9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Tănase Simfonic, un spectacol unic

Maria Tănase Simfonic, un spectacol unic

Cântecele Mariei Tănase au răsunat vineri, 25 septembrie, în Sala Polivalentă din Craiova. Loredana Groza, Cvartetul Bălănescu, Agurida, Оrchestra Simfonică și Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia“ și Corul de Copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova, sub bagheta dirijorului Simona Strungaru, au dat naştere unei frumoase poveşti muzicale, ce a îmbinat folclorul de calitate cu muzica simfonică.
„Este un moment foarte emoţionant. Ne aflăm pentru a treia oară în Sala Polivalentă. Am făcut prima oară, acum doi ani, o fuziune rock-clasic. Acum un an am făcut pop şi clasic. Iată-ne în faţa celei mai mari provocări: folclor şi clasic. Este cu totul emoţionant pentru că omagiem o mare doamnă, Maria Tănase. Conceptul acestei seri se învârte în jurul personalităţii sale extraordinare. Ne-am inspirat din creaţia sa, din viaţa sa. Cei 150 de muzicieni de pe scenă aşteaptă să trăiască această experienţă alături de dumneavoastră. Este o seară pe care, cu siguranţă, n-o vom putea uita“, a precizat, în cuvântul de deschidere al serii, managerul Filarmonicii „Oltenia“, Vlad Drăgulescu.

Loredana, Maria Tănase în Sala Polivalentă

5.000 de oameni s-au bucurat de prestaţia artistică a celor 150 de muzicieni care au urcat pe scenă. Loredana Groza a fost Maria Tănase, iar melodiile care au făcut istorie au reînviat graţie intrepretării sale. „Este o mare onoare şi o mare şansă să vă pot cânta în această seară, în acest concert unic, Maria Tănase. Chiar în această zi de 25 septembrie s-a născut marea doamnă a cântecului popular românesc. Nimic nu este întâmplător! Ne-am adunat pentru a putea să aducem împreună un omagiu acestei unice, inegalabile voci, spirit românesc pur sânge. Mărie, asta e pentru tine!“. Şi acordurile melodiei „Mărie şi Mărioară“ au răsunat în Sala Polivalentă din Craiova. „Butelcuţa mea“, „Cine iubeşte şi lasă“, „Cât îi Maramureşul“ – melodii din creaţia Mariei Tănase, dar şi cântece interpretate de Loredana alături de trupa Agurida „Firicel de floarea albastră“, „Suflet de vânzare“ au fost oferite în dar spectatorilor din Sala Polivalentă.
Bucuria întâlnirii cu muzica folclorică, clasică, cu artişti de marcă, a fost împărtăşită deopotrivă de public şi muzicieni. „Nu pot să vă spun cât mă bucur pentru această seară extraordinară, această întâlnire. Asta e tot, o bucurie foarte mare“, a mărturisit Alexander Bălănescu, în vreme ce Loredana Groza a ţinut să precizeze: „Ai adus ceva inedit în muzica Mariei Tănase. Sunt bucuroasă că sunt împreună cu tine pe această scenă, împreună cu colegii tăi, cu toţi aceşti artişti minunaţi“. Împlinirea şi satisfacţia reuşitei a fost simţită şi la pupitrul dirijoral. „Pentru mine, ca orchestrator, a fost o provocare să aduc folclorul într-o formă simfonică şi sunt foarte bucuroasă că am reuşit să pătrund adânc în această lume“, a  precizat dirijorul Simona Strungaru.
„Excepţional !“, „O seară magică!“, „O aventură fantastică!“ au fost şi mărturisirile de la sfârşit ale publicului, care au caracterizat aventura muzicală „Maria Tănase Simfonic“ propusă de Filarmonica „Oltenia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS