, în Bulgaria, la Pleven, după care în aprilie 2016 voi merge la Belgrad, în Serbia, la Guitar Art Festival, unul din cele mai importante concursuri pentru chitară clasică din Europa Centrală şi de Est“, spus Radu Gogoşoiu. Acesta îi calcă pe urme marelui talent craiovean Radu Ionescu, cu care a şi colaborat un an. Dintre cele mai importante premii obţinute de Radu am putea menţiona: în 2013, premiul 3 la Craiova la Concursul de Chitară Clasică, în 2014 – premiul I la Sibiu la concursul de chitară „De la Baroc la Rock“; premiul II la Severin International Guitar Festival; premiul II la Bucureşti la Concursul de Chitară Clasică „Talente în Afirmare“; premiul II la „Sinaia International Guitar Festival“; premiul I „Outstanding Performance“ la Cluj-Napoca, Transilvania International Guitar Festival; premiul III la Cluj-Napoca, „T.I.G.F“, festival la care a fost desemnat să cânte în Concertul de Gală organizat la Academia de Muzică din Cluj; premiul I la Bucureşti la Festivalul Internaţional al Tinerilor Chitarişti „Eduard Pamfil“, unde a cântat în Gala Concert, alături de câştigătorii celorlalte trei categorii de vârstă, pe scena Liceului „George Enescu“. Şi în 2015, premiile s-au strâns în repertoriul acestui copil: premiul II în Italia la „Concorso Europeo di Chitarra Classica Enrico Mercatali“, unde a fost primul concurent din România care a câştigat un premiu la această categorie de vârstă şi premiul I la Sinaia International Guitar Festival. Pe lângă aceste concursuri, Radu Gogoşoiu a avut şi o serie de proiecte muzicale.
Despre Radu Gogoşoiu profesorii cu care acesta se pregăteşte nu au decât cuvinte de laudă. „Este un băiat foarte ambiţios, extrem de talentat. Fără talent este practic imposibil să faci chitară clasică. La cei zece ani cântă deja excepţional piese clasice ale unor mari compozitori. Învaţă repede, învaţă foarte mult individual. Trebuie însă menţionat că familia acestui copil are un rol esenţial, face eforturi pentru cultivarea acestui talent, îl sprijină în ceea ce face“, a spus Mihai Ghenea, profesor la Liceul de Arte „Marin Sorescu“, din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS