20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Dirijorul Matei Corvin din Africa de Sud, pe scena Filarmonicii „Oltenia”

Craiova: Dirijorul Matei Corvin din Africa de Sud, pe scena Filarmonicii „Oltenia”

Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia” prezintă vineri, 12  iunie, de la ora 19.00, un concert dirijat de Matei Corvin din Africa de Sud. În programul serii se regăsesc două lucrări celebre, Uvertura operei “Ruslan şi Ludmila” de Mihail Glinka şi “Coppélia” (selecţiuni  din muzica baletului) de Léo Delibes. Violonistul Francesco Ionaşcu va conecta publicul la verva sarcastică a „Concertului nr. 1 pentru vioară şi orchestră”, op. 77 de Dmitri Şostakovici.

Născut în România, în anul 1953, şi fiind elev eminent al Liceului de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti, la clasa de flaut a profesorului Virgil Frâncu, Matei Corvin a desfăşurat o bogată activitate muzicală, începând să înregistreze pentru Radio-Televiziunea Română încă din perioada parcurgerii studiilor liceale. În anul 2001, i s-a decernat Titlul de Doctor în domeniul filosofiei muzicii (la Universitatea din Cape Town). De asemenea, valorosul muzican a fost numit director muzical şi prim-dirijor al Orchestrei “Sinfonia” din Cape Town, director muzical al Orchestrei simfonice a Universităţii din Stellenbosch. În anul 2004, sub conducerea muzicianului Matei Corvin, Orchestra simfonică a Universităţii din Stellenbosch a câştigat Titlul de Cea mai bună orchestră simfonică, valorosul ansamblu fiind selectat (dintr-un număr de 46 de orchestre profesioniste concurente), să susţină concertul de gală al prestigiosului Festival organizat la Tygerberg (Cape Town, Africa de Sud).

Francesco Ionașcu s-a născut într-o familie de muzicieni la 21 decembrie 1991 la Veneţia. A început studiul muzicii la vârsta de 4 ani, iar cel al viorii la vârsta de 6 ani  la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din  Cluj-Napoca, la clasa profesoarei Mariana Suma, continuând apoi cu prof. univ. dr. Valeriu Maior, de la Academia de Muzică „Gh. Dima” și cu Robert Truț, violonist al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. În prezent, este student la Royal College of Music din Londra, la clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin. Este posesor al bursei „RCM Foundation Scholarship”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS