14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPilotul Mihnea Duțescu, hărțuit de polițiști?

Pilotul Mihnea Duțescu, hărțuit de polițiști?

Cercetat în două dosare penale de conducere cu permisul suspendat, Mihnea Duțescu, pilot în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă, susține că, de fapt, este „vânat“ de polițiștii de la Rutieră din Craiova. În replică, oamenii legii spun că nu au făcut altceva decât să aplice legea.
Gazeta de Sud scria în ediția din 29 august, în articolul „Pilotul Mihnea Duțescu, prins fără permis“, că Mihnea Duțescu, pilot în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă, este cercetat pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având permisul suspendat.
Să vedem, mai întâi, ce spune Mihnea Duțescu, prin avocata Stoian Gheorghița. „Susținerea poliției că aș fi circulat fără permis de conducere, joi seară (4 august – n.r.) la ora 23.30, nu este fondată. În realitate, între mine, Duțescu Mihnea Daniel, și șeful Poliției Rutiere, domnul Zuican Emil, există o stare conflictuală de mai mulți ani“, susține Mihnea Duțescu. Cum s-a ajuns în această situație? Aflăm tot de la Duțescu, care spune că, în urmă cu câțiva ani, șeful Biroului Rutier Craiova ar fi determinat agenții din subordinea sa să-i întocmească un dosar penal. În septembrie 2013, printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Craiova, Mihnea Duțescu a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice. Alți doi inculpați din dosar, Dumitru Tudor și Andreea Mirigel, au primit aceeași pedeapsă, însă pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă. Hotărârile au fost însă contestate la CEDO, procedurile fiind, în prezent, în derulare.
Ajungem în luna iunie, când Mihnea Duțescu a primit două sancțiuni – amenzi și câte șase puncte de penalizare. „Am început să fiu hărțuit de organele de poliție, care mi-au aplicat două amenzi contravenționale pentru motive nereale, cum ar fi acela că nu aș fi avut prins bine numărul de înmatriculare la autoturismul Ferrari. După prima contravenție aplicată, am contestat procesul-verbal, contestația făcând obiectul dosarului nr.14470/215/2015. La câteva zile, poliția m-a oprit din nou și mi-a întocmit alt proces-verbal cu același conținut ca primul, reținând că nu aș fi purtat centura de siguranță și nu aș fi avut montată plăcuța de înmatriculare în locurile stabilite“, a explicat Duțescu.
Și această sancțiune a fost contestată, pe rolul Judecătoriei Craiova fiind înregistrat dosarul nr. 15069/215/2015. „Ambele procese-verbale au fost contestate în instanță în termen legal, iar măsurile dispuse de poliție, inclusiv punctele de penalizare, se suspendă până la soluționarea irevocabilă a dosarelor“, a adăugat Duțescu.

Două dosare pentru conducere cu permisul suspendat

Pe 4 august, același Du­țescu a fost oprit din nou de polițiștii de la Rutieră, care au constatat, după verificarea în baza de date, că avea permisul suspendat pentru că acumulase 15 puncte de penalizare. Oamenii legii i-au reținut permisul de conducere și i-au întocmit un dosar penal. Asta deși, după cum susține Duțescu, le-a prezentat certificatele de grefă prin care a demonstrat că a contestat sancțiunile primite în iunie. După trei săptămâni, pe 27 august, s-a lăsat cu scandal. „În timp ce șoferul meu conducea autoturismul Ferrari, am fost opriți de un prim echipaj de poliție pe Calea București. Șoferul meu a fost legitimat, a prezentat documentele și a fost lăsat să plece. Când am ajuns la domiciliul meu de pe strada Unirii, am fost înconjurat de poliție și mascați, care m-au încătușat cu mâinile la spate, producându-mi leziuni, și m-au obligat să merg la Secția de Poliție nr.3. Consider că dreptul de a conduce în acest moment nu poate fi suspendat, luarea unei asemenea măsuri este un abuz pe care îl vor lămuri organele competente“, a încheiat Mihnea Duțescu.

Ce spun polițiștii

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj spun că lucrurile au stat altfel.
În noaptea de 4 august, o persoană a sunat la 112 și a anunțat că un autoturism BMW face derapaje în sensul giratoriu de pe strada Henry Ford. Polițiștii au plecat spre locul indicat, însă, între timp, au fost anunțați că aceeași mașină a fost observată făcând derapaje în sensul giratoriu de la km 0 al municipiului Craiova. În final, autoturismul BMW, care era condus de Mihnea Duțescu, a fost oprit de alt echipaj de polițiști care l-a amendat pe șofer cu 1.000 de lei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, oamenii legii au reținut permisul șoferului și au deschis pe numele lui un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul cu permisul suspendat.
Ulterior, pe 27 august, la ora 23.30, un echipaj de la Secția 3 a observat la intersecția străzilor Spania și Împăratul Traian un autoturism Ferrari 458 Italia, iar la volanul acestuia l-au recunoscut pe Mihnea Duțescu, despre care știau că are permisul de conducere suspendat. Polițiștii spun că șoferul a refuzat să oprească, motiv pentru care a fost urmărit, prins și imobilizat. „Cel în cauză nu s-a conformat semnalelor polițiștilor, astfel că s-a procedat la urmărirea acestuia pe străzile Împăratul Traian, Tudor Vladimirescu și Anul 1848. Din cauza faptului că acesta nu a oprit la semnalele acustice și luminoase, s-a solicitat sprijinul și altor echipaje de poliție. S-a reușit blocarea autoturismului în cauză, pe strada Unirii, de către un echipaj al Serviciului de Acţiuni Speciale Dolj, moment în care șoferul a fost imobilizat și condus la sediul unității de poliție pentru audieri“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj. Oamenii legii susțin că, într-adevăr, inițial, când a fost oprit în trafic pe Calea București, autoturismul Ferrari era condus de altă persoană.

Ce spune legea

De asemenea, reprezen­tanții IPJ Dolj mai spun că Mihnea Duțescu are dreptate doar pe jumătate în ceea ce privește aplicarea legii. Potrivit Codului Rutier, suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile se dispune, printre altele, și dacă șoferul a adunat 15 puncte de penalizare. Hotărârea de suspendare a dreptului de a conduce se comunică șoferului în termen de zece zile de la data constatării ultimei contravenții.
În această situație, șoferul are două variante: ori predă permisul în termen de cinci zile de la primirea înștiințării, ori contestă sancțiunile primite în instanță. Dacă nu predă permisul în termenul de cinci zile, perioada de suspendare se majorează cu 30 de zile.
Codul Rutier mai spune că, într-adevăr, contestarea în instanță a sancțiunilor suspendă executarea amenzilor și a sancțiunilor complementare, cum ar fi punctele de penalizare, până la data pronunțării unei hotărâri judecătorești.
Polițiștii doljeni susțin că Duțescu mai avea de făcut un lucru ca să fie în legalitate. Potrivit aceluiași act normativ, dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie se prezintă de contravenient la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care va efectua mențiunile în evidențe și îi va restitui permisul de conducere. Asta înseamnă că Duțescu ar fi trebuit să ducă la poliție cele două certificate de grefă, iar în baza lor, oamenii legii menționau în baza de date că sancțiunile cu pricina au fost contestate în instanță.
Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, atât pe 4 august, cât și pe 27 august, Duțescu figura în baza de date cu permisul suspendat, motiv pentru care i-au fost întocmite cele două dosare penale. Rămâne de văzut dacă procurorii craioveni sunt de acord sau nu cu probele polițiștilor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova urmând să dea o soluție în cele două dosare.

Plângeri împotriva polițiștilor

Avocata Stoian Gheorghița a mai precizat că, în noaptea de 4 august, Duțescu a fost lipsit de libertate timp de cinci ore de către polițiști, care nu îl cercetau încă în vreun dosar penal: „Pentru acest lucru, am formulat împotriva celor doi agenți de poliție, precum și împotriva șefului Poliției Circulație, plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Plângerea penală face obiectul dosarului nr.7557/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS