19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcul „Romanescu“ riscă să piardă o parte din finanțarea europeană

Parcul „Romanescu“ riscă să piardă o parte din finanțarea europeană

Reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“ ar putea să nu fie gata la timp și să piardă o parte din finanțarea europeană (Foto: Arhiva GdS)
Reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“ ar putea să nu fie gata la timp și să piardă o parte din finanțarea europeană (Foto: Arhiva GdS)

Parcul „Romanescu“ riscă să nu fie gata până la sfârșitul anului și să piardă o parte din finanțarea europeană. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Factualitate“, difuzată miercuri seară la Alege TV, de către primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Edilul a vorbit și despre situația de la Waterparkul din Lunca Jiului, dar și despre parcul de agrement pe care municipalitatea vrea să îl realizeze printr-un proiect transfrontalier, pe tronsonul III al Canalului Cornițoiu.

Parcul „Nicolae Romanescu“, unul dintre cele mai de preț obiective ale Craiovei și nu numai, ar putea să nu fie gata până la sfârșitul anului. Primarul Lia Olguța Vasilescu a explicat la Alege TV că proiectul trebuie executat în doar patru luni, în condițiile în care nici măcar nu a fost stabilit încă un câștigător dintre cei cinci ofertanți. Printre altele, cele mai dificile lucrări de executat sunt cele din fier forjat.
„Sunt șanse, din păcate, ca acest proiect să nu se termine până la sfârșitul anului. S-au cerut niște clarificări pe caietul de sarcini, am cerut proiectantului să revadă toată documentația în ceea ce privește camerele video, s-a refăcut documentația. Nu am vrut să ajungem la o contestație la final, pentru că asta ar însemna blocarea acestui proiect. Am spus să îl facem foarte bine de la început. Această licitație are o procedură foarte bună, cea electronică. După ce s-au depus ofertele financiară și tehnică și după ce se trece de oferta tehnică, se va intra din nou la o licitație electronică și va rămâne cel mai mic preț. Cred că atunci când se face licitație electronică și nimeni nu știe cât licitează celălalt și se ia cel mai mic preț, nu ar mai trebui să fie nici un fel de dubii. (…) Teoretic, primăria poate suporta diferența care ar rămâne dacă se pierde finanțarea europeană. Practic, ar fi bine să nu. E adevărat că ne-am apucat destul de târziu de el. Cred că prin 2013 am început să demarăm toate formalitățile. (…) Avem un singur risc: este vorba de stâlpi, care trebuie turnați în patru luni, este vorba despre gardul de fier forjat. E destul de complexă investiția“, a explicat primarul.

Caiet de sarcini internațional pentru hipodrom

Olguța Vasilescu a vorbit și despre hipodromul din parc, pentru care se așteaptă o hotărâre de guvern pentru ca el să treacă în administrarea municipalității. Primarul a explicat că își dorește ca acesta să nu fie reabilitat „pe genunchi“, ci că trebuie găsite soluții care să îl facă să redevină ceea ce era odată. „Hipodromul din Craiova a fost al doilea ca mărime și importanță după Londra. Ca să nu speculezi o asemenea bijuterie, este mare păcat. Nici nu vrem să ne batem joc de el, să facem grajdurile pentru cai și câteva băncuțe acolo. Poate o să ne gândim chiar la o concesiune pentru o firmă internațională care se ocupă cu așa ceva. Hipodromurile nu trăiesc din biletele pe care le plătesc cei care intră la spectacole, ci trăiesc mai mult din pariuri. (…) Dacă am reuși să intrăm cu el în circuitul internațional, asta ar însemna o dezvoltare spectaculoasă în zona de servicii, în cea hotelieră. Cei care vin să parieze sume foarte mari sunt, în general, oameni foarte bogați, care vin să facă și alt tip de investiții în Craiova. Din cauza aceasta, vrem să îl analizăm foarte bine, vrem să facem un caiet de sarcini internațional“, a mai spus edilul.

„Vreau foarte mult să putem să preluăm Castelul Fermecat“

O problemă adusă în discuție, tot legată de parc, a fost cea a proprietăților private din acest perimetru. Vorbim despre cele trei localuri din incinta parcului, care trebuie să se alinieze și ele anumitor cerințe. „Prin PUZ-ul parcului, am pus niște criterii care trebuie să fie respectate. Așa cum s-a întâmplat în zona Centrului Istoric, unde ne-am întâlnit cu proprietarii și le-am explicat cum trebuie să arate casele, același lucru va trebui să îl facem și în Parcul «Romanescu». Eu nu vă ascund că vreau foarte mult să putem să preluăm Castelul Fermecat. Este clar că proprietarul nu mai poate să facă nici un fel de investiții și riscă să se prăbușească. Mai este Debarcaderul care, din punctul meu de vedere, este o rușine pentru Parcul «Romanescu», arată foarte urât și se mănâncă foarte prost. Așa cum este, nu are ce să caute într-un parc medaliat cu aur la Paris. Și, iarăși, Ciobănașul, restaurant care are nevoie de foarte multe reconsolidări, de refăcut fațada, de schimbat mobilierul. Noi am spus că, în momentul în care vom intra cu reconstrucția parcului, ne vom întâlni și cu proprietarii. De altfel, le-am transmis de un an că trebuie să se gândească la acest lucru, pentru a începe să demareze lucrările. Partea proastă este că toți proprietarii care dețin aceste investiții foarte frumoase și reprezentative au probleme, la ora actuală. Va trebui să facă urgent ceva, să vândă dacă nu pot să se integreze. Altfel, vom fi nemiloși“, a explicat Lia Olguța Vasilescu, vorbind despre amenzile la care pot fi supuși cei care nu se conformează cerințelor.

Despre Waterpark și Dracula Park

Există, totuși, șanse ca alt proiect cu emoții să fie gata până la finele anului. Este vorba despre Waterparkul din Lunca Jiului, realizat și el din fonduri europene, unde procurorii anticorupție au descins anul trecut pentru a ridica mai multe documente, susținând că mai multe lucrări sau servicii fictive ar fi fost introduse pentru decontare. „La Waterpark sunt încă destule lucruri de descurcat cu firmele respective. Nu aș vrea să intru în bucătăria lor, pentru că acolo este o neînțelegere între firme, a fost de la început. Sperăm că firma care a fost cea mai importantă în acest consorțiu va reuși să depășească problemele și să finalizeze proiectul. Noi nu am întrerupt finanțarea decât până la perioada la care am primit expertiza. Când am primit-o și am văzut că este în regulă, am dat drumul în continuare la finanțare și noi sperăm că se va încheia până la sfârșitul acestui an. Discutam, zilele trecute, pe ce mai este încă deficitară Craiova. Este deficitară pe zona de ștranduri și pe cea de parcuri de distracții“, a declarat primarul. Legat de acest lucru, autoritatea locală vrea să realizeze un parc de distracții, după cum a relatat GdS în mai multe rânduri, pe tronsonul III al canalului Cornițioiu, în zona Bisericii Greco-Catolice de pe Calea Severinului. Realizarea Dracula Park, așa cum ar urma să se numească acest parc de agrement, se dorește a fi realizat pe un proiect transfrontalier cu orașul Plevna din Bulgaria. Pe același proiect, municipalitatea vrea să încerce achiziționarea unor titicare, trenulețe care ar merge de la Dracula Park până la Parcul „Romanescu“, cu oprire în zona Centrului Istoric. De asemenea, ar putea fi prinse în această serie de investiții și mai multe utilaje pentru deszăpezirea și curățarea Centrului Istoric.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS