10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO zi din viața unui agricultor din Grădinari

O zi din viața unui agricultor din Grădinari

Dumitru Condoiu este un legumicultor din Grădinari, județul Olt. Consătenii îl știu om gospodar și plin de viață. În vizita pe care i-am făcut-o, ne-a povestit despre munca sa și despre satisfacțiile pe care le are după o muncă asiduă pe tot parcursul anului.

Ne așteptau cu poarta larg deschisă. „Măi, da repede venirăți! Credeam că acum plecați din Craiova… Eu sunt nea Mitică!“, spune bărbatul, care ne întâmpină ospitalier în pragul porții, zâmbind mereu și făcând glume.
Ne aflăm în comuna Grădinari, din județul Olt, renumită pentru legumicultorii care duc mai departe tradiția grădinăritului. În curtea îngrijită a familiei Condoiu, zeci de lădițe puse una peste alta așteaptă să fie umplute cu ardei capia proaspăt recoltat. Cum intrăm pe poartă, în partea stângă ni se arată ochilor o grădiniță de flori cu mulți trandafiri și o casă albă cu ferestre vișinii, impozantă, înălțată pe două niveluri și cu ghivece de flori pe verandă.
Dumitru Condoiu este cunoscut în comună drept nea Mitică. La cei 55 de ani ai săi, muncește de dimineața până noaptea târziu. Ne poftește în gospodărie să-i vedem solariile și plantația de pomi fructiferi. Împreună cu soția sa, Maria, cultivă legume pe mai bine de un hectar și jumătate de pământ, atât în solarii, cât și în câmp.

Nea Mitică, legumicultor de o viaţă întreagă

Nea Mitică se consideră legumicultor de o viață întreagă. „Practic agricultura de când m-am născut, că eu aici m-am născut. Dar când a fost cu comunismul, am lucrat în alte domenii de activitate. După ce s-a reîmproprietărit lumea, după câțiva ani, am revenit aici, că mi s-a părut mai pe inima mea“, povestește Dumitru Condoiu.
Pentru nea Dumitru, ziua începe la ora 5.30. Cu un umor fantastic și un farmec specific oltenesc, nea Mitică povestește cum arată o zi din viața sa de legumicultor din Grădinari. „Pe la 5 și jumătate sună ceasul și ne bem cafeaua, că eu sunt mai somnoros și nu pot să intru în activitate până nu beau o cafea. După aia dăm la animale, că ele trebuie aranjate prima dată, să-și bea și ele cafeaua, și după ce le-am aranjat, la prima oră a dimineții ne începem activitatea în solarii, care ține până spre ora 10.30-11.00, cât ne permite timpul“, povestește agricultorul. În jurul orei 11.00, afară sunt 30-32 de grade Celsius, iar în solarul înalt și aerisit temperatura ajunge spre 50-55 de grade, după cum spune omul. Intrăm în solar, ca să ne convingem, iar aerul e irespirabil din cauza înăbușelii. După ora 10.30-11.00, Dumitru Condoiu și soția intră în câmp, unde are și mai multe legume cultivate decât în solarii. Spre seară, iarăși revin în solarii, dar pentru puțin timp, pentru că este și mai cald ca peste zi. Seara, familia hrănește din nou animalele, iar după ce se întunecă bine oamenii intră în casă. La 22.00-22.30 servesc masa de seară, după care mai stau de vorbă sau la televizor. Nea Mitică spune că se pune la somn după ora 23.00, pentru a o lua de la capăt a doua zi dimineață, înainte de răsăritul soarelui.
În curtea imensă, pe lângă vila impozantă se mai află grajdurile animalelor, o curte de păsări și în spate, lângă solarul înalt, se întinde o plantație de pomi fructiferi. Crengile perilor stau să se frângă sub greutatea fructelor, iar caișii fără fructe la vremea aceasta a anului au frunzele mari, de un verde închis, semn că sunt bine îngrijiți de gospodar. Dumitru Condoiu spune că a muncit 15 ani ca să aducă gospodăria la nivelul actual.

Munceşte pământul împreună cu soţia

Muncește pământul împreună cu soția sa, Maria, în vârstă de 50 de ani. Cât stăm în gospodăria familiei Condoiu, Maria – o femeie mică de statură și la fel de zâmbăreață ca și soțul ei – aleargă de colo-colo, ca o zvârlugă, ba la bucătărie să gătească, ba la oamenii din câmp să vadă ce mai fac, ba prin curte cu diverse treburi. Abia o oprim două minute, să ne spună povestea ei. Dacă ar fi să o ia de la capăt, și-ar dedica viața tot grădinăritului: „Muncim mult. Facem grădinărit cam 12 ore pe zi. Eu pot să spun că mi-am făcut casa cu banii de pe grădină, fetele le-am ținut la facultate cu banii de pe grădină. Am economisit, de fapt ne-am străduit, că ei nu sunt foarte mulți bani, dar ne-am gospodărit“, spune Maria Condoiu. Ea consideră că lucrul cel mai greu la grădinărit este să produci răsadul, din cauză că sunt tot felul de boli și dăunători. Lor li s-a întâmplat să trebuiască să pună sămânță de câteva ori într-o iarnă, până au făcut răsad propice pentru a fi plantat în solarii și în câmp.
Cel mai greu moment din viața lor de legumicultori, din câte spune nea Mitică, este legat de grindina care s-a abătut asupra comunei Grădinari în urmă cu câțiva ani, când au fost distruse complet toate solariile și chiar și acoperișurile multor case.

Au clienți siguri pentru marfă

Nea Mitică nu stă cu ardeiul și cu gogoșarii pe marginea drumului, cum fac alți consăteni de-ai săi. El are cunoștințe care au magazine sau sunt intermediari peste tot în țară, care cumpără de la el de ani buni și știu că legumele lui sunt de calitate. „Mie îmi convine ritmul ăsta, că la mine în familie nu are cine să meargă la piață ca să vândă marfa“, spune bărbatul.
Cei doi gospodari câștigă din grădinărit aproximativ echivalentul unui „salariu mediu pe economie. Câștigăm cam 2.000 de lei pe lună de fiecare, eu și nevastă-mea, dacă împărțim câștigul pe tot anul. Că noi din astea cinci luni cât facem grădinărit trebuie să trăim tot anul“, mai spune legumicultorul.
Nea Mitică are de lucru tot timpul anului în solar. În toamnă, imediat ce dă bruma, eliberează terenurile, apoi mai în iarnă cultivă în solarii ridichile de lună, ceapa verde, salata, pe care le vinde în primăvară, la începutul lunii martie.
Agricultorul din Grădinari spune că are în gospodăria sa toate condițiile pe care le au alții la oraș (apă curentă, încălzire centrală pe lemne, baie în casă, cu excepția gazelor, care nu există), dar traiul la țară este mult mai bun decât cel din aglomerările urbane, susține nea Mitică, plin de optimism și mulțumit de viața sa de la țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS