9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContorul, motiv de deconectare din rețeaua CEZ

Contorul, motiv de deconectare din rețeaua CEZ

Stela Coteanu spune că a fost deconectată de la rețea, deși este la zi cu facturile (Foto: GdS)
Stela Coteanu spune că a fost deconectată de la rețea, deși este la zi cu facturile (Foto: GdS)

O clientă CEZ spune că a fost deconectată deoarece se afla în concediu când compania a vrut să-i schimbe contorul din apartament. Aceasta susține că nu a fost informată despre data și ora la care CEZ urma să înlocuiască aparatul și nici că va fi deconectată. Legislația reglementează deconectarea pentru neplata facturilor.

Pe adresa redacției GdS a sosit săptămâna trecută o nouă sesizare în legătură cu CEZ, furnizorul de energie electrică în Oltenia. Stela Coteanu ne-a relatat că locuința sa a fost deconectată de la rețea din cauză că nu a fost acasă când angajații CEZ voiau să-i înlocuiască contorul de curent din apartament. „Lucrez în învățământ, pe perioada de vară sunt în concediu, iar soțul meu a fost plecat din localitate. În lipsa noastră, am fost deconectați de la energia electrică. Am venit acasă și am găsit congelatorul dezghețat. Le-am dat telefon și mi-au spus că trebuia să fim la domiciliu pentru schimbarea contorului. Eu am fost la domiciliu de fiecare dată când s-a făcut citirea, dar de data aceasta nu am știut că se face schimbarea contorului. Avem un număr de telefon pe contractul încheiat cu ei. Puteau să mă sune, să le spun că nu sunt în localitate și ei să nu facă deconectarea! Ulterior am fost la ei, m-au reconectat și au schimbat și contorul. Am primit spre plată o factură de deconectare de 122,29 lei. Am fost nemulțumită, am făcut o reclamație telefonică și am cerut ca răspunsul să-mi fie comunicat prin poștă“, a declarat femeia, care a anunțat că este hotărâtă să meargă în instanță cu CEZ. După primirea sesizării, redactorii GdS au solicitat CEZ un punct de vedere referitor la această problemă, însă nu au primit nici un răspuns până la finalizarea acestui articol. Tot GdS a relatat anul trecut un caz în care locuința de vacanță a clientei CEZ Floarea Radu a fost deconectată „din cauza neasigurării accesului la contor în două perioade de facturare consecutive“ („Deconectările CEZ, obligatoriu cu preaviz recomandat“ – 2 decembrie 2014). Și în acel caz, clienta reclama că nu a fost informată când trebuia să fie prezentă acasă pentru citirea contorului.

Ce spune legislația în domeniu

Până când CEZ va clarifica problema deconectării din cauza contoarelor, vă putem cita câteva prevederi din legislația privind furnizarea energiei electrice. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis la sfârșitul anului trecut Ordinul nr. 64/2014, prin care aprobă Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali. Potrivit acestuia, furnizorul are dreptul „să aibă acces în incinta clientului final la grupurile de măsurare, pentru verificarea instalației de alimentare cu energie electrică și verificarea respectării prevederilor contractuale“ (art. 52, lit. c). Furnizorul are dreptul (art. 52, lit. d) „să întrerupă furnizarea energiei electrice, în condițiile art. 59”. Printre aceste condiții nu se regăsește însă și posibilitatea deconectării din cauză că furnizorul nu are acces în locuința clientului pentru schimbarea contorului. Ordinul ANRE nr. 88/2015 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clienții casnici și noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanță (FUI). Conform ANEXA 4 (art. 6.4, alin 15), FUI are obligația „să pună la dispoziția clientului mai multe modalități de comunicare a facturilor și a informărilor/notificărilor/comunicărilor, printre care și comunicarea pe cale electronică“. Totodată, FUI poate întrerupe energia electrică pentru neplata facturilor (art. 7). Clienta care a făcut sesizarea spune că nu se încadrează aici, pentru că plătește facturile la zi, prin debit bancar. La final, CEZ trebuie să clarifice două aspecte în legătură cu această problemă: cum a comunicat data și ora la care va face înlocuirea contorului; cum a comunicat preavizul de deconectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS