5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAur pentru olimpicul Dumitru Călugăru

Aur pentru olimpicul Dumitru Călugăru

Dumitru Călugăru este deja admis la Cambridge
Dumitru Călugăru este deja admis la Cambridge

Olimpicul gorjean Dumitru Călugăru a obţinut un nou rezultat de excepţie la cea de-a 49-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev“, desfășurată în perioada 3-10 mai, la Erevan. În total, elevii din lotul olimpic de chimie al României au cucerit șase medalii – două de aur, dintre care una cu punctaj absolut, trei de argint și una de bronz. Medaliile de aur au fost obținute de Dumitru Călugăru (punctaj absolut), elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, și Andrei Iliescu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București. Ambii performeri au fost laureați cu aur și la ediția precedentă. Medaliile de argint au intrat în posesia următorilor elevi: Paul Haidu-Gerea (clasa a X-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța), Cristian Robert Râclea (clasa a XI-a, Colegiul Național „Vasile Alecsandri“ din Galați) și Silvestru-Alexandru Big (clasa a XII-a, Colegiul Național „Alexandru cel Bun“ din Gura Humorului). Medalia de bronz i-a revenit lui Tiberiu Alexandru Pană, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul“ din Ploiești.

Admis în Rusia, dar preferă Cambridge

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, competiția presupune parcurgerea a trei probe, timp de cinci ore, dintre care două probe teoretice și una practică/experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins opt probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare dintre cele cinci secțiuni incluse: chimie-fizică, științele vieții, chimie anorganică, chimie organică și chimie analitică. La această ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev“ au participat 95 de elevi din 15 țări. Dumitru Călugăru a declarat că prin rezultatul obţinut este admis automat la Facultatea de Chimie care a organizat această olimpiadă. „A fost un concurs cu grad de dificultate ridicat. Sunt profesori care elaborează un anumit tip de subiecte, care te pun la încercare. Am reuşit să obţin un punctaj foarte bun. Am câştigat medalia de aur şi am primit un laptop. Prin rezultat sunt admis la facultatea de chimie de la universitatea de stat organizatoare, dar, din păcate, nu cunosc limba rusă şi e imposibil. Din toamnă voi merge la Cambridge, unde sunt deja admis. Mă pregătesc acum pentru Olimpiada Internaţională de Chimie, pentru că, deşi am obţinut aceste rezultate, procedura este să trecem din nou printr-o serie de teste la lotul naţional“, a spus Dumitru Călugăru, care din octombrie va fi student la Universitatea Cambridge.

Va fi premiat din nou de ISJ

Dumitru are mai multe medalii de aur obţinute în ultimii ani la concursuri internaţionale de chimie. Anul acesta s-a calificat la lotul naţional olimpic de chimie cu cea mai mare notă. El va mai participa și la Olimpiada Internaţională de Chimie, care va avea loc în Azerbadjan, în intervalul 21-30 iulie. După alte două luni, va pleca din România pentru a studia la Cambridge. „Este un rezultat de excepţie. Confirmă nivelul la care a ajuns. Este cel mai bun din generaţia sa şi ne mândrim cu performanţele sale şi cu profesorii gorjeni care l-au pregătit şi îl pregătesc. Desigur, şi cu profesorii care îl pregătesc la lotul naţional. A crescut constant de la un an la altul şi a devenit cel mai bun. Aşteptăm rezultate bune şi de la Olimpiada Internaţională de Chimie, unde va fi o participare mai largă. Mai avem patru copii calificaţi la loturile naţionale. În total, avem în acest an 130 de elevi care au mers la olimpiadele naţionale şi 70 au obţinut rezultate foarte bune: medalii şi premii. Şi pe Dumitru Călugăru, şi pe ceilalţi elevi cu premii şi menţiuni îi vom recompensa în cadrul unei festivităţi pe care o vom organiza la începutul lunii iunie. Vom apela la sponsori şi la Complexul Energetic Oltenia, ca de fiecare dată“, a spus Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS