14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInvestiții în drumuri și școli la Corlățel

Investiții în drumuri și școli la Corlățel

Lucrările la școala din Corlățel, finalizate înainte de termen
Lucrările la școala din Corlățel, finalizate înainte de termen

Autoritățile locale au decis să asfalteze complet drumul care leagă Corlățel și Valea Anilor, cele două sate ale comunei mehedințene Corlățel care au 1.600 de locuitori. Și școala din localitate a fost recent reparată, cu ajutorul fondurilor UE.

Localitatea Corlățel din județul Mehedinți are acum doar jumătate din populația pe care o avea în anii ‘70. Au rămas mai mult bătrânii, care se ocupă de agricultură, după cum ne-a povestit Sever Stănciulescu, viceprimarul comunei Corlățel.
„Acum 40 de ani, comuna noastră avea circa 3.800 de locuitori. Ultimul recensământ arată că mai sunt aproximativ 1.600 de locuitori. Au rămas mai mult bătrânii să facă agricultură, iar tinerii s-au îndreptat spre oraș. Comuna este atestată documentar din anul 1856 și se compune din satele Corlățel și Valea Anilor, având o suprafață agricolă de peste 4.600 de hectare. Oamenii cultivă plante de câmp, legume și au plantații pomicole și viticole. Sunt peste 850 de hectare de grâu, 900 de hectare de porumb, 450 de hectare de pomi (meri, vișini), 45 de hectare de legume și 40 de hectare de viță-de-vie“, a detaliat viceprimarul. După 1990, suprafețele agricole au fost retrocedate foștilor proprietari.

Drumuri mai bune pentru legumicultorii din Valea Anilor

Administrația locală a început să asfalteze drumurile
Administrația locală a început să asfalteze drumurile

Recent, autoritățile locale au luat inițiativa modernizării celor șapte kilometri de drum comunal care leagă satele Corlățel și Valea Anilor.
„Drumul face legătura între DJ 606 și DN 56. Lucrările de asfaltare, în valoare de 4,16 milioane de lei, au demarat în 2014. Am turnat deja primul strat de asfalt pe un tronson de trei kilometri, rămânând ca în cursul acestui an să continuăm cu al doilea strat de asfalt și cu modernizarea restului de patru kilometri. Acest drum este foarte important, pentru că oamenii din Valea Anilor cultivă mari suprafețe de legume și își valorifică produsele la piețele din Vânju Mare, Drobeta Turnu-Severin și Calafat. Lucrările sunt executate din fonduri proprii (150.000 de lei) și de la guvern“, a mai spus viceprimarul Stănciulescu. Tot în Valea Anilor, oamenii aveau probleme cu pârâul Drincea, care în timpul ploilor ieșea din matcă și inunda gospodăriile. În consecință, s-au luat măsuri.
„După inundațiile din 2012, Consiliul Local (CL) Corlățel a luat legătura cu Consiliul Județean (CJ) Mehedinți și împreună cu cei de la Direcția Apelor au efectuat lucrări de excavare pe 500 de metri în amonte și în aval pentru regularizarea cursului de apă. După executarea lucrărilor nu am mai avut probleme cu inundațiile, deși am avut precipitații abundente“, a explicat Stănciulescu.
Oamenii rămași în localitate sunt muncitori și au înaintași care le fac cinste. În Primul Război Mondial, mulți dintre bunicii lor au căzut pe front. În memoria lor, autoritățile au ridicat în 1933 un monument pe care sunt gravate numele eroilor căzuți. Și bunicul viceprimarului Stănciulescu, Mihai Stănciulescu, este unul dintre ostașii căzuți la datorie. Monumentul amplasat în centrul comunei are alături un foișor și o fântână, unde drumeții însetați își pot potoli setea în zilele toride de vară. Pe soclu este așezată o statuie din bronz înfățișând un soldat în luptă, iar pe una dintre părți a supraviețuit stema României din perioada interbelică, cu vulturul și coroana regală.
Printre investițiile recente din localitate se mai numără reparațiile și modernizare școlii cu clasele I-VIII, cu ajutorul fondurilor UE: a fost înlocuit acoperișul, s-au făcut finisaje interioare și exterioare, a fost înlocuit parchetul și tâmplăria. Totul a costat circa 540.000 de lei și a fost realizat înainte de termenul stabilit. În consecință, cei 170 de elevi ai școlii vor avea o surpriză în toamnă, când vor reveni la cursuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS