12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacientul „buclucaș“ vrea să rămână tot în spital

Pacientul „buclucaș“ vrea să rămână tot în spital

Medicii din Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a SJU au apelat la psihologi, dar pacientul refuză în continuare să părăsească spitalul
Medicii din Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a SJU au apelat la psihologi, dar pacientul refuză în continuare să părăsească spitalul

Pacientul internat de aproape patru luni în Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, despre care medicii spun că ar fi trebuit să plece din spital în urmă cu mai bine de o lună, refuză în continuare să părăsească unitatea medicală. Ieri, GdS vă prezenta întreaga poveste a acestui caz inedit cu care se confruntă medicii craioveni – „Situație inedită în Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a SJU Craiova – Pacientul nu poate fi trimis acasă“. Adrian Butărescu are 47 de ani și a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Craiova în urma unui accident rutier. Pe 14 decembrie a fost internat în Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a SJU, unde a trecut prin mai multe intervenții chirurgicale. Bolnavul s-a recuperat, după cum susțin medicii, și nu mai are justificare medicală pentru a rămâne internat în spital. Acesta are nevoie de ședințe de recuperare neuromotorie, care se pot face fie prin internarea acestuia într-un spital de boli cronice, fie dacă acesta stă la domiciliu și merge la ședințele de recuperare. Pacientul a fost trimis acasă vineri, 27 martie, dar mama sa a refuzat să-l primească, după cum susțin medicii. Ieri, cadrele medicale au apelat la Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Craiova, care a trimis doi psihologi să se ocupe de acest caz. În urma discuției purtate de psihologi cu mama pacientului, aceasta a acceptat ideea ca fiul ei să fie adus acasă. Pacientul însă a refuzat să părăsească spitalul.

Au apelat la psihologi, dar bolnavul preferă tot spitalul

Medicii spun că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj acordă bolnavilor de acest fel ședințe de recuperare gratuite. „Pacientul are nevoie de o recuperare neuromotorie și de kinetoterapie. Cei de la Direcția Socială au spus că acordă gratuit acestor persoane ședințele de care au nevoie. Singura problemă este ca el să fie dus acolo la două zile sau zilnic, să facă procedurile de care are nevoie. De asta trebuie să se ocupe familia, pentru că el are și un sprijin financiar primit de persoanele cu handicap. În condițiile stării lui de sănătate, poate să facă solicitare să i se dea și un însoțitor. Dar acestea sunt probleme de care să se ocupe familia, nu noi ca spital. Numai în cazul în care pacientul nu are pe nimeni ar necesita ajutorul spitalului. Dar el are și mamă, și frate. Ar putea face actele prin care să primească mama ajutor de însoțitor, pentru că se poate la starea pe care o are el acum, și să meargă să facă această recuperare gratuită. Există aceste posibilități și i-au fost spuse mamei de-a lungul timpului, având în vedere că bolnavul este în spital din decembrie“, a explicat conf. univ. dr. Dan Tarniţă, medicul care se ocupă în acest moment de pacient.
Dr. Dan Tarniță a mai adăugat că după discuția pe care psihologii au avut-o cu mama pacientului aceasta a spus că este de acord ca fiul ei să fie dus acasă, cerând însă să fie anunțată când medicii îl trimit cu salvare. „Dar acum bolnavul a spus că nu vrea să plece. Și am rugat psihologii să le spună să vorbească la telefon, el și mama, ca să se înțeleagă“, a precizat medicul.
Dacă nu o să existe colaborare și înțelegere nici de această dată, medicii spun că se văd nevoiți să apeleze la justiție. „Am apelat și la primărie și i s-a oferit și varianta internării într-un spital de boli cronice, unde să i se facă și recuperarea. Deocamdată, este încă în spital, nu vrea să plece. Mâine (astăzi – n.r.) vom vedea cum procedăm, dacă o să refuze în continuare. Vedem ce spune legea, am apelat la juriștii spitalului, care ne-au spus că legal justiția poate să îl oblige pe cel care primește acel venit al bolnavului primit de la stat să îl ia acasă“, a mai spus conf. univ. dr. Dan Tarniţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS