12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSituație inedită în Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a SJU Craiova - Pacientul nu poate fi trimis acasă

Situație inedită în Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a SJU Craiova – Pacientul nu poate fi trimis acasă

pacinet4

Medicii care lucrează în Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova se confruntă cu o situație inedită. După ce un pacient al acestei secții a fost internat aproape patru luni, medicii au decis că este timpul să îl externeze. Însă, pacientul și familia acestuia refuză să fie externat și să meargă acasă sau într-un spital de bolnavi cronici. Mama pacientului susține că fiul ei nu este complet vindecat și că trebuie să rămână în spital.

Adrian Butărescu a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Craiova în urma unui accident rutier. Pe 14 decembrie, acesta a fost internat în Clinica de Ortopedie  şi Traumatologie a SJU. A suferit mai multe intervenții chirurgicale și s-a recuperat, după cum susțin medicii, care consideră că putea fi externat de mai bine de o lună. Însă nu s-a putut. „Este vorba de un pacient care a fost tratat pentru toate afecțiunile diagnosticate. Acesta este vindecat din punct de vedere chirurgical de circa cinci săptămâni, dar refuză să plece la domiciliu. A fost victima unui accident rutier. Este un caz medico-legal pentru care nu plătește sistemul de asigurări, ci asigurarea șoferului care l-a accidentat, în cazul în care se dovedește că șoferul este de vină“, a explicat conf. univ. dr. Dan Grecu, șeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie.
În momentul internării, pacientul a fost depistat și cu probleme cardiace mai vechi, iar la data prezentării în spital avea angină pectorală. Când starea lui de sănătate a permis, bărbatul a fost operat pentru leziunile cu care s-a ales în urma accidentului. „I s-au montat pe fractura tripocală la nivelul gambei două tije, care au redus atât cât se putea fractura. Evoluția pacientului în urma acestei intervenții a fost lent progresivă, dată fiind patologia pe care acesta o avea. A fost imobilizat la pat o lungă perioadă de timp. Ultima intervenție chirurgicală pe care a avut-o a fost pe 6 februarie 2015“, a precizat dr. Bogdan Căpitănescu, medicul care s-a ocupat de acest pacient.

„S-a oferit alternativa internării într-un spital de boli cronice“

Dr. Căpitănescu susține că, după intervențiile chirurgicale, pacientul a făcut kinetoterapie cu terapeuții de pe secție și a făcut progrese în această direcție. Astfel că, de pe 11 februarie 2015, bărbatul a fost considerat vindecat chirurgical și putea să părăsească spitalul.
Însă acesta a refuzat externarea. Medicii au luat legătura cu asistentul social al spitalului, iar acesta a început o anchetă socială la domiciliul pacientului și în secție. „În urma acestei anchete, s-a ajuns la concluzia că pacientul nu poate fi trimis acasă pentru că mama lui nu vrea să îl primească dacă nu merge pe picioare. S-a oferit alternativa internării într-un spital de boli cronice. Pacientul, în schimb, refuză un tratament de recuperare într-un astfel de spital. După ce a fost vindecat chirurgical, am luat legătura și cu clinica de fizioterapie a spitalului. S-a cerut un consult, iar medicii de aici au spus că perioada care ar fi necesară pentru recuperare ar depăși cele 12 zile în care lor li se permite să interneze un pacient și că îl îndrumă către un spital de boli cronice de îngrijire a pacienților cu deficit neuromotor sau îngrijire la domiciliu prin Casa de Asigurări. Dar pacientul și mama acestuia au refuzat. Nu au vrut să semneze nicio hârtie prin care să spună că refuză tratamentul în spital de boli cronice. Pacientul a spus că «mama vrea ca eu când ajung acasă să pot să merg pe picioare, să mă trimită să fac cumpărături, și nu mă poate îngriji pentru că este bătrân㻓, a declarat dr. Căpitănescu.

„Nu are nicio justificare medicală să rămână internat în clinică“

Pacientul nu poate fi declarat caz social, având în vedere că în urma anchetei sociale a rezultat că are mamă și un frate. Caz social este considerat acel pacient care nu are aparținători și tot din această cauză nu poate fi trimis la un cămin pentru persoane fără adăpost. Variantele pentru bolnav în acest moment sunt să meargă acasă sau să fie internat într-un spital de boli cronice, pentru îngrijire.
Vineri, 27 martie, medicii Clinicii de Ortopedie și Traumatologie au solicitat o ambulanță și un echipaj de poliție care să-l transporte pe pacient până acasă. Bolnavul a fost dus la domiciliu, însă nu a răspuns nimeni la ușă. „Poliția a spus că nu poate să intre în casă fără mandat. A așteptat acolo salvarea cu șoferul și cu personalul de pe secție două-trei ore și acum l-am adus înapoi la spital. Noi nu știm ce putem să facem din punct de vedere legal astfel încât pacientului să îi fie bine. Are aceste variante, dar le refuză. Iar aici este clinică de urgență și nu mai poate fi ținut, având în vedere că nu se mai justifică medical“, a spus dr. Dan Grecu.
În plus, medicii susțin că pacientul pe perioada internării a adresat injurii personalului medical. „Nu are nicio justificare medicală să rămână internat în clinică. Pe deasupra, a agresat personalul, a adresat injurii și a vorbit urât. Avem o sesizare scrisă de la unul dintre medicii de gardă. Fumează în salon, deteriorează cu țigările saltelele, îi deranjează pe ceilalți pacienți. Dreptul lui nu trebuie să restrângă dreptul celorlalți“, a spus șeful Secției de Ortopodie.

„Vor să dea bir cu fugiții“

Adrian Butărescu, de 47 de ani, spune că nu știe de ce familia nu a deschis ușa atunci când a fost transportat la domiciliu însoțit de polițiști. „Nu știu de ce nu mă primește. Cu ce sunt eu de vină?! De la șase ani sunt bolnav de epilepsie. Am aici medicamentele și de inimă, și de epilepsie. La 40 de ani am făcut un preinfarct. Eu am nevoie de fizioterapie, dar mi-e frică să nu mă pună la plată că nu am decât un ajutor social de 234 de lei lunar. Eu aș vrea să stau acasă, dar acum ce pot să fac? Dacă mă lăsa salvarea la ușă, riscam să dorm afară pe bancă, mă vedeau toți vecinii“, a mărturisit bolnavul.
În timp ce medicii susțin că pacientul nu mai are justificare medicală pentru a rămâne internat în clinică, mama acestuia îi contrazice, susținând că mai degrabă cadrele medicale „vor să dea bir cu fugiții“. Femeia este de părere că fiul său nu este complet vindecat și că are în continuare nevoie de îngrijire medicală, dar refuză varianta unui spital de boli cornice. „Nici măcar nu e foarte aglomerat spitalul, ca să zic că scuza este aceasta. Eu când vin aici sunt tot timpul saloane goale. Nu sunt de acord deloc cu procedura asta. Ar trebui să stea în spital până merge în picioare. Nu sunt de acord să meargă la un spital de bolnavi cronici“, susține femeia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS