9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCozi în prima zi de cazare în căminele studențești

Cozi în prima zi de cazare în căminele studențești

Sute de studenți au venit ieri, încă de la primele ore ale dimineții, să își ia în primire locurile de cazare în căminele Universității din Craiova. Chiar dacă repartizările s-au făcut în sistem electronic, tinerii tot nu au scăpat de stat la cozi. Pentru a intra în camere, mai întâi au fost nevoiţi să aștepte câteva ore bune la casierii ca să-și plătească chiria pe luna octombrie. Reprezentanții administrației căminelor au precizat că, pentru a evita aglomerația, studenții nu trebuie să vină toți la primele ore ale dimineții.

Anul acesta, Universitatea din Craiova are disponibile zece cămine pentru cazarea studenților. Prioritate la repartizări au cei din anii mai mari, care au la dispoziție două zile ca să-și ia locurile în primire. Conform cererilor depuse, sunt așteptați 1.906 tineri. Pentru a-și primi locul în cămin, fiecare student trebuie să plătească chiria pe luna octombrie. Procedura de încasare a taxei a creat din nou aglomerație în fața unităților de cazare. Studenții au aşteptat prin ploaie și vânt chiar și câteva ore înainte să vadă camerele în care vor locui. Reprezentanții administrației căminelor spun că aglomerația a fost creată de fluxul mare de studenți prezenți încă de la primele ore. „Până la ora 10.00 au fost cazați 461 de studenți, ceea ce înseamnă foarte mult, având în vedere faptul că avem două zile de cazare. Studenții trebuie să știe că le stăm la dispoziție în cele două zile în intervalul 8.00-18.00. Nu toată lumea trebuie să vină la prima oră, ca să nu se creeze aglomerație“, a precizat Emil Staicu, șef Serviciu Cămine și Cantine.

Mulți au venit pentru formalități

Aglomerație a fost la toate unitățile de cazare. O parte dintre studenți au venit cu bagajele, alții s-au prezentat doar pentru îndeplinirea formalităților. „Durează ceva până ne luăm locul în primire. Cred că ar trebui să mă cazeze, că aștept de mai bine de o jumătate de oră. Deocamdată nu am bagaje pentru că vreau să plec acasă. Voi aduce tot ce îmi trebuie după 1 octombrie. O să am nevoie de frigider, de televizor, de veselă pentru bucătărie. În rest, condițiile sunt bune. Confortul este creat și de administrarea proprie. Dacă facem curat, totul arată bine. Anul acesta cred că va fi un pic mai greu pentru că am auzit că se lucrează la grupurile sanitare. Sper să putem face baie“, a spus Alexandra Burlan, studentă la Geografie, cazată în căminul 1 din campusul de la Agronomie. Deoarece în căminele 1 și 2 din acest campus va fi șantier anul acesta, pentru că se lucrează la modernizarea grupurilor sanitare, taxa de cazare se micșorează, fapt care i-a bucurat pe tineri. „Vestea bună este că plătim cu 30 de lei mai puțin pe lună, ceea ce este bine. În rest, pentru prima zi de cazare am adus doar hainele, restul bagajelor le voi aduce pe parcurs. Mai am nevoie de un televizor și de un frigider“, a spus Nicolae Pasăre, student în anul III la Matematică-Informatică.

Cea mai mare aglomerație, în Lăpuș

Cea mai mare aglo­merație a fost la Căminul 10 din cartierul Lăpuș din Craiova, unitate de cazare care are 1.000 de locuri. Studenții stau în fiecare an la cozi mari ca să fie repartizați în camere, dar sunt de părere că așteptarea merită. „Sunt condiții bune. Plătim doar 175 de lei pe lună, mult mai puțin decât la gazdă, și avem bucătării, mașini de spălat. Ne trebuie doar un frigider și un televizor în cameră. Viața în cămin este foarte frumoasă. E distracție“, a spus Mariana Firu, studentă în anul III la Facultatea de Drept. În acest cămin locuiesc și studenți de peste hotare. „Sunt de o oră aici și mai aștept. Trebuie să plătesc taxa. Sunt în anul I la Inginerie Electrică“, a spus un tânăr din Serbia. Cazările continuă până mâine, zi în care sunt așteptați studenții din anul I. Nu mai puțin de 844 de boboci vor fi cazați anul acesta în cămine. Cei care nu se prezintă în aceste zile pierd locurile de cazare. În plus, reprezentanții administrației căminelor spun că studenții care aleg să rămână în cămine până la începerea anului universitar nu vor fi taxați pe zilele aferente lunii septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS