10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFuncţionari prinşi cu şpagă în euro, peşte, ouă şi o curcă

Funcţionari prinşi cu şpagă în euro, peşte, ouă şi o curcă

(Foto: Lucian Anghel)
(Foto: Lucian Anghel)

Doi funcționari publici din Craiova au fost arestați miercuri, la solicitarea DNA Craiova (foto), pentru că ar fi primit șpăgi de mii de euro și lei în mod repetat ca să intervină pentru angajarea mai multor persoane la instituții ale statului, respectiv pentru pensionări medicale și eliberarea certificatelor de persoană cu handicap. Este vorba despre fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, Rodica Țenea, în prezent consilier juridic la primărie, și de șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, Radu Smarandache. Potrivit DNA Craiova, valoarea șpăgilor era următoarea: 8.000 de euro – postul de asistent medical la Spitalul de Urgență Craiova, 3.000 de euro – postul de educator specializat, 2.000 de euro – postul de șofer, 3.000 de lei postul de îngrijitoare la Direcția Generală pentru Protecția Copilului și 2.000 de lei – pensionarea medicală. Smarandache a primit șpăgi și în ouă, pește, inclusiv o curcă. Procurorii cercetează mai multe persoane implicate în rețeaua infracțională.

Cei doi funcționari arestați creaseră o adevărată rețea prin care primeau șpăgile. Ei se foloseau de un intermediar care recepționa banii sau îi punea în contact cu persoanele interesate să obțină slujbe sau certificate de persoană cu handicap, potrivit unui comunicat al DNA. Atât de bine era organizată rețeaua, încât Smarandache a fost anunțat la un moment dat de o persoană că au telefoanele ascultate. Acesta s-a speriat și a distrus mai multe probe, acte medicale, pe care le-a aruncat într-un tomberon.

Cum se primea și se dădea șpaga

Rodica Țenea și Radu Smarandache au fost arestați pentru 30 de zile pe 1 aprilie de către Tribunalul Dolj, după ce fuseseră reținuți pentru 24 ore. Țenea a fost reținută pe 31 martie, aproape de miezul nopții, pentru trafic de influență în formă continuată, iar Smarandache – pe 1 aprilie, la 4 dimineața, pentru luare de mită în formă continuată.
Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, Radu Smarandache, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, a pretins și primit, printr-un intermediar, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 500 și 1.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără să fie îndreptățite, sau de la aparținători ai acestora.
Smarandache a intervenit pe lângă membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în scopul încadrării mai multor persoane în anumite grade de handicap. Acesta avea printre atribuțiile specifice și pe acelea de a răspunde și verifica, alături de ceilalți specialiști ai serviciului, de a aviza raportul de evaluare complexă, respectând criteriile de încadrare în grad de handicap.
La rândul ei, inculpata Rodica Țenea, în calitate de consilier juridic în cadrul Direcției Juridice din cadrul Primăriei Craiova, prin același intermediar, a pretins și primit, în perioada 2012 – 2015, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 și 8.000 de euro, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții.
DNA Craiova menționează mai multe momente în care s-au dat șpăgile. De exemplu, în 2012, Țenea a primit prin intermediar 1.500 de euro pentru a interveni la persoane cu funcție de decizie pentru angajarea unei persoane în funcția de consilier juridic în cadrul Direcţiei de Administraţie Publică şi Asistenţă Socială a Primăriei Craiova. În aprilie 2014, tot prin intermediar, Țenea a primit 3.000 de euro pentru a interveni în favoarea unei persoane care dorea să se angajeze educator specializat la DGASPC. În octombrie 2014, fosta directoare a pretins și primit de la un bărbat și de la mama acestuia 2.000 de euro prin intermediar. În schimbul banilor, Țenea ar fi trebuit să intervină la factori de decizie din cadrul DGASPC Dolj ca să-l angajeze pe bărbat ca șofer. Alte 3.000 de lei a primit Țenea, prin același intermediar, de la o femeie pentru a o angaja pe unul din posturile de îngrijitor scoase la concursul organizat în perioada 14-16.10.2014. Cea mai mare șpagă primită a fost de 8.000 de euro. Banii au fost dați de o femeie care dorea să se angajeze asistent medical la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Potrivit DNA, Țenea ar fi fost avertizată de cei care îi dăduseră 2.000 de lei să se țină de promisiunea de a-i pensiona medical, în caz contrar, să le restituie banii. Țenea nu s-a intimidat, ci i-a amenințat pe aceștia că îi va reclama la poliție.

Smarandache a primit șpagă ouă, pește și o curcă

Persoana care a intermediat șpăgile a avut astfel de înțelegeri și cu Radu Smarandache, potrivit DNA Craiova. Ca șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap, Smarandache împreună cu o terță persoană au stabilit ca aceasta din urmă să racoleze persoane interesate să obţină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptăţite, iar pentru aceasta au convenit ca terța persoană să pretindă o șpagă de 1.000 de lei pentru încadrarea în gradul I de handicap cu însoţitor şi 500 de lei pentru încadrarea în grad de handicap accentuat şi, astfel, să beneficieze de o indemnizaţie specială. Sumele de bani urma să fie remise ulterior lui Smarandache. Cu planul pus la punct, Smarandache a pretins şi primit, în 2013, suma de 500 de lei de la un bărbat pentru obţinerea unui certificat de încadrare în grad de handicap accentuat, pentru mama acestuia. După același mecanism, Smarandache a primit, în cursul anului 2014, 500 de lei pentru reînnoirea unui certificat de încadrare în grad de handicap accentuat și 1.000 de lei pentru obţinerea unui certificat de încadrarea în gradul I de handicap cu însoţitor. Șeful Serviciului a cerut 500 de lei și în 2015 pentru obţinerea unui certificat de încadrarea în grad de handicap accentuat a tatălui unei persoane, bani pe care urma să-i primească în scurt timp. Pe 27 martie 2015, Smarandache s-a întâlnit cu persoana respectivă aproape de locul său de muncă, a acceptat suma de 500 de lei și a primit actele medicale, dar banii trebuia achitați câteva zile mai târziu, pe 30 sau 31 martie. Acesta nu s-a mulțumit cu banii și a acceptat să primească o curcă, pește și ouă ca semn al recunoștinței clientului. După această întâlnire, Smarandache a fost avertizat de o cunoştinţă că are telefonul ascultat şi a încercat să distrugă dovezile.
„Această conduită a inculpatului Smarandache Radu nu s-a datorat vreunei crize de conştiinţă a acestuia, ci avertismentului făcut în aceeaşi zi, de 31.03.2015, la ora 12.15, de numita (…), care (…) i-a spus că nu trebuie să mai vorbească nimic la telefon, întrucât sunt ascultate toate telefoanele şi ştie acest lucru de la un apropiat (…). Urmare a acestei avertizări, inculpatul Smarandache Radu a distrus actele medicale ale numitului (…), pe care le-a aruncat într-un tomberon de gunoi de la locul de muncă, (…)“, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă al DNA.

Venituri mici, la vedere

După ce a ocupat funcția de director al Direcției de Asistență Socială din cadrul primăriei, Rodica Țenea a fost numită director adjunct al Direcției Impozite și Taxe, apoi a ajuns consilier juridic la Direcția Juridică. Potrivit declarației de avere, ea a moștenit în 2011 șase terenuri în localitatea Runcu din județul Gorj, a moștenit un apartament în Craiova și o casă de vacanță în Runcu și a cumpărat o casă în Craiova în 1990. Nu deține nici un autoturism și are un credit de 40.000 de lei, scadent în acest an. Țenea a avut în 2014 un venit lunar de 2.200 de lei, la care se adaugă valoarea unei chirii de 15.600 de lei. Radu Smarandache nu deține nici un teren, iar în 2010 a cumpărat două apartamente în Craiova. Deține un autoturism achiziționat în 2007 și a contractat două credite de 45.000 de euro, scadente în 2021, respectiv 2040. Smarandache a avut în 2012 un venit lunar de circa 1.800 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS