20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSeceta a produs pagube de milioane de lei în agricultură

Seceta a produs pagube de milioane de lei în agricultură

Porumbul, grav afectat de secetă
Porumbul, grav afectat de secetă

Direcţia Agricolă Gorj a centralizat o parte din situaţiile privind culturile agricole afec­tate de seceta instalată în urmă cu două luni. Din da­­tele transmise de comisiile special constituite la nivelul fiecăreia din cele 70 de localităţi ale judeţului Gorj rezultă că au fost afectate de secetă 1.882 de hectare de terenuri cultivate.
Valoarea estimată a pagubelor produse de seceta puternică este de 2,63 milioane de lei. Potrivit Direcţiei Agricole Gorj, cea mai afectată de secetă este cultura porumbului. Sunt afectate între 50% şi 100%, în total 1.533 de hectare, valoarea pagubelor fiind de 2,12 milioane de lei. Mai sunt afectate în proporție de sută la sută 40 de hectare plantate cu soia, pagubele fiind de 160.000 de lei. La culturile de floarea-soarelui sunt afectate în proporție de 90% 52,5 hectare, pagubele fiind de 90.000 de lei. La lucernă, 57 de hectare sunt afectate între 30% și 60%. Pagubele au fost estimate la 163.800 de lei.

Peste 200 de hectare de păşune, afectate

Potrivit specialiştilor Di­­rec­­ţiei pentru Agricultură Gorj, au mai fost afectate în pro­porție de sută la sută 200 de hectare de păşune, paguba înregistrată fiind de 98.000 de lei.
Datele centralizate până acum au fost transmise deja Ministerului Agriculturii şi pentru Dezvoltare Rurală.
„Având în vedere seceta instalată în perioada iunie – august, fermierii trebuie să se preocupe şi să acceseze oportunităţile de finanţare acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, în vederea refacerii structurii secundare de irigaţii. Numai anul acesta sunt disponibile pe componenta refacerea structurii secundare de irigaţii 218 milioane de euro. Pe întreaga perioadă, bugetul alocat în acest scop este de 435,2 milioane de euro. Seceta instalată la nivelul judeţului Gorj punea în pericol înfiinţarea culturilor de toamnă. Este vorba de rapiţă şi cereale păioase pe o suprafaţă de 11.000 de hectare. Având în vedere ultimele precipitaţii căzute, în medie de 50 – 60 de litri pe metrul pătrat, s-a putut trece la realizarea arăturilor care mai erau de efectuat după recoltarea păioaselor. Până la această dată a fost arată o suprafaţă de 600 – 650 de hectare, din păcate foarte puţin, dar se va recupera în perioada următoare“, potrivit lui Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS