9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCota de piață a CEO a scăzut cu peste 9%

Cota de piață a CEO a scăzut cu peste 9%

CEO acoperă mai puțin din piața de energie (Foto: Eugen Măruţă)
CEO acoperă mai puțin din piața de energie (Foto: Eugen Măruţă)

Cota de piaţă a Complexului Energetic Oltenia (CEO) a scăzut în mod constant, chiar de la înfiinţare. Conducerea companiei a realizat o analiză a evoluţiei societăţii producătoare de energie electrică, de la înfiinţare şi până la finalul anului trecut, respectiv perioada 2012-2014. Analiza se raportează la modificările survenite în piaţă în ceea ce priveşte creşterea numărului de producători de energie verde, precum la politice energetice în privinţa energiei pe bază de cărbune promovate la nivelul Uniunii Europene. În perioada amintită consumul de energie electrică a scăzut cu 6%. În acelaşi timp, cota de piaţă a Complexului Energetic Oltenia a scăzut de la 30,4% în 2012 la 21% la finalul anului 2014. Potrivit analizei, în prezent, există aproximativ 24.000 MW putere instalată în România, din care peste 5.000 MW reprezintă sursele regenerabile, în condiţiile unui consum mediu intern de 7.000 MW.

A scăzut şi preţul megawattului

Totodată, preţul pe bursă al unui MWh a scăzut cu 25,7% – de la 223,7 lei MWh în 2012 la 166,66 lei MWh în 2014. „Scăderea este ca urmare a ofertelor producătorilor din surse regenerabile puternic subvenţionaţi; datele AFER arată că suntem ţara cu cea mai mare subvenţie pentru energia regenerabilă din Europa şi chiar din lume – în prezent, energia eoliană beneficiază de subvenţii de peste 200 lei/MWh, iar cea solară de peste 1.000 lei/MWh; în România, consumatorii plătesc o subvenţie de 11 euro/MWh, pe locul II – la mare distanţă – urmează Italia cu 1,6 euro/MWh, locul III – Germania cu 0,5 euro/MWh, locul IV – Franţa cu 0,22 euro/ MWh. CE Oltenia nu primeşte subvenţii. Preţul certificatelor de CO2 a crescut cu 55,5% – de la 4,5 euro/certificat în 2012, la 7 euro/certificat în 2014. Numărul de certificate de CO2 ce trebuie achiziţionate de CEO a crescut cu 212,5% – de la patru milioane în 2012 la 12,5 milioane în 2014, ca urmare a eliminării cotelor gratuite alocate, conform directivelor Comisiei Europene. Valoarea penalităţilor aplicate creanţelor istorice a crescut cu 266,6 % – de la 15 milioane în 2012, la 55 de milioane în 2014. Penalitățile aferente creanţelor istorice sunt considerate venituri, iar societatea plăteşte impozit pentru acestea. Sumele necesare a fi rambursate la bănci au crescut cu 106,5% – de la 619.190.000 de lei în 2012, la 1.279.150.000 de lei în 2014. Din cauza obligaţiei CE Oltenia de a achita plăţile aferente creditelor de investiţii accesate de fostele complexuri energetice pentru proiectele de mediu, conform graficelor de eşalonare după finalizarea perioadelor de graţie“, potrivit unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia.

Vor înfiinţarea unui mix energetic şi ieftinirea energiei

Conform CEO, din cauza modalităţilor de transpunere a directivelor UE prin care producătorii de energie pe bază de cărbune din România au fost mult dezavantajaţi faţă de cei din celelalte ţări europene, conducerea companiei a susţinut permanent, prin notificări oficiale către ANRE şi Transelectrica, necesitatea formării unui mix energetic eficient.
„Este necesară o reorganizare a producătorilor pe modelul marilor companii din UE, întrucât în actuala organizare nu există o piaţă concurenţială reală, spre deosebire de restul ţărilor, unde există numai mix de surse pentru producerea energiei electrice; stabilirea unor valori maxime pentru capacităţile parcurilor solare şi eoliene, în funcţie de consum şi siguranţă SEN; stabilirea unor reguli de calcul a taxelor pentru certificatele verzi (cote obligatorii), precum şi pentru tarifele de transport şi distribuţie – ieftinirea imediată a energiei electrice la consumator prin reducerea cotei de certificate verzi şi a preţului certificatului ar putea duce la reindustrializarea ţării şi creşterea consumului de energie; rezervarea de capacitate pentru echilibrarea sistemului şi deblocarea capacităţii de transfer şi pentru PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare-n.r.), la graniţa cu Ungaria. Toate acţiunile care decurg din aplicarea actualei legislaţii din domeniul energetic, inclusiv legislaţiei secundare aferente, sunt în spiritul reducerii cotei de piaţă a cărbunelui şi renunţării la producătorii de energie convenţională“, se mai menţionează în comunicatul transmis de Complexul Energetic Oltenia.

Negocieri pentru CCM

În ceea ce priveşte negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă (CCM) din cadrul CEO, acestea vor fi reluate. Sindicaliştii şi administraţia vor relua discuţiile marţi, de la ora 11.00, la sediul Electrocentrale Rovinari. Pentru sărbătorile pascale, administraţia se pregăteşte să acorde o primă de 700 de lei pentru fiecare miner şi energetician.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS